Španska fiesta u gradu Mercedesa: Merinov trzaj rasplakao Njemce i poslao u penziju velikana Krosa

„Crvena furija” u polufinalu Eura

8293 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nije moglo da bude bolnije za Njemce, a ni teže, i samim tim slađe za Špance koji su pronašli put do polufinala Evropskog prvenstva.

Vrhunac uzbuđenja i 120 minuta fudbala za sve ukuse u Štutgartu proglasili su u pobjednika “crvenu furiju” koja nastavlja pohod na četvrtu titulu prvaka Starog kontinenta - bila je i ostala prvi favorit, pogotovo nakon što je učinila da cijela Njemačka ostane u suzama...

Njemački projekat nije uspio, moraće da čeka na titulu makar još četiri godine (a čeka se već od 1996), nakon što je “elfu” presudio vezista Sosijedada i alternativa kod selektora Luisa de la Fuentea. Mikel Merino je izrastao u junaka - u 119. minutu, kada su se svi spremali za penale, poslao je loptu iza leđa Manuela Nojera. Uradio je to trzajem glavom poslije centaršuta Danija Olma.

Merino je odveo Španiju u polufinale, ali i spasao svog selektora žestokih kritika...

De la Fuente je, naime, od sredine drugog poluvremena - nakon što je Olmo donio 1:0 - mislio samo na to kako da sačuva prednost, pa je u 63. izveo Lamina Jamala, a u 80. i Alvara Moratu i Nika Vilijamsa.

Njemci su stvarali šanse, imali su ih dvije Kai Haverc i Niklas Filkrug koji je pogodio stativu, a zasluženi pogodak su postigli u 89. minutu - tada je loptu u mrežu zakucao Florijan Virc.

U produžecima nije bilo šansi, Njemačkoj je pripao početak, a rivalu nastavak, ali malo ko je mogao da pretpostavi da se sprema šansa koja će staviti tačku na blokbaster u Štutgartu. A onda je Merino, koji je zamijenio Vilijamsa, dao smisao toj ideji De la Fuentea iz 80. minuta - ušao je iz drugog plana u kazneni prostor i matirao Nojera.

Španija - Njemačka
foto: Sofascore

Ni nakon 2:1 nije bilo kraj, posljednju riječ je imao Filkrug koji je šutirao glavom nekoliko centimetara pored stative gola Unaija Simona - otišla je tako i posljednja nada “manšafta”.

Bio je to bolan kraj karijere i za legendarnog Tonija Krosa koji se oprostio od fudbala.

ŠPANIJA - NJEMAČKA 2:1 - NAKON PRODUŽETAKA (1:1)

Štutgart - Stadion „MHP arena”. Gledalaca: 54.000. Sudija: Antoni Tejlor (Engleska). Strijelci: Olmo u 52. i Merino u 118. za Španiju, Virc u 89. minutu za Njemačku.

Španija: Simon - Karvahal, Le Norman (46. Naćo), Laport, Kukurelja - Rodri, Fabijan Ruis (102. Hoselu) - Jamal (63. Feran Tores), Pedri (8. Olmo), Vilijams (80. Merino) - Morata (80. Ojarzabal);

Njemačka: Nojer - Kimih, Ridiger, Ta (80. Miler), Raum (57. Mitelštet)) - Kros, Džan (46. Andrih) - Sane (46. Virc), Gindogan (57. Filkrug), Musijala - Haverc (91. Anton).

Bonus video: