Još nisu dali gol iz igre, ali ko mari za to - "trikolori" se plasirali u polufinale za Ronaldov oproštaj sa Eura

Francuska - Portugal 5:3 u penal seriji nakon 120 minuta loše i ne previše sadržajne utakmice u Hamburgu, u kojima naravno nije bilo golova

14403 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Portugal i Francuska odigrali su takvo četvrtfinale da je bolje da su odmah šutirali penale.

Naravno, fudbalska pravila kažu da prvo moraju da odigraju 90 minuta, pa još 30, i tek onda riješe dvoboj, ali su neutralni navijači razočarani šta su dvije klasne ekipe pružile u, definitivno, najmanje sadržajnom meču 17. Evropskog prvenstva u fudbalu.

Ono što je jedino važno - Francuska je u polufinalu, slavila je 5:3 penalima nakon 0:0 tokom igre, Portugal se oprašta jer ovoga puta u penal-seriji nije imao inspirisanog golmana Dioga Koštu kao što ga je imao pet dana ranije protiv Slovenije.

Kristijano Ronaldo je završio svoje šesto, posljednje evropskog prvenstvo, prvo na kojem nije postigao gol, dok Kilijan Mbape, opet ne previše zapažen, u produžecima čak i zamijenjen, nastavlja svoju misiju.

Francuzi su u polufinalu, a još nisu postigli gol i igre na ovom EP. Tri puta se na pet mečeva zatresla mreža protivnika "trikolora", dva puta su pisani autogolovi (za minimanlne pobjede protiv Austrije u grupi i Belgije u osmini finala), jednom se pisao gol iz penala (Mbape, 1:1 sa Poljskom u grupi).

Francuska
foto: Sofascore

Selekciju Didijea Dešana u polufinalu čeka Španija: dvije trofejne reprezentacije posljednji put su se u tako važnom meču sastale 2000. godine, bilo je četvrtfinale Eura, a Francuzi su slavili 2:1 sjajnim golom Zidana iz slobodnog udarca.

Prvo poluvrijeme je bilo za zaborav, praktično bez šansi, uzbuđenja, uz mnogo kalkulantske igre i "ispitivanja snaga".

Teška poziciona borba samo se nakratko u nastavku pretvorila u nešto otvoreniji duel, pa su u periodu od 10 minuta, od 60. do 70, napokon viđene po dvije dobre šanse.

Bruno Fernandeš i Vitinja nisu pogodili za Portugal, pucali su pravo u Menjona, Kolo Muani i Kamavinga na drugoj strani nisu bili precizni iz dobrih pozicija.

Ponovo se utakmica zatvorila, oba tima su podigli gard, pa je do kraja regularnog toka viđeno još samo nekoliko pokušaja iz daljine.

Ronaldo je u trećem minutu prvog produžetka imao dobru šansu za Portugal, zaprijetio je i Žoao Feliks, dok je na drugoj strani opasan bio Dembele.

Ipak, nedovoljno da bi se zatresla mreža.

U penal-seriji su, međutim, pogodili svi Francuzi - Dembele, Fofana, Kunde, Barkola i na kraju Teo Ernandes.

Presudila je stativa Žoaa Feliksa u trećoj seriji, pa su Portugalcima bili uzaludni dobri penali Ronalda, Bernarda Silve i Mendeša.

Bonus video: