Pepe u suzama, a Ronaldo prvi put bez pogotka na velikim takmičenjima: Fudbal je nekada surov

Portugal sinoć u četvrtfinalu Evropskog prvenstva poslije penala izgubio od Francuske (5:3, nakon 120 minuta nije bilo golova)

7909 pregleda 2 komentar(a)
Pepe i Ronaldo, Foto: Reuters
Pepe i Ronaldo, Foto: Reuters

Prvi put u svojoj bogatoj i uspješnoj karijeri Kristijano Ronaldo nije postigao gol na velikim takmičenjima u dresu reprezentacije (Evropsko i Svjetsko prvenstvo). Portugal je sinoć, nakon penala, eliminisan od Francuske u četvrtfinalu Eura u Njemačkoj, a Ronaldo je, budući da ima 39 godina, odgirao posljednji meč u karijeri na prvenstvima Starog kontinenta.

Ronaldo je golgetersku seriju na velikim takmičenjima počeo na Evropskom prvenstvu u domovini 2004. godine, a onda je bio strijelac na kontinentalnim smotrama 2008, 2012, 2016. i 2021. godine. Pogađao je na svjetskim prvenstvima 2006, 2010, 2014, 2018. i 2022. godine.

Fudbaler saudijskog Al-Nasra je na ovom šampionatu ispisao istoriju, jer je postao najbolji asistent u istoriji evropskih šampionata (sa sedam asistencija pretekao Karela Poborskog), ali je iza njega, generalno, težak turnir. Na pet utakmica nije postigao gol (bio je strijelac samo u penal serijama protiv Slovenije i Francuske), pa mu je ovo prvo veliko takmičenje na kojem nije zatresao mrežu.

Najbolju priliku da se upiše u strijelce, Ronaldo je imao u osmini finala protiv Slovenije. Ali, u produžecima je promašio penal, a onda je u suzama nastavio meč, da bi na kraju, ipak, proslavio plasman u četvrtfinale. Ali, ni u četvrtfinalu protiv Francuza nije uspio da pronađe put do gola rivala.

Ronaldo je jedini fudbaler koji je šest puta učestvovao na evropskim prvenstvima. Od Portugala 2004, pa sve do Njemačke ovog ljeta je postavljao brojne rekorde, koje će biti teško srušiti. Ipak, kada je riječ o ovom turniru, ostaće upamćeno da Ronaldo, ne samo da nije postigao gol, nego da je imao i najviše šuteva ka golu od svih igrača (23), a da nije uspio da zatrese mrežu. Takođe, posljednji gol iz igre na velikim takmičenjima, Ronaldo je postigao u grupnoj fazi na Euru prije tri godine, kada je zatresao mrežu Njemačke. A na Mundijalu u Kataru, prije dvije godine, je postigao samo jedan i to iz penala protiv Gane.

Pepe i Ronaldo
Pepe i Ronaldofoto: Reuters

Ali, nije ovo samo Ronaldova posljednja utakmica na evropskim prvenstvima. I štoper, Pepe, je sinoć u Hamburgu odigrao posljednji meč na Euru, a vjerovatno i posljednji u karijeri u dresu reprezentacije. Štoper Porta je sa 41 godinom i 130 dana bio najstariji igrač na ovogodišnjem šampionatu. Na kraju je u suzama završio u zagrljaju Ronalda.

Pepe i Ronaldo su definitivno odigrali posljednji meč na evropskim prvenstvima, ali je pitanje i da li su završili karijeru nacionalnom timu.

"Pepe i Ronaldo još nisu donijeli odluku o budućnosti u dresu reprezentacije. U ovom trenutku nema pojedinačnih odluka. Još smo pod emocijama", rekao je nakon meča sa Francuskom selektor Portugala Roberto Martines.

Pepe nije želio da govori o budućnosti u dresu reprezentacije.

"Biće vremena da pričamo o tome", rekao je Pepe.

Štoper Porta je na kraju meča bio u suzama, završio je u zagrljaju Ronalda.

"To mi mnogo znači. Ima vremena da pričam o svojoj budućnosti, prvo mora da prođe sav ovaj bol zbog eliminacije. Imali smo kapacitet da prođemo u polufinale, ali moramo da podignemo glave i gledamo naprijed. Hoću da čestitam saigračima na igrama, sve su radili po dogovoru, ali fudbal je nekada surov", rekao je iskusni štoper nakon eliminacije sa Eura.

Bonus video: