Španija protiv Francuske: Sudar fudbalskih ideja

Polufinale Evropskog prvenstva, “furija” ili “trikolori” - najbolji tim na Euru protiv ekipe koju je najteže pobijediti (21 sat u Minhenu)

6581 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sudar potpuno različitih fudbalskih ideja, dvije dijametralno suprotne koncepcije - to je okršaj Španije i Francuske u polufinalu Evropskog prvenstva koje je na programu večeras od 21 sat u Minhenu.

"Crvena furija" je ostavila ubjedljivo najupečatljiviji utisak na Euru, upisala je pobjede u svih pet utakmica do sada, a probleme je imala jedino tamo gdje su i bili očekivani - u četvrtfinalu protiv domaćina Njemačke.

Slavio je tim Luisa de la Fuentea nakon produžetaka, plasman u polufinale mu je donio rezervista Mikel Merino u 119. minutu, pa su Španci nastavili san o četvrtoj tituli prvaka Starog kontinenta - po tome bi bili rekorderi (oni i Njemci imaju po tri)...

Španija
foto: Sofascore

Sve prikazano na Euru promoviše "la rohu" u favorita, a sve neprikazano od strane Francuske čini da su "trikolori" možda opasniji nego ikad, jer puno je onih koji vjeruju da tako moćna reprezentacija mora da odigra jedan šampionski meč na velikom turniru. Ako izabranici Didijea Dešana to zaista posjeduju u nogama, više nema šta da se čeka - Španija je protivnik koji zahtijeva perfektnu utakmicu.

Biće ovo šesti meč Španaca i Francuza na najvećim takmičenjima. Francuzi su pobjeđivali u finalu EP 1984, u četvrtfinalu Eura 2000, kao i u osmini finala Mundijala 2006.

Španija se radovala u posljednjem međusobnom duelu, u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2021, dok je 1996. bilo neriješeno u grupnoj fazi EP.

- Kada želite titulu, kao što to želimo mi, onda ste spremni na sve rivale. Igrali smo protiv odličnih timova u grupi, pa u osmini finala, onda i protiv Njemačke u četvrtfinalu - naš put do polufinala je bio izuzetno komplikovan, ali smo zaslužili da budemo ovdje gdje se nalazimo - rekao je De la Fuente.

A onda je poručio:

- Hoćemo pehar. Sljedeći korak je da se plasiramo u finale i znamo da to neće biti lako. Francuska je pokazala koliko je teško pobijediti je - dodao je De la Fuente.

Francuzi na ovom Euru ne biraju sredstva da dođu do rezultata. I niko nije iznenađen, jer sistem Didijea Dešana tako funkcioniše odavno - tako je Francuska u posljednjih osam godina igrala finala Evropskog prvenstva (2016) i Mundijala (2022), ali i bila šampion svijeta 2018.

Na turniru u Njemačkoj još nije dala gol iz igre, ali ga nije ni primila, što samo podiže samopouzdanje u nacionalnom timu pred veliki duel u polufinalu.

- Niko ne može da kaže da nismo zaslužili mjesto u polufinalu. Ko nas je nadigrao, je li neko bio bolji od nas? Naravno da želim da postižemo golove, ali dobra okolnost je što stvaramo šanse - jasan je Dešan.

Da bi Francuska davala golove mora i da dočeka boljeg Kilijana Mbapea nego što ga je imala do sada na turniru. Novi as Real Madrida nije briljirao, pogodio je samo jednom (iz penala), a imao je i peh da u duelu sa Austrijom na premijeri doživi prelom nosa.

- Kilijan je bio umoran i zato sam ga izveo protiv Portugala. Imamo iskren odnos, rekao mi je da se ne osjeća dobro i time je pokazao da mu je stalo do ekipe - kazao je Dešan.

Španija - Francuska grafik
foto: Graphic News

Francuska je Portugalce u četvrtfinalu eliminisala na penale. Bila je to prva serija penala koju je riješila u svoju korist još od Mundijala 1998. kada je osvojila svjetsku titulu.

- Znam, bio sam tamo - podsjetio je Dešan da je bio kapiten Francuske u tom četvrtfinalnom dvoboju protiv Italije na SP prije 26 godine.

Španija je jedini tim na Euru koji je pobijedio u svih pet utakmica do sada, a niko nikada u istoriji evropskih prvenstava nije upisao šest trijumfa. "Furija" juri i peto finale u istoriji, čime bi se primakla Njemačkoj (šest).

Vjerovatni sastavi - Španija (4-3-3): Simon - Navas, Naćo, Laport, Kukurelja - Olmo, Rodri, Ruis - Jamal, Morata, Vilijams;

Francuska (4-3-1-2): Menjan - Kunde, Saliba, Upamekano, Ernandes - Kante, Čuameni, Rabio - Grizman - Kolo Muani, Mbape.

Bonus video: