"Vijesti" u Minhenu pred rasplet EP: Glavni grad Bavarske u svim bojama Eura

Duh velikog takmičenja i van “Alijanc arene” - bavarska prijestonica i njena fan zona žive za Evropsko prvenstvo

31181 pregleda 32 reakcija 3 komentar(a)
Glavni video bim u fan zoni smješten je na jezeru Olimpijskog parka, Foto: Kosta Bošković
Glavni video bim u fan zoni smješten je na jezeru Olimpijskog parka, Foto: Kosta Bošković

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

TV ekran od 120 kvadratnih metara na jezeru i improvizovane travnate tribine na obližnjem brežuljku... Minhen živi za Evropsko prvenstvo i van “Alijanc arene”.

Grad fudbalskog giganta kakav je Bajern uradio je sve da i oni koji nisu među šezdesetak hiljada srećnika s kartama za Euro na pravi način osjete duh velikog takmičenja i sve ono što nosi sa sobom.

Na svakom ćošku bavarske prijestonice fudbal je ovih dana najvažnija stvar - od stadiona na kojem se igraju utakmice, preko glavnog trga Marijenplaca, gdje se najčešće okupljaju navijači, do legendarnog Olimpijskog parka na kojem je praktično svakog dana najveća žurka.

Fan (navijačku) zonu smještenu na mjestu gdje je na nekom drugom Euru daleke 1988. Marko van Basten postigao vanvremenski gol na neki način simbolično posjetili smo tokom utakmice njegove Holandije - u osmini finala protiv Rumunije.

Gužve, ali sve ide brzo

Narandžasto more navijača Holandije šetnju prije polaska na “Alijanc arenu” počelo je upravo na Olimpijskom parku gdje je napravljen spektakl za pamćenje, dok su se jednako brojni i bučni Rumuni odlučili da šou prirede u centru Minhena.

Metro je najlakši način da se stigne do stadiona, ali i do fan zone, a na linijama koje iz centra sa stanice Odeonplac vode ka njima prevoz stiže praktično na svaka dva-tri minuta - zbog toga, iako su ispod Minhena ogromne gužve, sve nekako ide brzo i bez previše čekanja.

Spektakl za 53.000 ljudi

Jedini uslov za ulazak u fan zonu jeste da se stigne na vrijeme dok još ima mjesta i da sa sobom ne nosite ranac, torbu ili nešto slično... Ukoliko, ipak, imate određeni prtljag, tu su volonteri koji ga čuvaju u kontejnerima do završetka spektakla tog dana.

Osim pomenutog glavnog video-bima na jezeru u okviru ove fan zone u neposrednoj blizini su postavljena još tri - dva manja (jedan je u sklopu bara i uglavnom su ga ispunili Holanđani) i jedan veći (160 kvadratnih metara) na sredini čuvenog Olimpijskog stadiona.

Ono što je zanimljivo, upravo je tribinima fudbalskog hrama koji je bio domaćin finala Mundijala 1974. i Eura 1988. bila i najmanja gužva tokom utakmice Holandija - Rumunija.

Međutim, kada igra Njemačka - nije bitno u kojem gradu - mjesta praktično nema, pa su tako lokalni mediji pisali da je meč četvrtfinala između “manšafta” i Španije na “Olimpijaparku” gledalo ukupno 53.000 ljudi.

Koncerti, fan šop...

Svaka od 51 utakmice ovogodišnjeg Eura prenosi se uživo na Olimpijskom parku, a gdje je fudbal tu je i muzika, pa je vrijeme između mečeva upotpunjeno raznim koncertima.

Uglavnom se radi o lokalnim izvođačima, dok su fan zonu na dva dana prije početka šampionata otvorile i poznate zvijezde poput Eda Širana i Neli Furtado, koja se tako na neki način vratila u fudbalske vode pošto je njena pjesma bila zvanična himna Eura 2004.

Ulazak u fan zonu
Ulazak u fan zonufoto: Kosta Bošković

Oni koji su malo ranije stigli na Evropsko prvenstvo, posebno navijači Škotske, imali su priliku da tih dana na Olimpijskom stadionu uživaju uz svog Angusa Janga i koncert (odvojen od Eura) legendarnog rok benda AC/DC.

Navijačka zona prepuna je i ostalih sadržaja, pa su za navijače organizovani i turniri u malom fudbalu, a mnogi od sponzora Uefe ispred svojih štandova prolaznicima su nudili da se oprobaju u šutiranju penala, da izmjere brzinu šuta...

Nezaobilazan je i zvanični fan šop Eura 2024 gdje je moguće kupiti suvenire, između ostalih majice od 20 ili 30 eura, do lopte Evropskog prenstva koja je koštala 160 eura.

Lale najljepše cvjetaju u Njemačkoj

U navijačkom smislu tog dana u Olimpijskom parku bilo je neriješeno između Holandije i Rumunije, ali na terenu nešto sjevernije “Alijanc arene” sve je bilo u znaku ekipe Ronalda Kumana.

“Lale” su slavile sa laganih 3:0 i još jednom potvrdile da najljepše cvjetaju u Minhenu, gdje su 1974. na svom prvom Mundijalu od Drugog svjetskog rata s jedinstvenim Johanom Krojfom stigli do finala, a pomenute 1988. na Euru i osvojili jedini veliki pehar u istoriji.

Oba puta ih vodio otac “totalnog fudbala” Rinus Mihels, a sada - nakon praktično osam godina pakla - stigli su i među četiri najbolja - i to s legendarnim bombarderom Kumanom.

Narandžasta i tri boje Rumunije polako su napuštale “Olimpijapark”, a crvene zastave Turske i crveno-bijele Austrije donosile mu novi šmek...

I tako je Minhen svakog dana odisao svim bojama Eura - novi spektakl i na “Alijanc areni” i Olimpijskom parku zakazan je za večeras u superklasiku polufinala između Španije i Francuske (21 sat).

Bonus video: