Zašto na Euru nema utakmice za treće mjesto?

UEFA je "utješno finale" izrbrisala pred Euro 1984. godine kada su prvi put uvedeni polufinalni mečevi, i više ga nije vraćala iako se format i broj učesnika još dva puta mijenjao, odnosno širio

8102 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tim koji večeras bude poražen u polufinalnoj utakmici Francuska - Španija na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj, neće igrati za treće mjesto, kao što je to slučaj na Svjetskom prvenstvu, podsjetila je francuska onlajn televizija BFMTV.

Situacija je jednostavna za Francusku i Španiju koje večeras igraju u polufinalnom meču. Takmičenje će se zaustaviti za poraženog koji neće imati utješnu nagradu za treće mjesto protiv poraženog u drugoj polufinalnoj utakmici Engleska - Holandija.

Razlog tome da je utakmica za bronzanu medalju ukinuta poslie Evropskog prvenstva 1984. godine.

Do 1984. godine, bilo je osam timova podijeljenih u dvije grupe po četiri, a finale je bilo obećano prvom u svakoj grupi. Utakmica za treće mjesto vodila su se između drugoplasiranih.

Međutim, Evropska fudbalska unija (UEFA) je 1984. godine promenila taj format dodajući polufinale koje se igraju između prva dva tima u svakoj grupi. Dodavanje tih mečeva dovelo je do brisanja meča za treće mjesto.

Format Eura kasnije se širio - 16 reprezentacija od 1996. godine, pa 24 od 2016, ali se utakmica za 3. mjetso više nije vraćala.

Prva polufinalna utakmice Francuska - Španija na programu je večeras u Minhenu u 21 sat, a druga Engleska - Holandija sjutra u Dortmundu, takođe u 21.

Bonus video: