Polufinala Eura koja se pamte: Tuga Sautgejta i Engleza, Zidanov zlatni gol u Briselu, mišići Balotelija...

Engleska ima novu šansu - 28 godina od bolne eliminacije i promašenog penala aktuelnog selektora Gareta Sautgejta

8690 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompletiraju se polufinala na Evropskom prvenstvu, borba za trofej je u nedjelju u Berlinu, a BBC je u susret duelu Engleske protiv Holandije, koji je večeras od 21 sat u Dortmundu, odabrao najuzbudljivije polufinalne duele na šampionatima Starog kontinenta u posljednjih 30 godina.

EURO 2020: ENGLESKA - DANSKA

Dvadeset i pet godina nakon što je Garet Sautgejt promašio penal u polufinalu Eura protiv Njemačke, Albion je dočekao duel za plasman u finale protiv Danske.

U julu 2021. je Sautgejt u ulozi selektora učestvovao u trijumfu u još jednom veoma uzbudljivom duelu koji je riješen poslije 120 minuta - 2:1.

Danci su vodili golom Mikela Damsgora, a Englezi poravnali kada je Simon Kjer centaršut Bukaja Sake sproveo u mrežu.

U produžecima je Hari Kejn prvo promašio šut sa 11 metara (obranio je Kasper Šmajhel), a onda zakucao loptu u gol, pa je Gordi Albion stigao do finala velikog takmičenja nakon 55 godina čekanja...

EURO 2012: ITALIJA - NJEMAČKA

Okršaj Italije i Njemačke prije 12 godina u Varšavi je protekao u znaku Marija Balotelija.

Kontroverzni napadač, koji je mjesec ranije donio Mančester sitiju čuvenu titulu u Premijer ligi, dominirao je u duelu sa “manšaftom” i bio dvostruki strijelac u pobjedi 2:1.

Baloteli je matirao Manuela Nojera u 20, pa u 36. minutu i proslava drugog pogotka je bila specifična, jer je skinuo dres i pokazao mišiće. U tom periodu zaista nije bilo mnogo boljih napadača na svijetu od Super Marija.

“Azuri” su bez problema čuvali rezultat, a sve što su uradili Njemci bilo je da u sudijskoj nadoknadi ublaže poraz kada se upisao Mesut Ozil. Italijani nisu imali šansi u finalu, deklasirala ih je Španija - 4:0.

EURO 2008: NJEMAČKA - TURSKA

Turska je igrala polufinale prije 16 godina, nije bila daleko da taj rezultat ponovi na ovom Euru, ali se ispriječila Holandija u četvrtfinalu.

To što su u Bazelu 2008. odigrali Njemci i Turci je bio pravi triler. Ugur Boral je pogodio za prednost tima Fatiha Terima, izjednačio je do poluvremena Bastijan Švajnštajger. A onda - haos u posljednjih 11 minuta.

Preokrenuo je “elf” pogotkom Miroslava Klosea, 2:2 je potpisao Semih Šenturk, a kada se činilo da se ide u produžetke - pojavio se Filip Lam, dao gol za 3:2 i lansirao svoj tim u borbu za trofej.

Nije ga osvojila Njemačka, prejaka je bila Španija...

EURO 2000: FRANCUSKA - PORTUGAL

Na krilima svjetske titule 1998, Francuska je napala i evropsku krunu dvije godine kasnije. Sastala se sa Portugalom u polufinalu u Briselu i zlatnim golom Zinedina Zidana u 117. minutu iz penala došla do velike pobjede.

Prethodno je Nuno Gomeš u 19. minutu donio prednost Portugalcima, a početkom drugog poluvremena je izjednačio Tjeri Anri.

Mirisalo je da će sve morati da se rješava u penal ruletu, ali je uslijedio napad “trikolora” i šansa za gol Silvana Viltora - Abel Kšavijer je igrao rukom i skrivio jedanaesterac, a Zizu nije pogriješio.

Bila je to karta za finale, gdje je ponovo bio ključan zlatni gol - protiv Italije, dao ga je David Trezege nakon što su u regularnom dijelu mrežu tresli Marko Delvekjo na jednoj i Viltor na drugoj strani...

EURO 1996: ENGLESKA - NJEMAČKA

Navijači Engleske vjerovatno ni danas ne mogu da zaborave to polufinale Eura i duel sa Njemcima na “Vembliju”.

Već poslije tri minuta igre je Alan Širer matirao Andreasa Kepkea za prednost “tri lava”, ali u 16. je pogodio Štefan Kunc - ispostavilo se da je to bio konačan rezultat, iako je domaćin imao šanse preko Darena Andertona, Širera, Pola Gaskojna...

Moralo je da se ode u penale, u prvih pet serija nije bilo promašaja, a u šestoj je Garet Sautgejt očajno šutirao kada ga je zaustavio Kepke.

Nekoliko desetina sekundi kasnije je Andreas Meler bio precizan za plasman Njemačke u finale, gdje je čekala Češka.

U borbi za trofej su presudila dva pogotka Olivera Birofa (2:1), pa su Njemci nakon produžetka stigli do treće titule prvaka Evrope.

Bonus video: