Majstorije Jamala i Olma odvele "furiju" u evropsko finale

Španija večeras u polufinalu Evropskog prvenstva nakon preokreta savladala Francusku 2:1

9973 pregleda 5 komentar(a)
Radost fudbalera Španije, Foto: Reuters
Radost fudbalera Španije, Foto: Reuters

Nakon 12 godina fudbalska reprezentacija Španije je u finalu Evropskog prvenstva - i to potpuno zasluženo.

"Furija" je večeras u polufinalu u Minhenu, nakon preokreta savladala Francusku (2:1), otpisala još jednog velikog rivala i u nedjelju (21) će u Berlinu igrati za istorijsku, rekordnu, četvrtu evropsku titulu.

Nastavila je Španija sa sjajnim izdanjima u Njemačkoj, upisala šestu pobjedu, a evropskoj i svjetskoj javnosti podarila novo fudbalsko čudo, mladog Lamina Jamala, koji je večeras postigao najljepši gol na Evropskom prvenstvu i sa 16 godina i 362 dana postao najmlađi strijelac na kontinentalnim šampionatima. Takođe, Jamal je postao najmlađi strijelac na velikim takmičenjima (Evropsko i Svjetsko prvenstvo). Sjajna noć za "furiju", sjajna noć za mladog fudbalera Barselone.

SOFA
foto: Sofascore

Ali, meč u Minhenu nije dobro počeo za De la Fuenteovu ekipu. Već u devetom minutu Kilijan Mbape je sa lijeve strane centrirao, a Kolo Muani savladao Simona i doveo Francuze u vođstvo. Bio je to prvi pogodak iz igre Francuske na ovom prvenstvu, ali i kazna za Špance, odnosno Ruisa, koji je nekoliko minuta ranije propustio sjajnu priliku da postigne gol.

Igrala je Francuska u tim trenucima kvalitetnije nego na nekim prethodnim utakmicama, ali Španija nije paničila, već je do sredine prvog poluvremena preokrenula - prvo je u 21. minutu Jamal uzeo loptu ispred Rabioa, plasirao sa 25 metara, a lopta od stative ušla u gol. Definitivno najljepši pogodak na ovom Euru.

I onda u 25. minutu još jedan gol "furije" - Jamal je proigrao Navasa, koji je centrirao, odbrana Francuske odbila loptu do Olma, koji je fenomenalno prevario Čuamenija, šutirao, a lopta uz pomoć Kundea završila u mreži.

Imala je do kraja prvog poluvremena "furija" šansu i preko Ruisa, ali se rezultat nije mijenjao.

U drugom poluvremenu je Španija bila mirnija, a Francuska bila ta koja je jurila gol. Ali, do njega nije došla. Mbape je prvo u 50. minutu šutirao pravo u Simona, potom je Dembele zaprijetio, a dobru priliku u 76. minutu nije iskoristio Teo Ernandes. Nakon njegovog udarca sa ivice kaznenog prostora, lopta je otišla preko gola.

sofa
foto: Sofascore

Krenuo je Didije Dešan na sve ili ništa, uveo Grizmana, Žirua i Barokolu, koji je bio opasan, pravio probleme Špancima, ali ni on nije uspio da postigne gol.

Do kraja meča je Mbape imao još jednu dobru priliku, ali je ostao na samo jednom postignutom pogotku na ovom prvenstvu. I to iz penala protiv Poljske.

Španija je u finalu, Francuska čeka novu priliku. A drugi finalista biće poznat sjutra (21) nakon utakmice u Dortmundu u kojoj se sastaju Engleska i Holandija.

Bonus video: