“Trikolori” propustili još jednu šansu, Dešan će dobiti novu

Francuska učešće na Evropskom prvenstvu završila u polufinalu nakon poraza od Španije - 2:1

5500 pregleda 0 komentar(a)
Dešan i Dembele, Foto: Annegret Hilse
Dešan i Dembele, Foto: Annegret Hilse

Na Evropsko prvenstvo su stigli kao potencijalni kandidati za titulu, ali će na kontinentalne lovorike sačekati minimum još četiri godine.

U pitanju je reprezentacija Francuske, koja je, blago rečeno, razočarala na Euru, iako se plasman među četiri najbolje selekcije ne može okarakterisati kao loš rezultat.

Od plasmana u polufinale, mogo duže će se pamtiti - ako će se išta pamtiti, to je utisak.

“Trikolori” su do polufinala stigli bez postignutog gola iz igre, a jedini pogodak postigao je Kilijan Mbape iz penala protiv Poljske (preostala dva su bili autogolovi). A onda je protiv Španije u devetom minutu polufinala Kolo Muani konačno zatresao mrežu i Francuska je povela 1:0. Bio je to period najbolje igre “triokolora” na prvenstvu, ali nedovoljan za nešto više - Španija je reagovala munjevito, sredine prvog poluvremena, u samo četiri minuta preokrenula na 2:1 i do kraja meča kontrolisala stvari na travnatom tepihu minhenske arene.

- Postigli smo na vrijeme gol i odlično otvorili utakmicu. Ali, Španija je bila bolji protivnik. Borili smo se do kraja, nismo uspjeli - kratak je bio selektor Francuza, Didije Dešan.

Dešan je propustio priliku da bude prvi selektor koji će Evropsko i Svjetsko prvenstvo osvojiti i kao igrač i kao trener.

- Morali smo da budemo opušteniji, da lakše dolazimo do gola protivnika. To nam je nedostajalo. Ipak, došli smo do polufinala, a onda smo pronašli način da preko Muanija postignemo gol. Da smo bili efikasniji, onda bismo ostvarili bolji rezultat - iskren je Dešan.

Utakmica protiv Španije je bila posljednja u nacionalnom dresu za veterana, Olivijea Žirua.

- Želim da mu se zahvalim na svemu što je uradio. Imamo mnogo mladih, talentovanih fudbalera, koji će nam pomoći u budućnosti - poručio je Dešan.

I pored neuspjeha, ostaće selektor Francuske do 2026. godine. Mnogi su nakon poraza postavili pitanje budućnosti Dešana na klupi “trikolora”, ali ona se, izgleda, ne dovodi u pitanje.

- Didije Dešan ima ugovor. Ostvario je ciljeve koji su postavljeni pred njega i ekipu. Nastaviće svoju misiju - rekao je predsjednik Saveza Filip Dijalo.

Za razliku od napada, koji je zakazao, odbrana Francuske je odradila dobar posao. “Trikolori” su tek u polufinalu primili golove iz igre, a jedini pogodak prije toga primili su od Poljaka, nakon ponovljenog penala u grupi.

- Razočarani smo. Definitivno smo morali bolje. Protiv Španije smo poveli, a onda smo brzo primili dva pogotka. Bili su bolji od nas i to moramo da prihvatimo. Teško je, ali tako je sada. Dali smo sve od sebe, ali nismo uspjeli - rekao je štoper Vilijam Saliba.

Ostaće zapisano da je jedini gol za Francuze iz igre na ovom prvenstvu postigao Kolo Muani.

- Bio je težak meč, Španija je imala veći posjed lopte. Uspjeli smo da postignemo gol na vrijeme, ali ove utakmice odlučuju detalji. A ti detalji nisu bili na našoj strani - rekao je Kolo Muani.

Kilijan Mbape - drugi Euro za zaborav

Kilijanu Mbapeu, izgleda, od velikih takmičenja prijaju samo Svjetska prvenstva.

Na dva mundijala na koja je igrao ukupno je postigao 12 golova - vodio je “trikolore” do titule u Rusiji i do finala u Kataru.

A na EP - dva šampionata, jedan gol iz penala, nula iz igre! Prije tri godine je Francuska ispala u osmini finala, sada u polufinalu, bez prave pomoći najveće zvijezde.

- Lično sam imao ambiciju da budemo evropski šampioni i dobro igramo na prvenstvu. Nije se dogodilo ni jedno, ni drugo, razočarajuće - rekao je Mbape koji je na početku turnira slomio nos i bio primoran da nosi zaštitnu masku preko lica.

Protiv Španaca je, međutim, skinuo masku.

- Bilo mi je dosta te maske. Nisam mogao lijepo da vidim. Pitao sam doktora a on mi je odgovorio da je na meni da odlučim. I eto, igrao sa bez maske i ne žalim zbog toga - dodao je novi napadač Real Madrida, koji će 16. jula biti zvanično predstavljen na “Bernabeuu”.

Bonus video: