„Lale” uvenule u Dortmundu, Kuman: Ovaj tim može više

Holanđani zaustavljeni u polufinalu Eura, selektor Ronald Kuman poručuje: Imamo bazu i bićemo bolji

4907 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedno evropsko finale, kada je i osvojena jedina titula (1988) bilans je fudbalske reprezentacije Holandije na kontinentalnim takmičenjima.

Neće se promijeniti makar do narednog Eura.

„Lale” su u polufinalu poražene od Engleske 2:1, pa su zaustavljene na posljednjoj stepenici do meča za trofej. Ako je za utjehu, Holandiji ostaje činjenica da je u Njemačkoj ostvarila najbolji rezultat nakon evropskih prvenstava 2000. i 2004. godine kada je posljednji put bila polufinalista.

Tim Ronalda Kumana je sjajno otvorio meč s Albionom i do vođstva stigao golom Ćavija Simonsa. Potom je uslijedio penal za Engleze koji je dosuđen tek nakon intervencije VAR-a - Hari Kejn je izjednačio, da bi u 89. minutu rezervista Oli Votkins lansirao Engleze u finale, a rastužio Holanđane.

„Razočaran sam rezultatom. Rano smo postigli gol, ali smo posle imali problema na sredini terena. Dozvolili smo Džudu Belingemu i Filu Fodenu da se razigraju. Kada smo još jednog igrača ubacili u vezni red, onda je stanje na terenu bilo izjednačeno”, rekao je Kuman.

Prvo poluvrijeme u Dortmundu je bilo spektakularno - dva pogotka, mnogo šansi, dobar fudbal... U nastavku je bilo mirnije, a kada su svi čekali produžetke Votkins je proslijedio loptu u mrežu i Englesku odveo u finale.

„U posljednjih 20-25 minuta smo bili svježiji od Engleza. Ali, oni su postigli gol, to je fudbal. Mislim da smo makar zaslužili produžetke, ali mogu da budem ponosan na igrače, jer smo imali sjajan turnir”, poručio je Kuman.

Nije iskusni trener zabrinut za budućnost holandske reprezentacije.

„Naravno da nisam zabrinut. Ovaj tim može mnogo više. Imamo još igrača koji su kandidati za reprezentaciju. Imamo bazu, a na ovom turniru nismo razočarali”, jasan je Kuman.

Selektor Holandije je govorio o finalu, koje se u nedjelju (21) u Berlinu igra između Španije i Engleske.

„Engleska je igrala dobro i protiv nas, naročito nakon primljenog gola. Španija je do sada na turniru igrala fantastičan fudbal, s fenomenalnim krilima. Možda Englezi mogu da iznenade, zašto da ne”, smatra Kuman.

Utakmica Engleske i Holandije ostaće zapisana kao prvo evropsko polufinale u kojem su u startnoj postavi bila četiri fudbalera mlađa od 22 godine - Belingem i Kobi Mejnu na jednoj, a Simons i Bart Ferbrugen na drugoj strani.

„Teško je govoriti poslije eliminacije. San se srušio, razočaran sam”, poručio je Ferbrugen, golman Brajtona.

Mladi čuvar mreže nije mogao da odbrani penale Kejnu...

„Dobro smo se spremili za utakmicu. Hari je uradio tačno ono što sam znao da će da učini. Ali, nisam uspio da ga zaustavim. Bio sam blizu. Dobro je šutirao, svaka mu čast”.

Holanđani su ostali bez još jednog finala.

„Više smo se branili nego što smo napadali. Oni su nam prijetili, ali nisam osjećao da ćemo u finišu primiti gol. Nažalost jesmo”, dodao je Ferbrugen.

Simons je u 7. minutu sjajnim pogotkom matirao Džordana Pikforda.

„Težak poraz, razočarani smo. Ali, ovo je početak jednog lijepog putovanja. Ponosan sam na tim. Željeli smo da imamo više loptu u posjedu i da kontrolišemo igru. Veći dio utakmice smo bili kompaktni, čekali rivala da pogriješi. Imali smo i šanse, ali smo na kraju bili umorni”, rekao je Simons.

Bonus video: