Engleska, 58 godina fudbalske patnje: Penali, crveni kartoni i ostali šokovi

U nedjelju u Berlinu, u novom finalu Evropskog prvenstva, Engleska protiv Španije ima priliku da napokon prekine sušne godine

7847 pregleda 4 komentar(a)
Promašeni penal Sautgejta na Euru 1996 koštao je Engleze, može li sada kao selektor da razbije prokletstvo?, Foto: Reuters
Promašeni penal Sautgejta na Euru 1996 koštao je Engleze, može li sada kao selektor da razbije prokletstvo?, Foto: Reuters

Prošlo je 58 godina otkada je Engleska, kolijevka fudbala, osvojila jedini veliki trofej - Svjetsko prvenstvo 1966.

Selekcija "tri lava" bila je blizu na prethodnom evropskom prvenstvu, 2020, kada je u finalu penalima poražena od Italije.

Period između ta dva prvenstva donio je mnogo razočarenja - BBC je izdvojio 10 najtežih trenutaka engleskog reprezentativnog fudbala, uključujući ispadanja na penale, crvene kartone, sudijske nepravde i ostala razočarenja zemlje u kojoj se fudbal prvi put igrao po pisanim pravilima.

U nedjelju u Berlinu, u novom finalu Evropskog prvenstva, Engleska protiv Španije ima priliku da napokon prekine sušne godine - a to traje gotovo šest decenija...

Bliže nije moglo (Euro 2020)

Najsvježije, najbolnije sjećanje za Engleze.

Evropsko prvenstvo 2020. (zapravo, 2021, zbog koronavirusa) igalo se širom Evrope, ali je Albion pet od svojih sedam utakmica igrao na svom hramu fudbala, Vembliju, uključujući polufinale i finale.

U polufinalu, Hari Kejn i drugovi su okrenuli Dansku, slavili 2:1 u produžetku uz, opšti je utisak, sudijsku pomoć, jer je penal nad Sterlingom bio blago rečeno - sporan.

U finalu, Albion je poveo protiv Italije već na startu utakmice golom Luka Šoa, trofej nikada nije bio bliže, a onda je Leonardo Bonući u nastavku izjednačio na 1:1. I u penal-seriji, u kojoj su Englezi obično prokleti, tim Gareta Sautgejta je imao ranu prednost, a onda su uslijedila tri vezana promašaja najmlađih, koji na svojim ramenima nisu mogli da izdrže teret istorijskih očekivanja - Rašforda, Sanča i Sake.

"Azuri" su osvojili drugu evropsku titulu.

Radost penala, patnja u produžecima (SP 2018)

Prvo veliko takmičenje pod Garetom Sautgejtom i Engleska nikada od 1966. nije bila bliža finalu Svjetskog prvenstva.

Na Mundijalu u Rusiji, selekcija "tri lava" je u duelu osmine finala protiv Kolumbije konačno razbila prokletstvo penala, u četvrtfinalu je protiv Švedske rutinski slavila 2:0, da bi u polufinalu rano povela protiv Hrvatske sjajnim golom Tripijea iz slobodnog udrca.

Engleska je bila bolja i činilo se da ništa ne može da je zaustavi na putu ka finalu. Hrvati su, međutim, zaigrali mnogo bolje u drugom poluvremenu, izjednačili preko Perišića, Engleska se povukla, da bi Mandžukić nekoliko minuta prije kraja drugog produžetka lansirao "vatrene" i rastužio kolijevku fudbala.

Engleska je potom u meču za treće mjesto izgubila od Belgije 2:0.

Nacionalna sramota (Euro 2016)

Engleze su tokom decenija bile razne nesreće i nepravde, ali za ispadanje na Euru 2016 niko nije mogao da nađe opravdanje.

Ni adekvatan izraz - do poniženja, nacionalne sramote...

U meču osmine finala tim koji je predvodio Roj Hodžson ispao je od Islanda, koji je bio debitant na velikom takmičenju (2:1).

Šta nije vidio sudija (SP 2010)

Kada se pogleda krajnji rezultat meča osmine finala Mundijala u Južnoj Africi, gdje su Njemci pobijedili Englesku 4:1, utisak je da tim koji je tada vodio Italijan Fabio Kapelo nema pravo ni na kakav prigovor.

Ko je, međutim, gledao utakmicu, sjeća se nevjerovatnog sudijskog previda koji je koštao Engleze.

Njemačka je vodila 2:0, Metju Apson smanjio na 2:1, a onda se udarac Frenka Lamparda iz daljine odbio od prečke u gol - lopta je pala skoro pola metra iza gol-linije i izašla van.

Sudija nije vodio ništa, nije vidio ni pomoćni, igra je nastavljena, a umjesto 2:2, na kraju je bilo 4:1 za Njemačku.

Crveni karton, Ronaldov "mig" i poraz na penale (SP 2006)

Na Mundijalu u Njemačkoj 2006. Engleska je ispala u penal-seriji od Portugala.

Meč u Gelzenkirhenu pamti se po crvenom kartonu Vejna Runija, koji je nagazio portugalskog fudbalera, a potom se "pokačio" sa saigračem iz Mančester junajteda, Kristijanom Ronaldom.

Ronaldov "mig" ka portugalskoj klupi nakon isključenja Runija uhvatile su kamere, a Englezi su bili bijesni...

I legendarni ser Aleks Ferguson je kasnije u svojoj autobiografiji svjedočio da je u klupskom kampu trebalo poraditi na pomirenju Ronalda i Runija, dvije najveće zvijezde Junajteda.

Kako god, Portugalci su srećno prošli, Englezi ispali.

Još jedno ispadanje na penale (Euro 2004)

I dvije godine ranije, u polufinalu Evropskog prvenstva, Englezi su eliminisani od Portugala - i tada na penale.

Vodili su u Lisabonu ranim golom Ovena, Portugalci su preokrenuli, a Lampard pogodio za 2:2 i odluku usmjerio na bijelu tačku.

Proslavio se portugalski golman Rikardo, koji je branio bez rukavica, a pogodio je i odlučujući penal.

Isključenje Bekama i još jedna penal-trauma (SP 1998)

U osmini finala Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. sastali su se Engleska i Argentina - stari rivali i "neprijatelji".

Oven i Širer poništili su rani gol Batistute, Engleska je vodila 2:1, a onda je Zaneti pododio za 2:2 - sve u prvom poluvremenu.

U nastavku je Dejvid Bekam dobio crveni karton, zbog prilično bezazlenog udaranja Dijega Simeonea. Englezi su sa desetoricom izdržali do penala koje su, podrazumijeva se - izgubili.

Koštali su ih promašaji Nikija Bata i Pola Insa.

"Fudbal je igra u kojoj uvijek pobjeđuju Njemci" (Euro 1996)

Engleska je organizovala Evropsko prvenstvo 1996. godine i jurila je ka završnici, a onda je u polufinalu, na starom Vembliju, zaustavljena od Njemačke - podrazumijeva se, na penale.

Alan Širer je doveo Englesku u vođstvo, Štefan Kunc poravnao za Njemačku. U penal-seriji, presudio je promašaj sadašnjeg selektora Engleske Gareta Sautgejta.

"Fudbal je igra 11 na 11 u kojoj uvijek pobijede Njemci", čuvena izjava legendarnog engleskog napadača Garija Linekera dobila je puni smisao.

Gazine suze i početak svih penal-razočarenja (SP 1990)

Englesko prokletstvo penala počelo je, zapravo, na Mundijalu u Italiji 1990.

I tada su nemilosrdni bili - Njemci.

U polufinalu u Torinu Njemačka je povela golom Andreasa Bremea nakon skrenutog slobodnog udarca, izjednačio je Gari Lineker u finišu.

Pol Gaskojn je potom zaplakao kada mu je sudija pokazao žuti karton što je značilo da propušta eventualno finala, ali Albion nije ni stigao do Rima.

Promašaj Pola Pirsa - odnosno odbrana Boda Ilgnera, kao i promašaj Krisa Vodla - visoko preko gola, koštali su Engleze, a Njemačku lansirale ka finalu, potom i tituli.

Božja ruka (SP 1986)

Još jedno kontroverzno ispadanje Engleske, zahvaljujući "božjoj ruci" Dijega Maradone u četvrtfinalu Mundijala u Meksiku 1986.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena visoko se izdigao iznad Pitera Šiltona i rukom ubacio loptu u mrežu za 1:0.

Sudija Ali Ben Naser iz Tunisa dosudio je gol, a zatim zatražio potvrdu od svog pomoćnika nakon protesta Engleza. Dobio je potvrdu.

Maradona je potom izdriblao cijeli engleski tim, postigao "gol vijeka" i povećao na 2:0, prije nego što je Lineker smanjio na 2:1.

Bonus video: