Španija zatvara krug tamo gdje je sve počelo

“Crvena furija” 15. juna na Olimpijskom stadionu u Berlinu pokazala snagu pobjedom nad Hrvatskom, sjutra veče na istom stadionu protiv Engleske ide na četvrtu titulu prvaka Evrope

8185 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Petnaestog juna je u Berlinu počeo put fudbalera Španije na Euru u Njemačkoj. Krenuo je sa Olimpijskog stadiona u Berlinu, gdje se krug i zatvara sjutrašnjim finalem koje počinje u 21 sat.

“Crvena furija” će se za četvrtu titulu prvaka Starog kontinenta boriti sa Engleskom na istom stadionu na kojem je prije manje od mjesec deklasirala Hrvatsku (3:0) i najavila da je, upravo ispred Albiona, prvi favorit da se domogne trofeja.

Španci su utisak dodatno pojačali u drugom kolu grupe trijumfom nad Italijom - bila je to dominacija kakva se ne pamti, sa preko 30 šuteva ka golu Đanluiđija Donarume. I završeno je samo 1:0, i to autogolom defanzivca “azura” Rikarda Kalafjorija.

Nije Španija samo na dominantan način došla do finala, već je usput došla do rekorda - prva je ekipa u istoriji koja je na evropskim šampionatima upisala šest pobjeda na putu do utakmice koja odlučuje o trofeju.

Euro 2024.
foto: Reuters

Tim Luisa de la Fuentea je do sada na Euru dao 13 golova, najviše od svih selekcija. Francuska je, na primjer, 1984. postala šampion sa 14 pogodaka, devet od njih je bilo djelo Mišela Platinija. Jedan gol je, dakle, dovoljan Španiji da izjednači rekord, dva da ga obori - ali sigurno to nije glavni cilj pred finale sa Albionom.

- Kada smo se okupili i počeli pripreme za Euro ovaj tim je već imao jasan cilj pred sobom. Na 90 minuta smo od onoga o čemu smo mislili cijele godine - rekao je De la Fuente.

Španija je favorit...

- Zaslužili smo tu ulogu, ali nas ona ne obavezuje. Naš stav se ne mijenja, nismo o tome razmišljali ni pred mečeve sa Njemačkom i Francuskom, nećemo ni sada pred finale. Da li smo pokazali najviše? Ne mislim samo ja da jesmo, ali pamtiće se šampion - kazao je De la Fuente.

Ako Španija slavi u 90 ili 120 minuta (samo ne na penale) izjednačiće ono što je uradio Brazil na Mundijalu 2002. Tada su “karioke” predvođene Ronaldom upisale sedam trijumfa na putu ka svjetskoj tituli.

Španija - Engleska grafik
foto: Graphic News

Rekorder je i Dani Olmo, prvi strijelac u tri meča zaredom na EP - pogađao je protiv Gruzije u osmini finala, onda i u duelima sa Njemačkom i Francuskom, a zanimljivo je da je pravu šansu - u startnoj postavi - dobio najviše zbog povrede Pedrija koji je odustao od Eura na samom startu četvrtfinalne utakmice sa Njemcima...

I na kraju, šta onda reći za Lamina Jamala? Momka koji je došao na Euro sa 16 godina, a vratiće se kući kao 17-godišnjak. Mladom fudbaleru Barse, najmlađem učesniku i strijelcu na evropskim šampionatima, danas je 17. rođendan, a sjutra ima veliku šansu da postane legenda.

Bonus video: