Hari Kejn i Dani Olmo mogu do Zlatne kopačke i bez datog gola u finalu

EFA je objavila da će se nagrada za najboljeg strijelca Euro 2024, podijeliti ako niko ne preuzme vođstvo u ukupnom poretku

5204 pregleda 0 komentar(a)
Kejn može podijeliti nagardu sa još pet igarča, Foto: Reuters
Kejn može podijeliti nagardu sa još pet igarča, Foto: Reuters

Nekoliko igrača moglo bi dobiti Zlatnu kopačku na Euro 2024. UEFA je promijenila propise pa će Zlatnu kopačku Eura 2024. podijeliti između šest igrača ako u nedjeljnom finalu između Engleske i Španjje ne bude izabran najbolji strijelac turnira.

Hari Kejn i Dani Olmo dvojica su od šestorice igrača sa po tri pogotka, a iraće u finalu. Po tri pogotka postigli su i Kodi Gakpo (Holandija), Žorž Mikautadze (Gruzija), Jamal Musijala (Njemačka) i Ivan Šranc iz selekcije Slovačke..

Sa šest igrača koji imaju po tri gola, UEFA je objavila da će se nagrada za najboljeg strijelca podijeliti ako niko ne preuzme vođstvo u ukupnom poretku.

Ta se politika razlikuje od prethodnog turnira, kada je pobjednikom proglašen portugalski napadač Kristijano Ronaldo koji je uz pet golova imao i jednu asistenciju. Čeh Patrik Šik, koji je postigao pet golova, nije dobio nagradu jer nije imao asistencija.

Bonus video: