Dominacija bez kraja - Španci od 2001. odigrali 27 finala i svako dobili

Nacionalni tim Španije i klubovi iz ove zemlje ne gube mečeve za titulu

16616 pregleda 120 reakcija 0 komentar(a)
Slavlje u Madridu nakon trijumfa Španije u finalu Eura 2024, Foto: Reuters
Slavlje u Madridu nakon trijumfa Španije u finalu Eura 2024, Foto: Reuters

Novi milenijum donio je fudbalsku renesansu sa Pirineja - bilo da se radilo o reprezentaciji ili klubovima Španija je dominirala u finalima.

Bila je 2001. kada je Valensija u finalu Lige šampiona poražena od Bajerna, a od tada nacionalni tim Španije i klubovi iz ove zemlje odigrali su 27 finala i svako su dobili.

Naravno, kada su u pitanju klubovi računaju se ona finala koja su španski predstavnici igrali protiv rivala iz drugi zemalja.

Tako je niz 2002. započeo Real Madrid trijumfom nad Bajerom iz Leverkuzena u finalu Lige šampiona, a tačku je zasada stavila reprezentacija sinoć trijumfom na Evropskom prvenstvu.

Ukupno "La roha" je igrala četiri finala - uz ovogodišnje još dva sa EP (2008, 2012) i jedno SP (2010) - svaki put je na kraju podigla pehar.

Kada su u pitanju klubovi, Real je osim pomenutog iz Glazgova, igrao još šest finala Lige šampiona i naravno ih dobio, dok je Barselona iz svoja četiri takođe izlazila kao pobjednik.

Tu je i Liga Evrope, a tamo je neprikosnovena Sevilja koja je ovo Uefino takmičenje osvojila sedam puta - Atletiko Madrid ima tri trijumfa, a Valensija i Viljareal po jedan.

Bonus video: