Da li će se Stanković kazniti tužioce koji svoj posao ne rade kako treba?

U skoro svim postupcima pokrenutim zbog ratnih zločina na kraju su donijete pravosnažne oslobađajuće presude zbog čega su isplaćene milionske oštete. Ogromna će vjerovatno biti i odšteta koja će iz džepova građana biti isplaćena porodici Rožajca Safeta Kalića, koja je nakon višegodišnjeg sudskog posupka pravosnažno oslobođena optužbi za "pranje novca"
93 pregleda 5 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ivica Stanković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 19.11.2016. 19:00h

Od aprila ove godine Sekretarijatu Tužilačkog savjeta stigle su čak 43 pritužbe na rad tužilaca. To je Televiziji Vijesti saopšteno iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića koji je, od kada je izabran, više puta upozoravao da u tužilaštvu neće biti mjesta za one tužioce koji ne rade posao kako treba.

Ipak, do sada nijedan tužilac nije kažnjen ali će se već na sljedećoj sjednici Tužilačkog savjeta, razmatrati osnovanost osam pritužbi i biti donijeta odluka o njima.

"Biću spreman da iskoristim svoja zakonska ovlašćenja koja se između ostalog odnose i na preispitivanje rada tužilaca. Svako od nas treba da se zapita iskreno - kolika je njegova zasluga i koji je lični stvarni doprinos dao da se stvari u državno - tužilačkoj organizaciji promijene nabolje", rekao je Stanković 1. novembra.

On ipak nikada nije saopštio zbog čega potencira odgovornost svojih kolega. Zato smo razlog njegovih upozorenja potražili mi i kao odgovor dobili podatak da je zapanjujući broj pritužbi koje su podnijete protiv tužilaca, samo od aprila ove godine.

"Prema izvještaju Sekretarijata Tužilačkog savjeta koji je dostavljen ovom tužilaštvu, obavještavamo Vas da je provjerom kroz službenu evidenciju Sekretarijata Tužilačkog savjeta, utvrđeno da su Tužilačkom savjetu, od 12.aprila 2016.godine, podnijete 43 pritužbe na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada", navodi se u odgovorima Tužilaštva.

Ko je protiv kojih konkretno tužilaca i zbog čega pritužbe podnio, odgovore nijesmo dobili. Objašnjeno je da se sve pritužbe nalaze kod Komisije za razmatranje pritužbi Tužilačkog savjeta. Neke su pritužbe već razmatrane ali odluka po njima još nije donijeta.

"Na sjednici održanoj u oktobru, Komisija je razmatrala osam pritužbi povodom kojih su prikupljene informacije potrebne za odlučivanje i na narednoj sjednici Tužilačkog savjeta će se odlučivati o osnovanosti istih. Ostale pritužbe su u fazi prikupljanja informacija potrebnih za odlučivanje", odgovoreno je iz Tužilaštva.

Tužilačka organiizacija broji blizu 120 tužilaca. Da li se među onima na čiji su rad stigle pritužbe nalaze i oni tužioci koji su zastupali slučajeve kojima se godinama unazad dičilo crnogorsko pravosuđe, a koji su na kraju propali, za sada nije poznato.

Podsjetimo, u skoro svim postupcima pokrenutim zbog ratnih zločina na kraju su donijete pravosnažne oslobađajuće presude zbog čega su isplaćene milionske oštete. Ogromna će vjerovatno biti i odšteta koja će iz džepova građana biti isplaćena porodici Rožajca Safeta Kalića, koja je nakon višegodišnjeg sudskog posupka pravosnažno oslobođena optužbi za "pranje novca".

Bonus video: