Mugoša: Agrobudžet je dobra investicija, ne trošak

Mugoša je podsjetio da Crna Gora ima najniza izdvajanja za Agrobudžet u regionu, svega oko jedan odsto BDP-a, a trebalo bi da bude makar dva odsto. Novi ministar procjenjuje da bi tek sa tolikim budzetom , imali znatno bolje šanse da uđemo u tržišnu utakmicu sa konkurencijom
75 pregleda 4 komentar(a)
Budimir Mugoša, Foto: Screenshot (YouTube)
Budimir Mugoša, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.07.2016. 17:14h

Poljoprivredom se bavi cijeli život. Budimir Mugoša, novi je ministar poljoprivrede, koji je u martu morao da zatvori farmu svinja, zbog vrtoglavog pada cijena mesa.

"Poljoprivrednici se bave poljoprivredom i ne misleći mnogo čak na ekonomski efekat, što u današnje vrijeme nije dobro. S druge strane, imamo pritisak slobodnog tržišta, dolazi roba sa strane, ne mogu reći sumnjivog kvaliteta, ali u svakom slučaju mnogo jeftinije nego što mi možemo da proizvedemo. Naši poljoprivrednici se tu nalaze u jednom procjepu, od strašne želje da rade i proizvode, a sa druge strane strašnog pritiska robe sa tržišta gdje je ona mnogo jeftinija", kaže ministar.

Ovaj inžinjer stočarstva, kaže da je dobro što poljoprivreda čini osam odsto bruto društvenog proizvoda. A agrarnu politiku bi mijenjao.

"Pristup poljoprivredi treba da bude drugačiji, osnovna stvar, Agrobudžet nije trošak, u državnom budžetu Agrobudžet treba tretirati kao investiciju REZ Imamo najmanji Agrobudžet u regionu, mislim i u Evropi, to je negdje ispod jedan odsto BDP-a, on bi realno trebalo da bude oko dva odsto REZ Kada bismo imali, ali to je stvarno teško, razgovarao sam sa nekoliko ministara, kada bismo imali tridesetak miliona Agrobudžeta, mislim da bismo imali realnije šanse da uđemo u tržišnu utakmicu koliko toliko ravnopravni."

Ministar kaže da ga čekaju dva važna posla. Prvi je rad na predlogu Agrobudžeta, a drugi je izrada zakona o poljopivrednom zemljištu. Mugoša je na funkciji tek desetak dana, a očekuje ga dosta posla kada je riječ o Vladi izbornog povjerenjenja. Konkretno, kontrola finansijskih tokova i zapošljavanja.

"Da li se ta agrarna politika primjenjuje kako je tamo zacrtano, da li tu postoje neke stvari koje nisu dobre, ja ću pokušati u ovih 3-4 mjeseca da to provjerim REZ Još jedna stvar koja je veoma bitna i u žiži interesovanja je Abu dabi fond, sve što bude u mojoj moći, što je u skladu sa lex specijalisom, mi ćemo prekontrolisati i izaći u javnost, međutim, to su velika sredstva, veliki ugovori, veliki projekti i za ovih nekoliko dana se nije moglo uraditi ništa."

Za prethodnike, ministre poljoprivrede iz DPS-a kaže da svoj posao nisu radili loše, a naročito kada su se ponašali kao ministri i stručnjaci, a ne kao političari. Vjeruje i da im je za posao trebala dobra kondicija.

Vi niste političar i nestranačka ste ličnost, kako se osjećate u fotelji ministra?

"Kako se osjećam, pa znate kako, čak i fizički mnogo teško, najmanje deset sati se radi, vjerujte da svoju ćerku po pet dana ne uspijem da vidim, da li se ovi ostali ministri naviknu, pa se ne opterećuju kao ja, ne znam, ali meni je ovo stvarno teško", kaže kroz smijeh Mugoša.

Bonus video: