Vojvodić: Neophodna organizaciona prekompozicija

Vojvodić je rekao da je imperativ svakog javnog servisa, pa i RTCG, da prvi objavi pravovremenu i tačnu informaciju, ne radi takmičenja s privatnim medijima, već kao preduslov sticanja povjerenja koje mu pripada
54 pregleda 5 komentar(a)
Rade vOjvodić, Foto: Boris Pejović
Rade vOjvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2016. 16:48h

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić do narednog petka će predložiti vršioce dužnosti na uredničkim mjestima u toj medijskoj kući, koji će na tim funkcijama biti dok se ne imenuju oni koji će biti trajna rješenja.

"To je nekako optimalno 10 dana da predložim vd stanja za te četiri pozicije. Odnosno ja bih predložio da budu dva šefa deska ne jedan. Tačno znam šta hoću, ja nemam nedoumice nijedne, nemojte da mislite da ja imam jednu nedoumicu, samo je pitanje sa ljudima u ovoj kući koji imaju takve navike kakve imaju", kazao je Vojvodić.

Direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović podnijela je nedavno ostavku na tu funkciju. Ostavke su podnijele i urednica informativnog programa Aleksandra Pavićević i šefica deska Vesna Terić.

Ostavka Rutovićeve je bila preduslov za potpisivanje Sporazuma između vlasti i dijela opozicije.

Na današnjoj sjednici Savjeta RTCG, Vojvodić je predstavio strategiju, prema kojoj će televizija, radio i portal funkcionisati kao jedan sistem, u kome će se analizirati rad svakog novinara i snositi odgovornost za grešku. Članovi Savjeta RTCG predložili su da se da rok od godinu, pa da se nakon toga vide rezultati, i da u slučaju njihovog izostanka Vojvodić ide sa funkcije.

Generalni direktor Javnog servisa misli da u RTCG postoje novinari i urednici koji mogu odgovoriti svim izazovima. Ako ne budu htjeli da snose odgovornost u novom sistemu, koji će funkcionisati na analizi rada svakog novinara i saradnji portala, radija i televizije, na čemu će on insistirati - i za to ima rješenje.

"I to tako mora biti. Ako to tako ne bude, ja idem odavde", rekao je on.

Kao ključne stvari u novoj strategiji, predstavnici NVO sektora u Savjetu istakli su upravo odgovornost i što hitnije i vidne promjene.

"Urednici koji ne budu uspjeli da dostignu ili zadovolje te indikatore koje postavlja ovaj Savjet kroz programsko produkcioni plan treba da budu smijenjeni", rekao je Goran Đurović, član Savjeta.

Milan Radović je rekao da očekuje da dnevnik bude izbalansiran, da ne bude pristrasan.

"Da dobijemo neku odmah promjenu, vidljivu jasnu", rekao je on.

Goran Đurovic smatra i da je rok od jedne godine dovoljan da se vidi ima li rezultata ili ne.

"Jeste li vi za taj interes građjana da budemo prvi po povjerenju ili ste za neke druge interese na koje je ukazao generalni. Da li partijske ili privatne. Ja nemam dilemu. Ja vam kažem za šta sam: godina dana da smo prvi po povjerenju ili generalni ide kući", kazao je Đurović.

Član Savjeta Perko Vukotić, ne misli da javni servis mora biti prvi po povjerenju, ali ističe da se napredak mora vidjeti. Ima i konkretan predlog kada je riječ o strukturi centralne informativne emisije.

"Da se konačno u Dnevniku 2, dakle centralnoj informativnoj emisiji, spusti malo fokus od državnog vrha i od političkih partija na građane i na njihove probleme".

Na današnjoj sjednici Savjeta ostavke su podnijeli njegov predsjednik Ivan Mitrović i potpredsjednik Mimo Drašković, što je i ranije najavljeno.

Pojedini članovi Savjeta osvrnuli su se i na rad doskorašnjeg uredničkog tima RTCG i direktorice Radojke Rutović, dok je generalni direktor najavio promjene u sistematizacijI kako bi se i za njih u toj kući našla nova radna mjesta.

Bonus video: