Montesori program: Djeca uče da budu samostalna i da nova znanja usvajaju sa razumijevanjem

Sa djecom uzrasta od tri do šest godina rade vaspitači koju su prošli obuku za Montesori pedagogiju. Jedna od edukatorki dolazi iz Srbije, gdje je ovaj program u ekspanziji od 2002. godine, a zahvaljujući rezultatima počeo je da se primjenjuje i u državnim vrtićima
332 pregleda 1 komentar(a)
djeca, Montesori program, Foto: Printscreen (YouTube)
djeca, Montesori program, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 15.02.2016. 18:28h

Zahvaljujući Fondaciji Ćano Koprivica Nikšić je prije tri godine dobio prvu predškolsku ustanovu u Crnoj Gori koja radi po u svijetu priznatom Montesori programu. 80 mališana pohađa školicu u kojoj uče da budu samostalni i da nova znanja usvajaju sa razumijevanjem.

Unazad godinu, priča se proširila i na Bar, gdje je fondacija takođe otvorila Montesori vaspitnu jedinicu, a uz pomoć Ministarstva prosvjete i opštine Nikšić, Montesori pedagogija će se u tom gradu tek razvijati.

"Otvorili smo jednu učionicu da bismo vidjeli kako roditelji reaguju na tu pedagogiju i već za dva mjeseca smo imali pun kapacitet. Roditelji su nam prezadovoljni, a ono što je najvažnije jeste da su djeca srećna, pokazuju napredak u radu. Po Montesori pedagogiji korišćenjem tih njenih didaktičkih materijala djeca spontano uče da čitaju i pišu prije odlaska u školu", kaže Jelena Žižić iz Montesori školice Zvono.

Sa djecom uzrasta od tri do šest godina rade vaspitači koju su prošli obuku za Montesori pedagogiju. Jedna od edukatorki dolazi iz Srbije, gdje je ovaj program u ekspanziji od 2002. godine, a zahvaljujući rezultatima počeo je da se primjenjuje i u državnim vrtićima.

"Djeca koja iz Montesorija polaze u školu su samostalnija, lakše i brže će tumačiti zadatke, imaju samostalan način učenja. Radi se sa raumijevanjem, ne radi se toliko o mehaničkom naglašavanju pamćenja već o funkcionalnom učenju", kaže Montesori edukator Eržebet Bedrosijan.

Za razliku od vrtića u kojima postoje problemi prebukiranosti, ovdje nemaju taj problem. Kažu da poštuju propisane standarde, pa u jednoj učionici od 70 kvadrata imaju do 25 djece i dva vaspitača. Ipak, bolji uslovi znače i više novca.

"Participacija jeste skuplja nego za obične vrtiće, ali su se roditelji složili da za to što dobijaju za njihovu djecu plaćaju minimalnu cijenu. Cijena je kod nas mnogo niža nego za ostale Montesori objekte u okruženju i svijetu. Ukoliko se ostvari saradnja sa Ministarstvom prosvjete, Fondacija je spremna da participaciju spusti na nivo javnih ustanova", kaže Žižić.

Trenutna cijena participacije je 100 eura za cjelodnevni odnosno 60 za poludnevni boravak. Školicu pohađa osamdesetoro djece, a trideset ih je na spisku za čekanje. Iz Fondacije Ćano Koprivica kažu da su za prethodne tri godine u program uložili oko 400 000 eura, pa su u pomoć pozvali državu. Tim povodom, u školici je danas bio ministar prosvjete Predrag Bošković, a u najavi je izgradnja drugog predškolskog i prvog školskog objekta u Nikšiću koji će raditi po Montesori programu.

Bonus video: