Počela realizacija projekta EPALE

Cilj je, kako je saopšteno, i motivisanje opšte i stručne javnosti za korišćenje EPALE-a, višejezične elektronske platforme za učenje, promocija EPALE-a u Crnoj Gori, unaprjeđenje kvaliteta njegovog sadržaja i promocija nacionalnog sistema obrazovanja odraslih na evropskom nivou
66 pregleda 0 komentar(a)
EPALE, Foto: Ministarstvo prosvjete
EPALE, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 12.01.2016. 19:06h

Centar za stručno obrazovanje je, uz podršku Ministarstva prosvjete, 1. januara počeo sa realizacijom projekta EPALE Nacionalni servis podrške (NSS) za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, projekat se realizuje u cilju podizanja svijesti predstavnika opšte i stručne javnosti o značaju umrežavanja institucija na planu kreiranja, organizacije i realizacije aktivnosti u oblasti obrazovanja odraslih, korišćenja različitih resursa za učenje, promocije obrazovanja odraslih na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Cilj je, kako je saopšteno, i motivisanje opšte i stručne javnosti za korišćenje EPALE-a, višejezične elektronske platforme za učenje, promocija EPALE-a u Crnoj Gori, unaprjeđenje kvaliteta njegovog sadržaja i promocija nacionalnog sistema obrazovanja odraslih na evropskom nivou.

“Aktivnosti će se realizovati paralelno sa projektom Nacionalni koordinator za učenje odraslih, Radni plan Crna Gora, čija je realizacija počela u novembru 2015. godine. Na taj način doprinijeće se većoj vidljivosti i popularizaciji obrazovanja odraslih u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Tokom realizacije projekta biće organizovano niz informativnih aktivnosti i promotivnih kampanja u cilju upoznavanja javnosti sa planom projektnih aktivnosti, njihovom namjenom i značajem.

Biće formirani timovi multiplikatora koji će dati doprinos aktivnom korišćenju i promociji EPALE-a, i pripremljena publikacija o obrazovanju odraslih u Crnoj Gori na crnogorskom i engleskom jeziku.

Kako su kazali iz Ministarstva, nastavnici koji realizuju Program elementarnog funkcionalnog opismenjavanja odraslih imaće priliku da svoj rad olakšaju dobijanjem prvog andragoškog priručnika, i na taj način bi radili po sadržaju planiranog programa.

“U cilju svojevrsne promocije nacionalnog sistema obrazovanja odraslih izradiće se kratki, petominutni film ili spot sa titlom na engleskom jeziku. Radiće se na izgradnji kapaciteta predstavnika NSS-a i drugih institucija sistema koje kreiraju politiku obrazovanja odraslih i realizuju njene aktivnosti”, naveli su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, velika pažnja biće posvećena pružanju nacionalnog doprinosa razvoju EPALE platforme kroz postavljanje blogova, resursa, vijesti i događaja, u čijem cilju će biti organizovani sastanci sa predstavnicima NVO sektora, lokalnih zajednica i organizatora obrazovanja odraslih.

“U okviru ovog projekta Crna Gora će dobiti priliku da putem svoje nacionalne stranice na jednistvenom EPALE portalu promoviše svoju obrazovnu politiku stavljajući fokus na obrazovanje odraslih”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će projekat, za koji je obezbijeđeno oko 73 hiljade eura, biti realizovan do kraja godine u okviru Erasmus plus programa koji kofinansira Evropska unija.

Bonus video: