U Nikšiću rastu tenzije uoči Parade ponosa: "Eliminisao bih ih u Sibir"

"Nekih sto prijava policiji je podneseno, što ukazuje na određenu količinu negodovanja kad je u pitanju povorka u Nikšiću", istakao je Stevan Milivojević, direktor LGBT Foruma Progres
73 pregleda 73 komentar(a)
Nikšić prajd, Foto: LGBT Forum Progres
Nikšić prajd, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 10.09.2015. 18:38h

U Nikšiću ovih dana rastu tenzije uoči najavljene parade ponosa zakazane za 18. septembar- Dan oslobođenja tog grada.

Uprkos govoru mrznje koji se širi društvenim mrežama i portalima prema pripadnicima LGBTzajednice, organizatori nikšićkog prajda- iz Foruma Progres i NVO Hiperion očekuju da ce policija odobriti skup.

Iz opštine se još ne oglašavaju.

Osam dana uoči najavljenog nikšićkog prajda na društvenoj mreži fejsbuk množe se prijeteće poruke.

Očekivano, pred kamerama, komentari građana su tolerantniji, no takođe bez podrške za šetnju .

"D li je Nikšić spreman, pa, vjerovatno je spreman, a sad na koji način, to treba pitati", kazao je Mihailo građanin Nikšića.

"Eliminisao bih ih u Sibir", rekao je Zoran.

"Ništa. Šta da kažem...", kazala je Svetlana.

"Šta na to reći, sestro rođena. Koliko je to pametno ne znam", rekla je Jadranka.

Šta se piše na društvenim mrežama i portalima u susret događaju koji planiraju sa nevladinom organizacijom Hiperion budno prate iz LGBT Foruma Progres.

"Nekih sto prijava policiji je podneseno, što ukazuje na određenu količinu negodovanja kad je u pitanju povorka u Nikšiću", istakao je Stevan Milivojević, direktor LGBT Foruma Progres.

Ni lokalna uprava ne pokazuje više sluha, pa od februara nailaze na zid ćutanja. Nasuprot tome, oslušnuli su da među građanima ima onih koji ih podržavaju što ih je motivisalo da naprave program parade i osmisle vizuelni identitet skupa od kog neće odustati. U paradiranju gradom bi ih, tvrdi Milivojević, podržao dovoljan broj Nikšićana.

"Imam potvrđeno od strane grupe ljudi da će doći da podrži prajd u svom gradu, tako da me to posebno raduje. Lokalna uprava nije imala odgovora ni na jednu našu inicijativu, a imali smo ih počevši od semafora do nekih ozbiljnijih inicijativa kao što je prijem kod gradonačelnika", dodao je Milivojević.

Zeleno svjetlo ipak čekaju od policije.

"To je ipak pitanje policije, jer ako policija privremeno zabrani održavanje,to će takođe biti indikator i mi ne možemo funkcionisati van zakona i povinovaćemo se toj zabrani", objašnjava Milivojević.

Sociološkinja Branka Peković smatra da Nikšić u ovom trenutku nije spreman za jedan ovakav događaj. Ona ga zbog loše ekonomske situacije vidi i kao kao bure baruta koje bi moglo da eksplodira .

"Vjerujem da kada se steknu ekonomske prilike u kojima će građani raditi i od svog rada pristojno živjeti, da će biti otvoreniji za razlike u mišljenjima i drugom koje nije odraz samo današnjeg vremena, već otkako je svijeta i vijeka. Tako da smatram da bi održavanje bio visoko rizičan događaj sa kojim ne treba suočavati građane Nikšića bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju", kazala je Peković.

Šta o svemu misli lokalna uprava, poput organizatora najavljenog Prajda, ni naša Televijzija Vijesti nije uspjela da sazna.

Predsjednik opštine Veselin Grbović nije bio raspoložen da komentariše da li će na Dan oslobođenja na nikšićkim ulicama biti mjesta za pripadnike LGBT zajednice.

U ovom gradu parada je već dva puta otkazivana kao događaj visokog rizika.

Bonus video: