Saviris: Da li ste ikad čuli da Oraskom odustaje od nečega?

Saviris je priredio proslavu povodom otvaranja prvih apartmana u Luštici Bay, te najavio da će naredne godine njegova kompanija završiti marinu na Luštici, a da 2017. možemo očekvati otvaranje prvog hotela
273 pregleda 4 komentar(a)
Samih Saviris, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Samih Saviris, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.08.2015. 18:51h

Predsjednik švajcarskog Oraskoma, Samih Saviris, poručio je da njegova kompanija neće odustati od projekta Mamula, i da vjeruje da će sporazum o zakupu ostrva vrlo brzo ratifikovati crnogorski parlament.

Saviris je kazao da ne osjeća izdanim od partnera iz Vlade Crne Gore i da misli da je u čitavoj priči izdan jedino narod Crne Gore.

Saviris je sinoć priredio proslavu povodom otvaranja prvih apartmana u Luštici Bay, te najavio da će naredne godine njegova kompanija završiti marinu na Luštici, a da 2017. možemo očekvati otvaranje prvog hotela.

"Da li ste ikad čuli da Oraskom odustaje od nečega?" - na ovaj način, prvi čovjek Oraskoma odgovorio je na pitanje da li njegova kompanija odustaje od projekta Mamula.

Saviris je kazao i da se ne osjeća izdanim od strane Vlade Crne Gore, zato što parlament nije podržao ugovor o zakupu Mamule.

"Izdati su građani Crne Gore. To nije bila investicija da se napravi novac, već da se podigne standard Crne Gore kao turističke destinacije. Vlada je bila veoma tvrd pregovarač i postigli su jednu dobru cijenu. Ne znam ni koga da krivim, jednostavno nije dobro da politika dođe u prvi plan", rekao je Saviris.

Oraskom želi zakup Mamule na 49 godina i obećava ulaganje od 15 miliona eura u obnovu stare tvrđave i izgradnju hotela. Vlasnik Oraskoma ipak vjeruje, da će kad se, kako kaže, završe politčke igre, građani sami napraviti pritisak na poslanike.

"Ja sam siguran da će Skupština Crne Gore izglasati ovaj Ugovor. Neki od poslanika nisu bili prisutni u skupštinskim klupama. Prije ili kasnije ovaj sporazum će se izglasati jer je on u interesu Crne Gore"

Iako Savirisu smeta uplitanje politike u posao, i sam je na po malo politički način prokomentarisao, da ima osjećaja da neko stalno sabotira Vladu u namjeri da privuče investitore, koje druge zemlje moraju da mole da dođu i ulažu.

"Vaša je Vlada veoma uspješna u privlačenju investitora koji ulažu milione i otvaraju mnoga radna mjesta. Dolazak tih investitora uticao bi na vašu konkurenciju prema susjedima, rezultiralo bi većim platama i zaradama. Ali zbog političkih igara sve ove investicije suočavaju se sa problemima. To nije dobro za Crnu Gori i to me rastužuje", kaže Saviris.

I dok Saviris čeka da građani i parlament promijene mišljenje o jednoj investiciji, on je sinoć svečano otvorio dio druge investicije - prve apartmane na Luštici Bej. Ovo je tek prvi veliki korak koji su preduzeli.

"Plairamo da naredne godine otvorimo marinu. A one tamo godine očekujem otvaranje našeg prvog hotela. U međuvremenu biće otvoreno još mnogo radnji i apartmana", zaključio je Saviris.

Na koktelu Oraskoma, među brojnim zvanicama bili su i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, čiji je SDP oborio ugovor o Mamuli u Skupštini, zatim ministar turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik opštine Tivat Ivan Novosel.

Bonus video: