Fister: CG ostvarila značajan napredak na području slobodnog protoka robe

Ministar ekonomije, Vladimir Kvarić, je u video poruci učesnicima konferencije naveo da je najvažnije to što su do sada usaglašena dva od tri mjerila za otvaranje pregovora u oblasti slobodnog protoka robe
2 komentar(a)
prava potrošača, trgovina, prodavnica, Foto: Shutterstock
prava potrošača, trgovina, prodavnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2015. 12:49h

Crna Gora je u posljednje dvije godine ostvarila značajan napredak na području slobodnog protoka robe i bezbjednosti proizvoda, ocijenio je tim lider projekta razvoja infrastrukture kvaliteta i metrologije (DQIM), Vitomir Fister.

„Aktivnosti na strateškim dokumentima su povezale rad većeg broja ministarstava, što daje novi kvalitet radu, donosi bolje rezultate i zbog toga je od presudne važnosti da se ostvareno održi i ubuduće“, kazao je Fister na završnoj konferenciji EU projekta Razvoj infrastrukture kvaliteta i metrologije u Crnoj Gori - DQIM projekat.

On je dodao da bi kontinuirano ostvarivanje zadatih aktivnosti i realizacija planiranih resursa u novodonesenoj Strategiji slobodnog protoka robe predstavljalo garanciju za postizanje potrebnih rezultata.

Završnu konferenciju su organizovali francuska agencija za međunarodnu tehničku ekspertizu Expertise France (AFETI) u partnerstvu sa LNE iz Francuske i SMU iz Slovačke, uz podršku Ministarstva ekonomije i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Glavni cilj projekat DQIM bio je da u periodu od marta 2013. godine do juna ove godine pomogne unaprijeđenju kapaciteta Ministarstva ekonomije, Zavoda za metrologiju Crne Gore i Agencije za ljekove i medicinska sredstva da ispune zakonodavne, institucionalne i tehničke zahtjeve EU.

To će, kako je objašnjeno, omogućiti olakšanu trgovinu i slobodno kretanje robe, u skladu sa pravnim tekovinama EU u oblasti Poglavlja 1 - slobodno kretanje robe, kao i zahtjevima Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Ministar ekonomije, Vladimir Kvarić, je u video poruci učesnicima konferencije naveo da je najvažnije to što su do sada usaglašena dva od tri mjerila za otvaranje pregovora u oblasti slobodnog protoka robe.

On je kazao da je u oblasti usaglašavanja zakonodavstva sa EU acquisom u oblasti Poglavlja 1 donešeno preko 40 propisa, pripremljena je Strategija slobodnog protoka robe od 2014. do 2018. godine sa akcionim planom za preuzimanje relevantnog zakonodavstva EU, dok je Evropskoj komisiji predložen i draft Akcionog plana za ispunjavanje obaveza iz Ugovora o funkcionisanju EU koji čini najobimniji skrining tehničkog zakonodavstva do sada.

„Projektovan je specijalistički softwar PROTEX, koji čini skup od šest korelacionih baza koje su programirane u intranet okruženju između osam radnih stanica u različitim ministarstvima. Centralna baza tog sistema se nalazi u Ministarstvu ekonomije i predstavlja veoma racionalno rješenje za pravovremeno informisanje preduzeća u Crnoj Gori, ali i potencijalnih investitora u industrijsku proizvodnju“, kazao je Kavarić.

On je dodao da su završene pripreme za akreditovanje dodatne tri kalibracione laboratorije Zavoda za metrologiju, kao garant sledljivosti mjerenja u Crnoj Gori u odnosu na EU.

U toku realizacije projekta DQIM donijeti su i pravilnici o bezbjednosti igračaka i o opremi lične zaštite, čije se pozitivne posljedice prepoznaju kroz poboljšanu bezbjednost i zaštitu života i zdravlja djece.

Menadžer projekta u Sektoru za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, ataše Patrick Šmelcer, kazao je da usvajanje propisa koji uvode evropske standarde u oblasti bezbjednosti djece predstavlja veoma važan rezultat ovog projekta.

„Čim počne primjena ove regulative u Crnoj Gori, roditelji će moći da pođu u prodavnicu, kupe igračku za dijete i budu sigurni da ona neće prouzrokovati hemijsku ili električnu povredu, kao i da neće imati male, odvojive djelove koji mališani mogu progutati“, rekao je Schmelzer u video poruci.

On je dodao da će, zahvaljujući tome, djeca u Crnoj Gori imati proizvode čiji je garantovani kvalitet i bezbjednost na istom nivou kao što je to slučaj u zemljama članicama EU.

Učesnicima konferencije je prezentovan elektronski Registar tehničkih propisa Crne Gore (PROTEX) i njegova uloga u koordinisanom pristupu aktivnostima koje obavezuju Crnu Goru kao potpisnicu sporazuma STO o ukidanju tehničkih barijera u trgovini, CEFTA i o stabilizaciji i pridruživanju.

Učesnicima je predstavljena publikacija pod nazivom Plavi vodič za primjenu pravila EU za proizvode, čiji je izdavač Evropska komisija. Publikacije bi trebalo da omogući lakše i pravilnije razumijevanje i primjenu „standardizovane“ terminologije tehničkog zakonodavstva, kao nezaobilaznog faktora na putu uspješnog ispunjenja zakonodavnih, institucionalnih i tehničkih zahtjeva EU.

Bonus video: