Sa ’’Oboji me’’ ekipom ovog puta idemo u Ostros

Do sada smo završili fasade škola u Bogetićima i na Ublima, a u novoj emisiji Oboji me, idemo na jug, naša destinacija je ovoga puta Ostros i priča o školi ’’Đerđ Kastrioti Skenderbeg’
0 komentar(a)
Oboji me, Foto: TV Vijesti
Oboji me, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 20.05.2015. 12:08h

Do sada smo završili fasade škola u Bogetićima i na Ublima, a u novoj emisiji Oboji me, idemo na jug, naša destinacija je ovoga puta Ostros i priča o školi "Đerđ Kastrioti Skenderbeg"

Da bi došli do ovoga mjesta koje je udaljeno od Virpazara tridesetak kilometara, od ovog ribarskog mjesta na Skadarskom jezeru putujemo sat i po vremena. Nije lako doći do Ostrosa, put je uzak, pun oštrih krivina, bez podzida kao obezbjeđenja. Ipak, isplati se krenuti u tu avanturu. Na putu do Ostrosa , naići ćete na predivne predjele, spektakularan pogled na jedno od najljepših jezera na svijetu, kestenovu šumu. Sva sreća da nema mnogo saobraćaja, putem srijećemo samo automobile inostranih registarskih oznaka.

A u Ostrosu, dočekala nas je škola ’’Đerđ Kastrioti Skenderbeg ’’. Ona je pravo iznenađenje, izazov za našu molersku ekipu zato što je velika kao da je riječ o gradskoj školi. Za novinarski dio tima nikada lakši zadatak predstaviti jednu školu u lijepom svjetlu zato što je ovo jedna od najuređenijih škola koje smo ikada posjetili . Ovo je škola kakvu bi svaki roditelj poželio za svoje dijete. Škola "Đerđ Kastrioti Skenderbeg" je životno djelo njenog direktora Bećira Berjaševića koji je vodi od 97. godine. Istina je da školu materijalno pomažu brojni iseljenici iz ovoga kraja , ipak, novac ne bi značio ništa kada se njome ne bi upravljalo domaćinski. Direktor, ne samo da je pametno uložio novac od donacija omogućivši tako da đaci imaju sve uslove za nstavu , on je omogućio da u sklopu škole imaju etno muzej, biblioteku sa gotovo 10 hiljada naslova, kabinete za informatiku i biologiju, kao i botaničku baštu, mali zoo vrt i fudbalski teren sa vještačkom travom.

Kada kažemo da se školom upravlja domaćinski, to znači da je gospodin Berjašević toliko puta do sada sam zasukao rukave i popravljao sa majstorima školu, krečio, razvozio đake školskim kombijem. I kolektiv ove škole ugleda se na njega. Svi školu čuvaju kao svoju kuću. Priča o školi u Ostrosu je od onih koja će na vas ostaviti utisak, poslije koje ćete pomisliti da volja i trud mogu sve. Oni su primjer.

A kakva je škola takvi su i đaci. Ovdje ima , kako smo vidjeli, rada, kulture i vaspitanja. Djeca ustanu kada nastavnik uđe u učionicu, u klupama je mir, nema graje dok traje čas. I djeca vole svoju školu, briljiraju u stranim jezicima.

Ipak, u priči o Ostrosu ima i sjete. Uprkos svim naporima direktora da škola bude najbolja što može biti, iz ovog kraja život odlazi, a školski dnevnici i statistike su najbolji indikatori. 1973. godine u školi bilo skoro 600, a danas manje od 120 đaka.

Naš partner u ovom projektu, kompanija Cerovo je poznata u Baru, ali i širom Crne Gore, po društveno-odgovornom poslovanju koje sprovodi duži niz godina. Cerovo je dobitnik više nagrada za filantropiju među kojima su najvažnije, Iskra koju dodjeljuje Fond za aktivno građanstvo a koju je ova kompanija dobila za doprinos filantropiji na lokalnom nivou. Takođe, dobitnici su nagrade Unije poslodavaca za društveno odgovorno poslovanje 2014.godine.

Takođe, ova firma je bilo jedan od najvećih partnera TV Vijesti u akciji ‘’Svi smo jedan tim’’ kada su Marijana Kadić Bojanić i TV Vijesti dobili nagradu za filantropiju ‘’Iskra’’ 2013. godine. Takođe, TV Vijesti već godinama sprovodi mnoštvo filantropskih akcija.

Urednica emisije je Jelena Marković Čađenović.

Emisiju Oboji me i priču o školi "Đerđ Kastrioti Skenderbeg" pogledajte u četvrtak u 21.40h.

Bonus video: