Manje Ukrajinaca i Rusa stiže na primorje: Hoće li trpjeti sezona?

Turistički poslenici kažu da i pored zabrinjavajućih podataka još nema mjesta panici...
70 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2014. 18:07h

I dalje se polemiše da li je Crna Gora trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji i da li će zbog tih istih sankcija naša turistička sezona trpjeti posljedice.

Iz ruskog ogranka Svjetske turisticke organizacije TUI kazu da je, u poređenju sa ovim periodom prošle godine, manje oko 25 odsto rezervacija Rusa i Ukrajinaca za Crnu Goru.

Olga Malikova, PR TUI Rusija kaže za TV Vijesti da je potražnja svih evropskih destinacija pala, nekih čak i do 60 odsto.

Dok Rusi vide, u Nacionalnoj turističkoj organizaciji ne primjećuju promjene kada su rezervacije aranžmana u pitanju.

"Svi čarter letovi su potvrđeni, otkaza nijednog smjestajnih kapaciteta koji je unaprijed rezervisan još uvijek nemamo", kazao je Saša Radović iz NTO.

Turistički poslenici kažu da i pored zabrinjavajućih podataka još nema mjesta panici.

Letovi TUI-ja ka Crnoj Gori počinju 31. maja, a Rusi su poznati po tome da smještaj kao i avionske karte uzimaju kasno.

"Sada u aprilu mjesecu imamo sigurne rezervacije za jun mjesec, pa kad nam dođe maj desice se sigurno mnogo više rezervacija za jul, u junu za avgust i takav trend se nastavlja. Ovo je četvrta godina da se tako u kasnim danima prosto bukiraju termini, naročito induividulanih gostiju", kaže za TV Vijesti Anita Marković iz Unije poslodavaca turizma.

Nakon posljednjih trzavica na relaciji Podgorica-Moskva šef nacionalne turističke organizacije uvjerava da naši građani nisu promijenili odnos prema Rusima.

"Ruski turisti jesu zahvalni, manje su osjetljivi na cijene nego neke zapadne zemlje, znaci bolji su potrošači i čini mi se da je ono sto je najbitnije da se ništa u odnosu naših građana i turističkih radnika nije promijenilo prema građanima Rusije i turistima s tog područja", kaže Radović.

"Bice ovo veoma teška sezona gdje se treba boriti za svakog klijenta. Crna Gora je veoma važna destinacija, za nas trenutno jedna od najvažnijih evropskih destinacija", kazala je Olga Malikova.

U Nacionalnoj turistickoj organizaciji, ali i neki hotelijeri smatraju da je sva priča oko naših odnosa sa Rusijom prenaglašena, te da ćemo i ove godine biti izbor ruskih, ali i drugih turista sa istoka.

Galerija

Bonus video: