U Crnoj Gori je uobičajeno da se popije čašica više kada prilika to nalaže

Međutim, iz NVO sektora upozoravaju da konzumacija alkohola može postati ozbiljan problem, pogotovo kada su u pitanju djeca
66 pregleda 1 komentar(a)
alkohol, tinejdžeri, Foto: Shutterstock
alkohol, tinejdžeri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2018. 17:54h

U Crnoj Gori je uobičajeno da se popije koja čašica alkohola više kada prilika to nalaže.

"Svaka prilika u Crnoj Gori, bilo da je u pitanju neko veselje ili su u pitanju neki poslovni skupovi, ili je čak u pitanju sahrana ili takvi skupovi, oni počinju i završavaju alkoholom“, kaže Sanja Šišović iz NVO Cazas.

Međutim, iz NVO sektora upozoravaju da konzumacija alkohola može postati ozbiljan problem, pogotovo kada su u pitanju djeca.

"Imamo podatak da jako veliki procent djece u Crnoj Gorii upravo prvi put alkohol proba u društvu porodice. Mi imamo preko 68 odsto mladih koji aktivno konzumiraju alkohol”, kaže Šišović.

Kako je Zakonom zabranjeno služenje alkohola maloljetnim licima u ugostiteljskim objektima, na institucijama je da to obezbijede. U Upravi za inspekcijske poslove priznaju da, iako je sve manje prekršaja služenja alkohola maloljetnicima, i dalje nisu uspjeli da suzbije taj problem. Zbog toga neke lokale kažnjavaju i zatvaranjem.

U Upravi ali i u policiji tvrde da konstantno rade na rješavanju ovog problema

"Uprava policije u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove u kontinuitetu sprovodi aktivnosti koje su usmjerene na otkrivanje i sprječavanje služenja alkoholnih pića maloljetnim licima u ugostiteljskim objektima", kažu u Upravi policije.

U CAZAS-u pak ne misle tako.

"U Crnoj Gori ta kontrola nije kontinuirana. Postoji samo 13 turističkih inspektora što definitivno nije dovoljno da bi mogli da pokrivaju kompletnu oblast u tom pitanju. Najčešće se te kontrole vrše ili po prijavi, ili kroz organizovane kampanje. To nije model koji može da bude održiv i da dobre rezultate", kaže Šišović.

Ona predlaže da se, po ugledu na region, uvede kontrola starosti osoba pri ulazu u klub, pokazivanjem lične karte.

I u Upravi za inspekcijske poslove, i u NVO sektoru dio problema vide i u zakonskim nepreciznostima. Šišović kaže da je rješenje uvođenje posebnog zakona o alkoholu.

"Tim Zakonom bi se mnogo preciznije i detaljnije utvrdila kontrola", kaže Šišović.

Pored toga, potrebno je ojačati kapacitete institucija nadležnih za ovo pitanje, ali Šišović vjeruje da je rješenje u onome što je najteže postići – promjeni svijesti crnogorskog društva.

Bonus video: