"Odgovornost snosi i zajednica": Zašto se na nasilje reaguje tek kada je kasno

Smrtni ishodi porodičnog nasilja nisu rijetkost čak i kada se nasilje prijavi, a prema riječima sagovornica TV Vijesti koje rade sa žrtvama tog nasilja, posebno su ugrožena djeca
299 pregleda 9 komentar(a)
Nermin Šišić, Jelena Jovović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nermin Šišić, Jelena Jovović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.02.2018. 18:54h

Porodica, čiji je petnaestomjesečni sin preminuo od, kako se sumnja, batina koje je dobio od očuha, nije bila pod pažnjom podgoričkog Centra za socijalni rad, saopšteno je Televiziji Vijesti iz te institucije.

"Porodica J. J. se nije nalazila na evidenciji Centra za socijalni rad po osnovu prijave porodičnog ili bilo kog drugog oblika nasilja. Takođe, nijesu bili korisnici materijalnog obezbjeđenja, te shodno tome stručna služba Centra nije imala obavezu praćenja porodice, niti vršenja uvida u porodične prilike," kazali su iz Centra.

No, smrtni ishodi porodičnog nasilja nisu rijetkost čak i kada se nasilje prijavi, a prema riječima sagovornica TV Vijesti koje rade sa žrtvama tog nasilja, posebno su ugrožena djeca.

"U dosta slučajeva se ne poštuje hitnost u postupanju kada je u pitanju zaštita žena i djece od nasilja. U sistemu zaštite, naročito kad je u pitanju porodično nasilje, djeca vrlo često ostanu zaboravljena i ne dobiju odgovarajuću podršku," kaže Maja Raičević iz NVO Centar za ženska prava.

Advokatica Tijana Živković za primjer navodi slučaj da, ukoliko je žrtva nasilja u porodici majka, djeca tada ostanu nezbrinuta, "u smislu da izostane akcija, prije svega organa starateljstva, obezbjeđenja zaštite i psiho-socijalne pomoći djeci".

Po podacima Uprave policije dostavljenim Televiziji Vijesti, u posljednjih deset godina na teritoriji Crne Gore registrovano je devet ubistava djece i maloljetnih lica, od kojih su tri kvalifikovana kao teško ubistvo. Za Živković je, međutim, sporna kaznena politika kojom su, uz izuzetak teškog ubistva, predviđene blaže kazne za nasilnike koji ubiju člana porodice, od onih koji ubiju osobu sa kojom nisu u srodstvu.

"U tom slučaju maksimalno zaprijećena kazna je kazna zatvora u trajanju od dvanaest godina, za razliku od običnog ubistva, gdje je zaprijećena maksimalna kazna zatvora u trajanju od petnaest godina," kazala je ona.

Odgovornost, međutim, vjeruju u Centru za ženska prava, snosi i zajednica. Sve dok se, kažu, nasilje ne prijavljuje, nastavićemo da reagujemo kada je već kasno.

"Mi kao društvo nismo još uvijek zreli da shvatimo da se ne radi o privatnom problemu, nego o društvenom, i da imamo i sami neku odgovornost da prijavimo nasilje kada se ono dešava. Kada je u pitanju nasilje nad djecom, ta odgovornost je još veća jer ta djeca nemaju apsolutno nikakvu zaštitu ako neko odrasli ne istupi i ne prijavi nasilje koje se nad njima dešava," napominje Raičević.

Da se nasilje prijavljuje, apeluju i iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava, gdje kažu da je Ombudsman Šućko Baković povodom smrti petnaestomjesečnog dječaka formirao predmet, te da će pratiti postupanje nadležnih organa.

Bonus video: