Pametni radari i dalje su zadatak koji treba ispuniti

U Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja planirali su da pametne radare postave na 72 lokacije, koje su izabrane na osnovu petogodišnje analize saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama
64 pregleda 1 komentar(a)
Stacioniran radari, Foto: Printscreen (YouTube)
Stacioniran radari, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 07.09.2017. 17:25h

I pored više obećanja, stacionarni radarski sistemi, takozvani pametni radari, i dalje su zadatak koji tek treba ispuniti . Brojne pogibije na našim putevima, iz godine u godinu, nisu izgleda bile dovoljno snazno upozorenje . U policiji kažu da se od radara ipak nije odustalo, kao i da ćemo ih, ako za to bude novca, kupiti naredne godine.

"Iz tehničkih razloga se kasnilo sa raspisivanjem tendera, te očekujemo da će tender biti raspisan do kraja tekuće godine, a da će implementacija kompletnog projekta biti završena tokom naredne, 2018. godine. Pod pretpostavkom da u budžetu budu opredijeljena sredstva za ovu namjenu", rečeno je iz policije.

Iako se ranije procjenjivalo da je riječ o milionskom poslu, u policiji kažu da još ne mogu govoriti o vrijednosti projekta. S druge strane, bez obzira na to koliko bi sve moglo da košta, u NVO sektoru ukazuju da ništa nije preče od ljudskih života.

"Začuđujuće je kako to da Vlada još uvijek ne prepoznaje benefite koje će donijeti stacionarni radari građanima, kada je primjetan rast broja poginulih u saobraćaju iz godine u godinu. Recimo 2015. ta cifra je bila 51, a 2016. 65", kazala je Nada Radović iz NVO Alfa centar.

Glavni zadatak pametnih radara je da bilježe najteže prekršaje, kao što su prekoračenje brzine i preticanje preko pune linije. Važno je to što mogu biti na lokacijama gdje policijske patrole fizički nisu u stanju da kontrolišu saobraćaj, kao što su krivine ili nepregledni dijelovi puta. Sistem će evidentirati prekršaje, koji će se automatski obrađivati. Kasnije će na kućnu adresu vozača stići obavještenje o počinjenom prekršaju i kazni koju treba da plati.

"Na mjestima gdje oni stoje, sami taj psihički momenat na vozača i njegovo saznanje da može da bude kažnjen, doprinosi da se brzina smanji", kazao je saobraćajni vještak Igor Radojević.

Naši sagovornici kažu da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na povratnike, a pametne radare bi možda trebalo postaviti i u Podgorici.

"I dalje imamo jedan neoprostivo veliki broj vozača koji jednostavno ne mare za propise, pa pretiču u tunelima, preko punih linija, voze brzinama koje nekada dostižu i 200 kilometara na čas i slično, najčešće od strane istih lica, takozvanih povratnika", kazala je Radović

"Trebalo bi razmisliti i o bulevarima, pogotovo u Podgorici, na kojima se dešavaju saobraćajne nezgode i raskrsnicama frekventnim. Pogotovo u noćnim satima, kada se razvijaju velike brzine zbog raznoraznih okolnosti, a nemamo dokaza", dodao je Radojević.

U Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja planirali su da pametne radare postave na 72 lokacije, koje su izabrane na osnovu petogodišnje analize saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Bonus video: