Kako riješiti problem saobraćajnog haosa u najužem jezgru Podgorice: Je li iznajmljivanje bicikala rješenje?

"Sistem saobraćaja u Podgorici je neodrživ, preveliki je broj automobila, njihova starost nije adekvatna, upotreba goriva naravno nije adekvatna i posljedice su izuzetno negativne po zdravlje i život ljudi", istakla je Jelena Marojević iz NVO Green home.
793 pregleda 3 komentar(a)
Podgorica, saobraćaj, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Podgorica, saobraćaj, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 25.04.2017. 19:46h

Preveliki broj automobila u centru Podgorice još jednom otvara pitanje kada će najuže gradsko jezgro biti zatvoreno za saobraćaj i konačno biti po mjeri pješaka i biciklista.

U Glavnom gradu razmišljaju o zatvaranju centra grada za saobraćaj, ali je još uvijek rano za to. Ipak, saobraćajni haos u najužem gradskom jezgru i ogroman broj automobila tamo gdje im nije mjesto, nadamo se da će ubrzati nadležne u rješavaju ovog problema. Jedna od dobrih inicijativa mogla bi biti takozvani "bike sharing". Biznis plan za iznajmljivanje bicikala predstavljen je danas.

"Sistem saobraćaja u Podgorici je neodrživ, preveliki je broj automobila, njihova starost nije adekvatna, upotreba goriva naravno nije adekvatna i posljedice su izuzetno negativne po zdravlje i život ljudi", istakla je Jelena Marojević iz NVO Green home.

Nadležni kažu da razmišljaju o zatvaranju za saobraćaj najužeg gradskog jezgra. Da bar ovaj dio oko Trga nezavisnosti bude po mjeri pješaka, a ne vozača.

"Postoje takvi planovi, ali to se mora na nivou Glavnog grada odraditi studija", kazala je Sonja Čukić iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice

"Moraćemo vidjeti kako i na koji način ćemo riješiti problematike koje se javljaju zatvaranjem centra za automobile, ali se stvarno nadamo da ćemo to uspjeti da uradimo", rekla je Tonja Ratić iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora.

Kako je živjeti bez automobila dobro znaju u Ljubljani. Tamo su, iz velikog dijela centra grada, automobili protjerani.

"Kod nas u Ljubljani je sada čitava ona Glavna ulica zatvorena. Onda sve što ide uz rijeku dolje Ljubljanica, isto je zatvoreno, samo možda za javni prevoz i za dostavu Uvijek je moguće napraviti više prostora za pješake i za neke druge aktivnosti", istakao je Mitja Močnik, ambasador Slovenije u Crnoj Gori.

U okviru Energetskih dana Podgorice, prezentovan je biznis plan za projekat “Bike sharing”, to jest iznajmljivanje bicikala.

"Da se izgradi šest stanica sa ukupnim brojem mjesta od 138, gdje svaka stanica može da primi 23 bicikla, da se na svakoj stanici instalira po 15 bicikala. Da bude moguće platiti sa nekim članskim karticama ili sa platnim karticama iz banke. Bazna cijena na osnovu koje je rađena projekcija je da to bude jedan euro po jednom satu", kazao je Davor Ćorić, obrađivač biznis plana.

"Mi ne bježimo od toga da nađemo privatnog partnera za uspostavljanje bike sharing sistema", kazala je Ratić.

Iz Glavnog grada najavljuju i nastavak gradnje biciklističkih staza.

"Imamo još jedna koridor da realizujemo krajem godine najvjerovatnije, to je ovaj koji će ići Ulicom 27. marta preko Zabjela, radiće se vjerovatno biciklistička staza i u sklopu Ulice Vojislavljevića, inače se teži tome da se rade svuda gdje postoji mogućnost", rekla je Čukić.

I još jednom, podsjećanje da je Podgorica zbog konfiguracije terena i klime, Bogom dana za biciklizam. I napomena, da ovaj grad pripada svima, a ne samo vozačima.

Bonus video: