Je li se Đukanović doselio u Nikšić?

"Pred svake izbore pošalju vrh stranke, jer to nisu ministri svih građana nego partijski činovnici. Mislim da je to u sklopu još jednog podilaženja narodu kako bi se osigurao još jedan mandat", kazao je Ognjen Jovović iz Pokreta za neutralnost
60 pregleda 49 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 09.03.2017. 18:59h

U NVO sektoru predizbornu kampanju u Nikšiću vide kao očigledan primjer zloupotrebe državnih funkcija u partijske svrhe.

Agenciju za sprječavanje korupcije pozivaju da konačno počne da radi svoj posao.

Teško je sjetiti se ministra u Vladi Crne Gore koji u posljednjih mjesec i po nije boravio u Nikšiću. Iako su pojednini naglasili da njihovi dolasci nemaju nikakve veze sa predstojećim lokalnim izborima, nameće se logično pitanje - zašto svoje kako su rekli redovne radne posjete nisu organizovali u drugim gradovima.

U NVO sektoru to ovako vide.

"To jeste ono što se zove zloupotreba javnih funkcija u izborne svrhe i to je jedna od oblasti gdje Crna Gora nije puno odmakla od 90-ih godina. Pitam se samo na koji način to percipiraju građani Nikšića i da li stvarno ima onih koji će se na osnovu toga opredjeljivati na izborima", istakao je Dragan koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"Pred svake izbore pošalju vrh stranke, jer to nisu ministri svih građana nego partijski činovnici. Mislim da je to u sklopu još jednog podilaženja narodu kako bi se osigurao još jedan mandat", kazao je Ognjen Jovović iz Pokreta za neutralnost.

Ovakvim zloupotrebama bi morala da se pozabavi Agencija za sprječavanje korupcije, kažu u Instututu Alternativa, napominjući da je to tijelo uspostavljeno januara prošle godine, a da su od tada imali dosta mogucnosti da pokazu znanja i sposobnosti s obzirom na učestalost izbora .

"Službenim vozilom se krene u zvaničnu posjetu, ali gdje se nakon toga kampanja nastavi i kako se dalje vodi, to je teže dokumentovati i dokazati, ali makar deklarativno sa aspekta političke odgovornosti, sa aspekta etičnosti - nijednom nismo čuli da su oni svjesni takvih slučajeva, da ih procesuiraju, kontrolišu, prate, ili da makar deklarativno osuđuju takvo ponašanje", kazala je Ana Đurnić iz Instituta alternativa.

Stekao se utisak da se i prvi čovjek DPS-a doselio u rodni grad, jer je više puta sedmično održavao partijske skupove u mjesnim zajednicama. Samo pet dana uoči izbora, Milo Đukanović mladim Nikšićanima ponudio je DPS inicijativu zapošljavanja.

"On to izgovara u Nikšiću koji je za četiri godine za 60 posto uvećao broj nezaposlenih. Prema tome: ništa novo, ništa neočekivano, proći će i ovi izbori i Nikšić će ostati grad margine", objasnio je Jovović

DPS vjesnici pozitivnih promjena najavili su tokom nikšićke kampanje pomake u zdravstvu, ekonomiji, poljoprivredi, kulturi, turizmu. Tako je npr. mjesna zajednica Straševina dobila ambulantu, položen je kamen temeljac za zgradu penzionera u Rudom polju, a 75 pripadnika treće dobi riješilo je stambeno pitanje po subvencionisanim uslovima.

Počela je i rekonstrukcija Dnevnog centra, najavljen je Dom za stare, a u prisustvu ministra evropskih poslova Aleksandra Andije Pejovića govorilo se o komercijalizaciji aerodroma na Kapinom polju, dok je ministar turizma Pavle Radulović nagovijestio 17 miliona eura za rješavanje problema Doma revolucije.

"To je nešto što bi trebalo da prokomentariše i iskontroliše ASK. Naročito sada kada opozicija neće učestvovati na izborima. Uvijek mogu reći da je to bilo po njihovom planu rada i takvim intenzitetom predviđeno", kazala je Đurnić.

"Ono što bismo mi voljeli da vidimo je da se u Nikšić i druge crnogorske gradove dolazi odmah nakon izbora", kazao je Koprivica.

Iako su nikšićki izbori presedan u gotovo 30 godina visestranačja u crnoj Gori, jer ih bojkotuje kompletna opozicija, Jovović kaže da je za DPS bilo važno da ostane u kondiciji obećanja.

"Jer oni preko Nikšića žele da stvore psihološki efekat na cjelokupnu javnost u Crnoj Gori", rekao je Jovović.

Bonus video: