Pejović: Crna Gora odlučno i stabilno napreduje prema članstvu u EU

Navodi se da je Pejović upoznao sagovornike sa aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu i iznio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja u kojima Crna Gora bilježi dobru unutrašnju spremnost, poput onih koja se odnose na slobodu kretanja robe i regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata
61 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Berlin, Foto: Ministarstvo za evropske poslove
Aleksandar Andrija Pejović, Berlin, Foto: Ministarstvo za evropske poslove
Ažurirano: 09.03.2017. 16:22h

Crna Gora je, kroz reforme u svim oblastima, pokazala da je zrelo i odgovorno društvo koje odlučno i stabilno napreduje prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je tokom dvodnevne posjete ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića Berlinu.

Pejović je u Berlinu razgovarao s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Markusom Edererom, stalnim zamjenikom savjetnika kancelarke za Evropu, Francom Nojederom, predsjednikom i članovima Parlamentarne grupe prijateljstva sa Jugoističnom Evropom u Bundestagu - Štefanom Albanijem, Peterom Bajerom i Dirkom Fepelom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejović se u Berlinu sastao i sa zamjenikom generalnog sekretara i rukovodiocem Odjeljenja za evropsku i međunarodnu saradnju Fondacije „Konrad Adenauer“, Gerhardom Valersom.

Navodi se da je Pejović upoznao sagovornike sa aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu i iznio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja u kojima Crna Gora bilježi dobru unutrašnju spremnost, poput onih koja se odnose na slobodu kretanja robe i regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata.

„Kao i da ćemo biti u prilici zatvoriti neka od poglavlja u kojima su se za to stekli uslovi, poput 30. Vanjski odnosi“, kaže se u saopštenju.

Pejović je zahvalio na podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu, posebno u oblasti reforme pravosuđa.

On je pozdravio veoma značajnu ulogu te države u evropskoj integraciji Zapadnog Balkana koja je konkretizovana kroz Berlinski proces.

„Istakavši da je ta inicijativa već rezultirala značajnim pomacima u oblasti ekonomskog razvoja regiona, posebno kroz infrastrukturno povezivanje država regiona, unaprjeđenja saradnje u oblasti nauke i socijalnog dijaloga i rješavanja otvorenih političkih pitanja“, kaže se u saopštenju.

Ederer je u razgovoru s Pejovićem istakao da se Njemačka snažno zalaže za prijem država Zapadnog Balkana u EU, naglasivši da proces evropske integracije i perspektiva članstva doprinose stabilnosti i demokratskom razvoju ovog dijela Evrope.

„Na toj liniji je prenio da Njemačka podržava napredovanje prema članstvu u skladu s ostvarenim rezultatima, istakavši da je u tom dijelu Crna Gora u značajnoj prednosti u odnosu na ostale države regiona“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Ministarstva, Nojeder je saopštio da je Crna Gora, kroz reforme u svim oblastima, a posebno na polju vladavine prava, pokazala da je zrelo i odgovorno društvo, koje odlučno i stabilno napreduje prema članstvu u EU.

„Istakao je da ga raduje što sprovedene reforme daju konkretne rezultate u praksi, ali i naglasio da crnogorsko društvo očekuje još dosta posla do punopravnog članstva“, navodi se u saopštenju.

Nojeder je prenio da će Njemačka nastavi da pruža političku i ekspertsku podršku Crnoj Gori, poručivši da je kvalitetna i efikasna priprema za buduće članstvo, podjednako cilj i Crne Gore i EU.

Predsjednik i članovi Parlamentarne grupe prijateljstva sa Jugoističnom Evropom u Bundestagu pozdravili su ostvarene rezultate u oblasti vladavine prava, ekonomije, ali i rješavanja bilateralnih pitanja i regionalne saradnje.

„Istakavši da će Njemačka i EU nastaviti da prate i podržavaju napredak kako Crne Gore, tako i ostalih država Zapadnog Balkana“, dodaje se u saopštenju.

Posebno su, kako se navodi, pohvalili ulogu Crne Gore u razvoju dobrosusjedskih odnosa, istakavši da je takva politika dala značajan doprinos održanju stabilnosti i intenziviranju saradnje u pravcu ekonomskog i ukupnog razvoja regiona.

„Tokom razgovora sa Valersom izraženo je obostrano zadovljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva evropskih poslova sa tom fondacijom, i dogovoreno njeno intenziviranje u narednom periodu, posebno u kontekstu sprovođenja Strategije informisanja“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: