Markovićeva interpretacija odraz nemirne savjesti?

„Premijer kao da ne živi u CG. Bezbjednosna situacija znamo kakva je..."
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
Duško Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.01.2017. 18:17h

Premijerova ocjena bezbjednosne situacije u zemlji, u trenutku kada su u samo mjesec, u Podgorici, zabilježena tri pokušaja mafijaških likvidacija u kojima su dvije osobe poginule, zabrinula je bivšeg člana skupštinskog Odbora za bezbjednost i predstavnika Demokrata Velizara Kaluđerovića. Kaluđerović posebnu simboliku vidi i u načinu na koji je premijer medijima predstavio svoj stav.

"Uz takvu skandaloznu ocjenu, primjetio sam da je takvu ocjenu dao uz osmjeh i doživio sam to kao odraz nemirne savjesti", kaže Kaluđerović za TV Vijesti, "Ja bih ostavio da javnost sama zaključi koliko autorativno djeluje novi premijer Vlade CG."

Kaluđerović podsjeća na ranije izvještaje Vijeća za nacionalnu bezbjednost , koji su potpisali tadašnji premijer Milo Đukanović i Duško Marković kao potpredsjednik Vlade.

„Ja sam kao član Odbora za bezbjednost bio da pročitam istina tajna dokumenta, ali ni najmanje ne zebem što javno govorim o tome. Gdje su sadržane ocjene iza kojih su stajali i Đukanović i Marković da je bezbjednosni sistem u CG zadnjih godina doživio značajne kadrovske i tehničke deficite i da zbog toga jača organizovani kriminal.“

Ni građani Podgorice ne nalaze mnogo objašnjenja za premijerovu „odličnu“ ocjenu stanja sistema bezbjednosti.

„To, ako je odlično, onda ne znam šta je dobro...."

„Premijer kao da ne živi u CG. Bezbjednosna situacija znamo kakva je, a posebno nekoliko dana. Da ne kažem predratno stanje, ali alarmantno je. Mora se hitno preduzeti nešto.“

„Ja kao građanin se osjećam sasvim sigurno. Nemam nikakvih problema, nemam straha, živim normalno"

„Ne ne slažem se sa tom informacijom da je narod bezbjedan u ovoj zemlji, zato što sam živio u inostranstvu, pa zan kako to funkcioniše.“

„Ne slažem. To mi je potpuno u suprotsnosti sa realnom situacijom.“

Uprkos premijerovoj smirenosti, nakon posljednjeg bombaškog napada u glavnom gradu u kojem je stradao Đorđe Sekulović, a teško povrijeđena Jelena Korać, pokrenute su nove smjene u policiji. Ostavke su juče podnijeli šef kriminalističke policije Milovan Pavićević i pomoćnik direktora Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata Predrag Ašanin.

Kaluđerović, ipak, smatra da su u pitanju kozmetičke promjene.

"To su za nas potpune lakirovke. A zbog čega ostavku nije podnio direktno direktor Uprave policije? I to ne bi bilo dovoljno jer odgovornost i subjektivna i objektivna se proteže prema vrhu vlasti. Jedna ozbiljna analiza će pokazati da organizovana kriminalna hobotnica ima pipke u velikom broju državnih organa, posebno u bezbjednosnim sektorima, ali bogami i u vrhu vlasti u Crnoj Gori."

U septembru prošle godine, nakon serije likvidacija u Budvi, Kotoru i Baru, Marković je tvrdio da smjene i ostavke u policiji nisu dobra poruka jer bi to značilo da je sistem slab.

Do kraja godine, Marković je ipak promjenio mišljenje. Nakon bombaškog napada 20. decembra na Marka Martinovića, premijer je rekao da vjeruje da država ne može eliminisati kriminalne obračune jer su u pitanju veliki interesi i veliki novac koji se ne stvara u Crnoj Gori. Deset dana kasnije iz Vijeća za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao Marković saopšteno je da je neophodno dalje profesionalno djelovanje u borbi protiv kriminalnih grupa “što podrazumijeva i kadrovske promjene u bezbjednosnom sektoru".

Bonus video: