PRAVILA BORDELA (31)

Rektorkina nova torba

Radmila je postala nevaljala tek kad je odrasla. Preko boga Mila je podigla MAPU, marketinšku agenciju, sa kojom je krčila put svim izbornm krađama DPS. Onda se sakrila u pećini zvanoj Univerzitet CG, gdje je pronašla zlatnu koku koju nije ubila već je zatvorila u betonjerku i pod njom sakrila sve blago iz MAPE
243 pregleda 0 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2016. 09:26h

Ili: Otkud rektorki Hermes

Hermes ili Hermo je u grčkoj mitologiji glasnik bogova, Zevsov i Majin sin. A Radmila ili Beba je naša boginja. Glasnik vrhovnog boga Mila, kćerka DPS-a i MAPE. Hermesov pandan u rimskoj mitologiji je Merkur, a Radmilin ekvivalent u srpskoj mitologiji je Beba. Lakirana.

Hermesovi simboli bili su kokot i kornjača, nosio je odjeću putnika, radnika ili pastira. Zato Radmila nosi samo Hermesa. Sandale, haljinu, šal, mantil, torbu. Ne kao naši radnici ili pastiri - od Gavrilovića, već kao boginja - od Hermesa.

Hermes je izumio vatru, dok je Radmila sama za sebe vatra. A ne kao Medo - ni voda, ni vino.

U djetinjstvu je Hermes bio jako nestašan. Tako je jednom prilikom ukrao krave od komšije, koje je potom sakrio u jednoj pećini. Tamo je pronašao kornjaču koju je ubio i u njen oklop smjestio kravlja crijeva. Tako je nastala lira. Kojom se i danas služimo.

Radmila je postala nevaljala tek kad je odrasla. Preko boga Mila je podigla MAPU, marketinšku agenciju, sa kojom je krčila put svim izbornm krađama DPS. Onda se sakrila u pećini zvanoj Univerzitet CG, gdje je pronašla zlatnu koku koju nije ubila već je zatvorila u betonjerku i pod njom sakrila sve blago iz MAPE. Da bi onda, u pauzi napornih predavanja, otišla do podgoričke Via Montenapoleone, čiji je pandan u rimskoj mitologiji Via del Corso. Tu je rektorka kupila sandale, haljinu, blejzer, mantil, šal i torbu - sve od Hermesa. Kojima se i danas služi. RTCG javlja da je za pomenuto odijelo iskeširala najmanje 50 hiljada eura. Ako nije kopija, zaključuju.

Hermesova majka je bila nimfa Maja. Boginja proljeća. Po njoj je nazvan mjesec maj. U MNE mitologiji maj se zove beba - po nimfi Radmili. I zato što se u tom mjesecu rađa najviše beba. Svi ostali mjeseci se zovu po bogu Milu, čiji je pandan u grčkoj mitologiji Zevs. Liše avgusta koji je dobio ime po Źagi, zato jer su u osmom mjesecu velike žege u Montenegru. A žega se kod Čirgića, u riječniku crnogorskog, vodi pod ź, kao źega. Tako nas kalendar ispada: januar - milo prvi; februar - milo drugi; mart - milo treći; april - milo četvrti; maj - beba; jun - milo šesti; jul - milo sedmi; avgust - Źaga; septembar - milo deveti; oktobar - milo deseti; novembar - milo jedanaesti i decembar - milo dvanaesti! Po našem, Milojanskom kalendaru, koji je pandan Julijanskom, Božić pada 15. mila drugog, na dan Njegovog rođenja. Još ne obilježavamo Vaskrs jer nam je Bog dobro i zdravo, to jest još mu plemenik i brat Branko Juda Radulović nije došao glave da bi mogao da uskrsne. Ali se Banja ozbiljno spremio i priprijetio da će umjesto razapinjanja primijeniti jednu drugu metodu mučenja i slanja božijeg sina Mila u carstvo nebesko.

Nego da se vratimo Hermesu. Sjećate se kako je kod Eshila Zevs poslao Hermesa da se suoči sa Prometejom zbog proročanstva da će ga neko skinuti s prijestola. Herems je pritisnuo Prometeja, ali ovaj nije odao zavjerenike. U radnoj verziji MNE mitologije koju piše prodekan Živko (Andrijašević) i koja će 21. maja zvanično biti predstavljena u Rektoratu, stoji da je čuvena vidovnjakinja Vanga, prilikom posljednje redovne seanse kod boga Mila, primijetila neke zloslutne znake u sazvježđu Mekura i Venere. "Neko se sprema da Vam otme presto, Šefe. A Radmili torbu", reče Vanga. Milo odmah naredi da se aktivira SAJ i mali Vesko (Veljović), da se digne helikopterska eskadrila koju će lično predvoditi minsitar saobraćaja Ivan Limenka, a da šef organizacionog odbora ove potjere bude Milan Roćen. Čiji je pandan u ruskoj mitologij Sergej Šojgu. I da se tako ide na Branka i Janka, dok se ne pokore i priznaju ko se sprema da preotme prijesto Zevsu. A Radmili Hermesa. Kada se ova organizovana i do zuba naoružana grupa primakla pećini za koju se pretpostavljalo da krije Branka i Janka, čuli su se povici: “Milo, lopove”, “Milo, lopove”. Ivan Limenka je odmah znao da su na pravom putu. I da ne dužim: mali Vesko je sa fantomkom i sajovcima opkolio pećinu i bacio suzavac, a onda ponudio pregovore Branku i Janku.

Iz pećine je još odlijegalo: “Milo, lopove”, “Milo, lopove”...

Vesko (Milov): Bravo, kreteni.

B&J: Vrati državu, vrati državu.

Vesko (Milov): Kome! Vama! Majmunima!

B&j: Platićeš nam za to...

Vesko (Milov): Dođite ovamo, kreteni...

B&j: Dođi ti ovamo. Što se prčiš, nesrećniče jedan?! Sve si živo uništio.

Vesko (Milov): Mrš!

B&J: Nabijemo te. Znaš đe te nabijemo...

Vesko (Milov): Dođi ovamo. Dođi, majmune.

B&J: Sve si ukrao, bre. Budućnost! 50.000 omladine ne radi, kretenu.

Vesko (Milov): Ćutite, bre, idioti...

B&J: Mi idioti?

Vesko (Milov): Vi, vi - idioti!

B&J: Da nas nije bilo, davno bi te ubili, bre! Za to ćeš, majmune, viđet'.

Vesko (Milov): Ćuti.

B&J: Ćuti ti, sram te bilo, splačino jedna, bre. Bijedo ljudska.

Vesko (Milov): Majmun jedan. Majmuna dva.

B&J: Majmuni, jel'? Bolje majmun, nego lopov.

Nakon ove nezapamćene uvrede boga Zevsa, kakvu ne pamte stari Grci, a kamoli Pua i Statis, poslodavci malog Drala i pozitivnog Darka - šef operacije Milan Šojgu je naredio upad u pećinu i neutralisanje neprijatelja. Tako je Vesko lišio slobode Branka i Janka. Čiji su pandan u partizanskoj mitologiji Mirko i Slavko. Odmah ih je strpao u betonjerku i u prisustvu onog malog Zekovića, sa kojim je davno i svečano pustio u pogon istu, sproveo mjere uzimanja dokaza. Iz grla, a ne krvi. Međutim, ništa nije pomoglo - nikad robom, ponavljali su Mirko i Slavko. Tako je bog Milo ostao da brine za prijesto. A Radmila za torbu. To jest Hermesa. Je li original ili nije.

Nadam se da jeste, a bojim se da nije - reče kraljica Filip. I pretrnu pri pomisli da i Svetlana ima Hermesa. Ali on je original - zaključi engleska kraljica. Jer se sjeti da su uz njegovo posredovanje predsjednice svih sudova i tužilaštava u Montenegru uzele pravoga Hermesa kod Srećka. Na rate.

Čudo su metafore. Bravo ti ga, kraljice.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")