STAV

Crnogorsko proljeće

U seriji THE GAME OF THRONES provijava poruka THE WINTER IS COMING. Nekako je logično kada dođe zima u seriji, da snimanje presele u Crnu Goru i da se manu Dubrovnika kome smo baš mi zimu jednom donijeli
270 pregleda 10 komentar(a)
Igra prijestola, Foto: Shutterstock
Igra prijestola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2014. 08:23h

Sve zime liče jedna na drugu, samo je naša drugačija. Duga je i traje četvrt vijeka.

U seriji THE GAME OF THRONES provijava poruka THE WINTER IS COMING. Nekako je logično kada dođe zima u seriji, da snimanje presele u Crnu Goru i da se manu Dubrovnika kome smo baš mi zimu jednom donijeli.

Donijeli smo zimu i porodicama Bošnjaka deportovanih iz Herceg Novog. Donijeli smo zimu i Bukovici. Donijeli smo smo zimu i simbolima ove zemlje kao što su Cetinje i Kotor. Još odzvanja smijeh zidovima Crne Gore predlogu koji je Berane tretirao kao grad, a Kotor kao opštinu. A sa Kotorom se ni Podgorica ne mjeri. Ni sa Perastom se Podgorica ne mjeri. Kotor je grad. Perast je grad. Podgorica je palanka.

U kosti se zima uvukla, a čeka se proljeće koje nikako da dođe.

Previše puta sam povjerovao da je stiglo crnogorsko proljeće da bih se još jednom ponadao da bi moglo da se desi.

Događaji na Ekonomskom fakultetu su apsolutno slika našeg društva i jasan prikaz zašto proljeća neće biti. Složni profesori i studenti. Podrška Dekanu Ekonomskog fakulteta je kao u Sjevernoj Koreji. I to je dobro ako daje pravi rezultat. Da li je to model Sjeverne Koreje ili je potencijalno jezgro crnogorskog proljeća?

Nije! Nema jezgra. Nema kritične mase. Profesori sa Ekonomskog fakulteta (izvinjavam se borcima za bolji sitem kojih tamo u manjini ima) nijesu digli glas protiv ekonomskog sunovrata ove države - baš sve ove godine. Studenti? Sjećajući se mojih studentskih dana znam da je pitanje studentskih „iskoraka“ strogo kontrolisano. Nažalost, studenti su jedna ameboidna masa u Crnoj Gori.

Jedino u Crnoj Gori, ako se poredimo sa zemljama u čijem društvu treba da budemo, upravo su studenti pali na ispitu. Ni jedna energija. Ni jedna vatra. Ni jedna promjena. Samo podaništvo sa bljeskovima individualnih pokušaja.

Gledam događaje na Ekonomskom fakultetu. Evo neću da ih povezujem sa UDG-em. Neću o teoriji zavjere. Ali hoću da kažem da sam nekada izašao na prijemni i položio test i primljen na fakultet (koji sam u svojoj generaciji završio kao prvi).

Slušam i jednu i drugu stranu. Obje su krive i treba da odgovaraju. U regularnom sistemu naravno.

Dekan Ekonomskog izjavljuje (populizam) da je upisao neke prve (za koje mu je dat nalog), ali da je zbog toga odlučio da upiše i neke druge, da ga ne bi bilo sramota pred studentima ovih dana. Ovacije!!! Biramo stranu, a ne bavimo se suštinom.

Suština je da rektor i ministar daju nalog da se upišu studenti koji su VIP, a dekan odluči da upiše i one koji nijesu VIP mimo pravila. A gdje su tu oni koji imaju rezultate?

Očigledno da treba da odgovaraju i jedni i drugi i da ne treba da se bira strana. Treba ih pažljivo slušati šta pričaju jedni o drugima. To je istina što govore. Ali oni koji se bave pravom u ovoj zemlji (što se nažalost ne poklapa sa pravdom) neće preduzeti ništa. Poslanici guraju drugi mandat za penziju pa ih boli šta god. Sipaju floskule i patetiku dovode do nivoa latino-američkih, turskih ili hrvatskih sapunica. Šteta što Branislav Nušić i Sigmund Freud nijesu naši savremenici. I njima bi bilo žao. Na našim političarima bi zaradili Nobelovu nagradu.

A crnogorsko proljeće? THE WINTER IS COMING!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")