REAGOVANJE MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Ne ide se u savremeni svijet sa sveščicom sa zakazanim pacijentima

Reagovanje Ministarstva zdravlja na stavove dr Miodraga Pavličića objavljen u “Vijestima” 5. avgusta, objavljene u autorskom tekstu pod nazivom “U zdravstvenom sistemu ništa novo”
3518 pregleda 7 komentar(a)
Centar za radilološku dijagnostiku KC, Foto: Boris Pejović
Centar za radilološku dijagnostiku KC, Foto: Boris Pejović

Ukupni je utisak da tekst-stav dr Miodraga Cara Pavličića, inače bivšeg ministar zdravlja, liči na tugovanku nad sobom: šta sam mogao, a nisam se sjetio, šta sam mogao a toga nisam bio svjestan, i što je najgore: šta sam mogao, a nisam umio. Jer, talentovani hirurg ne znači biti i talentovani ministar. A bilo je vremena, bilo je i mogućnosti da sa pozicije medicinskog direktora Kliničkog centra Crne Gore raspoređujete sale po sopstvenom nahođenju, a mogli ste to i sa pozicije ministra zdravlja kao prvi hirurg zdravstvenog sistema. Ali, nije se desilo! Imali ste priliku i da uvedete tada Dobrovoljno zdravstveno osiguranje, ali ni to Vam nije pošlo za rukom...

Ministarstvo zdravlja ne podliježe trenutnom nadahnuću, već se, kako i sam bivši ministar zdravlja sugeriše, oslanja na strateška dokumenta koja je Vlada usvojila. Tako je Master planom razvoja zdravstva predviđeno uvođenje elektronskih servisa u svakodnevnu praksu čiji je cilj da se pacijent olakšano kreće kroz zdravstveni sistem. Ne ide se u savremeni svijet mastiljavom olovkom i sveščicom sa zakazanim pacijentima, bivši ministre.

Nadamo se da je plod Vaše neobavještenosti, a ne loše namjere, nazivanje promašajem centralno zakazivanje pacijenata iz oblasti radiologije. Da Vas obavjestimo da se na današnji dan magnetna rezonanca za djecu zakazuje ISTOG DANA, dok se na pregled magnetnom rezonancom za odrasle osobe čeka 15 do 20 dana! CT dijagnostiku u gotovo svakoj opštoj bolnici možete zakazati istog dana kada se postavi indikacija! Nađite, bivši ministre, jednu državu u bližem i daljem okruženju gdje je to moguće.

Da ne razmišljate o pacijentima kada pričate o zakazivanju pregleda jasno je iz teksta, zato što se pacijenti uopšte ne pominju. Da li ste ikada pomislili na pacijenta iz Berana koji je ranije dolazio do Kliničkog centra da bi zakazao specijalistički pregled? To sada traje koliko i nekoliko klikova na kompjuteru. Sada će specijalista (ili njegova medicinska sestra) moći da zakazuju kontrole kod sebe i dijagnostiku u okviru uže oblasti. Da se ne bi onaj isti iz Berana vraćao ponovo izabranom ljekaru u Berane radi istog posla.

Poznato Vam je bivši ministre da ljekarski posao sam po sebi podrazumijeva dosta administriranja. Podsjećamo Vas da je dobro uzeta anamneza pola dijagnoze. Podaci se moraju bilježiti i pri prijemu u bolnicu, prilikom otpusta. Ljekar je nekada rukom pisao pacijentu upute za laboratoriju, specijalisti, za bolničko liječenje. Sada nije tako.

Netačne su informacije o potrošnji ljekova u Crnoj Gori koje je naveo građanin Miodrag Pavličić. Opet, da računamo na loše izvore, a ne loše namjere. Sve će biti mnogo jasnije prostim uvidom u sajt Crnogorske agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) gdje se nalaze svi izvještaji o potrošnji unazad 10 godina.

Kada je u pitanju praćenje potrošnje ljekova, njihovo uvođenje na listu, kao i kontrola kvaliteta, bezbjednosti, cijena, itd. Ministarstvo zdravlja radi zajedno sa institucijama sistema i to CALIMS-om, Fondom za zdrasvtveno osiguranje, Montefarmom i svim drugim relevantnim činiocima, kako bi građanima bili dostupni najbolji ljekovi.

CIjene ljekova na listi utvrđuju se na osnovu cijena u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj i možemo reći da su ljekovi u Crnoj Gori koji se nalaze na Listi ljekova najjeftiniji u okruženju. Upućujemo građanina na član 6 Uredbe o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova.

Jedna od ključnih komponenti reforme zdravstva koju sprovodi Ministarstvo zdravlja jeste reforma primarne zdravstvene zaštite, a tokom destegodišnjeg perioda,postignut je značajan napredak kako organizaciono, tako i kadrovski.

Svi centri za podršku izabranim doktorima su organizovani na lokalnom i regionalnom nivou za Plućne bolesti i TBC, Laboratorijsku i RTG i UZ dijagnostiku, mikrobiologiju,Centre za mentalno zdravlja, Centre za djecu sa posebnim potrebama,Centre za prevenciju, jedinice za fizikalnu medicinu, patronažu i sanitetski prevoz.

Kod izabranih doktora za djecu i odrasle registrovano je 576.455 osiguranika,što čini registraciju od 91,02 odsto (94,92 odsto kod ID za djecu, a 90,18 procenata kod ID za odrasle), a kod ginekologa 165.939 ili 60,39 odsto. Bez obzira da li je osigurano lice izvršilo registraciju kod ID ili ne, svima je omogućeno ostvarivanje zdravstveno zaštite kod izabranog doktora.

"Ukupno u 18 DZ-a ima 5.902 zdravstvena radnika. Od toga ljekara ukupno 1.616, opšte medicine 152, specijalista 1059, na specijalizaciji 405.

Pacijent ima svog ID, u timovima za odrasle radi ukupno ljekara 276, opšte medicine 127, specijalista 131, na specijalizaciji 18, a medicinski radnici 304. Radi 34 specijalista porodične medicine i imamo 35 ljekara na specijalizaciji porodične medicine. Intencija je da svi ID budu porodični doktori, specijalisti porodične medicine.

- U timovima za izabranog doktora za djecu radi 94 pedijatra

- U timovima za izabranog doktora za žene radi 33 ginekologa

- U pratećim specijalističkim službama ima 140 ljekara

- ID se upućuju kroz program KME, tako su u zadnje dvije godine pedijatri i radiolozi iz domova zdravlja edukovani za Rani skrining UZ kokova kod beba do godinu dana.

- Uvedeni su novi elektronski servisi za pacijente što olakšava rad i izabranom timu doktora, a i pacijentu

- e-zakazivanje posjeta kod ID putem PIN-a od septembra 2017godine, -e-recept, e-laboratorija, e-apoteka

- U domove zdravlja se uvodi rad interne i oftalmološke ambulante

- Urađeni su protokoli za prepisivanje lijekova od strane ID

- Sa Unicefom radi se projekat Program za obuku medicinskih sestara za model unapređenja kućnih posjeta maloj djeci

- U svim domovima zdravlja sprovode se skrininzi: za kolorektalni karcinom, rano otkrivanje raka grlića materice, kao i skrining za rano otkrivanje raka dojke

- Fizikalna terapija, koja pruža usluge i u stanu pacijenta u sedam domova zdravlja u 2018.godini bilo je 850 posjeta.

- Usvojeno je više smjernica: za opijate, za pomoć zavisniku od droga, za nekoliko bolesti kod djece

- U 165 privatnih Apoteka se može realizovati recept na teret Fonda

- Uvođenjem integralnog informacionog sistema, obezbijeđeni su podaci o obimu i strukturi pruženih usluga u svim organizacionim jedinicama primarne zdravstvene zaštite, što omogućava praćenje realizacije rada svih domova zdravlja kroz obim pruženih usluga (broj registrovanih lica, broj prvih i ponovnih pregleda, broj preventivnih pregleda, broj ostalih usluga po organizacionim jedinicama). Rezultati reforme za protekli period govore o kontinuiranom napretku u ovom sektoru.

Mogli bismo ovako do sjutra, ali zaključićemo podacima istraživanja javnog mnjenja koji pokazaju stabilnu i među prva tri mjesta po povjerenju građana potvrđenu poziciju zdravstvenog sistema. Podsjetićemo i na napredak na ECHI listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, gdje smo se za samo dvije godine pomjerili sa pretposljednje - 35.pozicije na 23. gdje smo ove godine.

Svi rezultati, gospodine Pavličiću, možda mogu biti bolji, ali ne zato što Vi tako mislite ili želite, već zbog građana, čije potrebe za zdravstvenim tretmanom stavljamo na prvo mjesto. Vaše dnevnopolitičko angažovanje i potreba da se povremeno oglasite, a pritom lamentirate nad neostvarenim željama, ubuduće adresirajte nekom drugom, a najprije sebi.

Ministarstvo zdravlja

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")