STAV

Partije vrijeđaju inteligenciju prosvjetnih radnika

Hitno formirati zajedničku komisiju sa Stambenom zadrugom koja bi vjerodostojno utvrdila stepen završenosti objekta

5812 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pažljivo prateći postupke javnog iskazivanja nezadovoljstva prosvjetnih radnika u Budvi već duži vremenski period ne možemo da se otmemo utisku da je njihov posljednji javni protest na platou ispred Opštine i štrajk glađu dijela nezadovoljnih koleginica i kolega, zloupotrijebljen od strane većine političkih partija.

Posjete političkih delegacija koje paradiraju pred poniženim prosvjetnim radnicima je najblaže rečeno vrijeđanje inteligencije svakog prosvjetnog radnika u državi. Svaka od partija koja sada skuplja političke poene je bila na vlasti ili u lokalu ili na državnom nivou do sada od 2010. godine i uredno je pilatovski prala ruke od problema zvanog stanovi prosvjetnih radnika.

A problem nije od juče. Prvi generator problema je bio Svetozar Marović. Te godine je tadašnji gospodar Budve u dogovoru sa Stambenom zadrugom i Sindikatom riješio zarad lokalnih izbora da svaki prosvjetni radnik u Budvi dobije stan po povoljnim uslovima. Umjesto tridesetak stvarnih podstanara Svetozar je odlučio u maniru može mi se megalomanski. Tada u priču oko stanova ulazi jedan drugi lokalni moćnik Boro Lazović i već dodijeljeni plac Stambenoj zadruzi na atraktivnoj lokaciji mijenja (zbog svog privatnog interesa) za mnogo gori plac pod brdom.

I tada počinju veliki problemi... Svi kasniji predsjednici opštine Budva od Kuljače do Carevića doprinose da se ovaj problem samo povećava. Generalni projekat zgrada je promijenjen jer prethodno skupo plaćeno rješenje je zatvaralo pogled sa placa lokalnog odbornika u SO Budva. Dakle dva puta je rađen projekat! O klizištu na gradilištu se već dovoljno zna, ali se ne zna gotovo ništa ko se i koliko ugrađivao u njegovu sanaciju.

Sam direktor Zadruge se ponašao kao partijski vojnik koji je sve do ministra Šehovića uspješno sipao državni novac i garancije kredita u ovu provaliju zvanu stambene zgrade za prosvjetne radnike. Ponavljamo, nijedan Predsjednik opštine nije ozbiljno htio da se riješi ovaj problem. Najbolji primjer ove naše konstatacije je priča o podzemnim garažama koje treba da kupi opština. Kako? Kad ni prilazni putevi nijesu čestito izgrađeni. Čist populizam. Koliko se novca duguje izvođaču radova, i da li će on moći završiti radove ikada?

Imajući pred očima nadu i očaj istinskih podstanara prosvjetnih radnika iz Budve, slobodni smo da javno predložimo rješenje ovog problema Ministarstvu prosvjete. Dakle, hitno formirati zajedničku komisiju sa Stambenom zadrugom koja bi vjerodostojno utvrdila stepen završenosti objekta. Nakon toga na tom stepenu završenosti formirati cijenu kvadrata i omogućiti pravim podstanarima da preuzmu ključeve svojih stanova. Opština i država treba da urede do kraja lokaciju i sve prilazne puteve. Na kraju i najvažnije, Ministarstvo prosvjete treba da podnese krivične prijave protiv svih učesnika ove prljave rabote. Od početka i bez izuzetka.

Jedino ovako ćemo poštovati naše prosvjetne radnike.

Autor je član Generalnog sekretarijata CIVIS-a

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")