STAV

Tajvan je pouzdan partner i činilac međunarodne zajednice

Tajvan nema namjeru da se politički takmiči s drugima na Balkanu. Naprotiv, želi da ponudi svoja uspješna, transparentna i demokratska iskustva potencijalnim partnerima u regionu, uključujući i Crnu Goru

2656 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U svjetlu razornog zemljotresa koji je pogodio Tajvan 3. aprila, Tajvan je izuzetno zahvalan za tople poruke koje je primio i snažnu podršku međunarodne zajednice.

Na Tajvanu je spašeno više od 100 stranih državljana koji su bili zarobljeni u planinskom regionu. Tajvan je primio donacije iz nekoliko zemalja, uključujući Japan, Tajland, Južnu Koreju i Litvaniju. Turska vlada poslala je spasilački tim u Tajvan vraćajući pažnju koju je kroz humanitarnu pomoć dobila tokom zemljotresa koji je Republiku Tursku zadesio prošle godine.

Pravi se prijatelj poznaje u nevolji. Tajvanu nije strano pružanje pomoći širom svijeta. Tokom pandemije kovida, Tajvan je donirao hirurške maske i druge medicinske potrepštine raznim medicinskim institucijama u Mađarskoj. Nakon što je izbio rat u Ukrajini, Tajvan se udružio sa suśednim zemljama u pružanju podrške ukrajinskim izbjeglicama. Tajvan je zahvalan i srećan što vidi da se dobrotvorni ciklus nastavlja jer ljudskost često prevazilazi politiku tokom prirodnih katastrofa.

Tekući sukobi u Ukrajini i Gazi, zajedno s pomorskim tenzijama u indo-pacifičkoj regiji, pokazuju da se kako Tajvan, tako i ostatak svijeta suočava s izazovima koji se odnose na autoritarne prijetnje, regionalnu bezbjednost, ekonomsku neizvjesnost i uticaje velikih igrača. Upravo u ovim teškim vremenima ističu se vrijednosti Tajvana.

Prije svega, Tajvan je uspješna demokratija koja dijeli iste vrijednosti sa svojim slično mislećim saveznicima. Predśednički i parlamentarni izbori 13. januara ove godine označili su osme direktne izbore nacionalnih lidera zemlje, a u maju se očekuje mirna tranzicija vlasti tokom inauguracije.

Demokratija Tajvana dobro je prepoznata i promovisana od strane međunarodne zajednice. Prema londonskoj “Economist Intelligence Unit”, Tajvan je ocijenjen kao prvi u Aziji i deseti u svijetu prema Demokratskom indeksu 2023. godine, što se ponovilo dvije godine zaredom. Demokratija Tajvana smatra se svjetionikom za ljude koji još uvijek žive pod diktaturom i autoritarnim režimima.

Drugo, ključna uloga Tajvana u globalnim lancima snabdijevanja poluprovodnicima od presudnog je značaja za globalnu ekonomiju. Tajvan proizvodi većinu najnaprednijih čipova u svijetu, pri čemu prednjači TSMC, ali i mnoge druge firme. Nezamjenljiva industrija čini Tajvan izuzetno važnim igračem na globalnom tržištu, a svi učesnici na tržištu zainteresovani su za stabilnost Tajvana. Najvažnije, Tajvan je lojalan podržavalac i pouzdan partner globalne slobodne trgovine.

Treće, Tajvanski moreuz od suštinskog je značaja za međunarodnu trgovinu i pomorski saobraćaj. Međutim, takođe je i na prvoj liniji tenzija između demokratije i autokratije. Bezbjednost Tajvana u interesu je cijelog svijeta. Evropski lideri iz Češke, Litvanije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, zajedno s G7, Evropskim savjetom, NATO-om i AUKUS-om, istakli su važnost mira i stabilnosti duž Tajvanskog moreuza.

Kada je riječ o međunarodnoj podršci, Tajvan je dobio dvopartijsku podršku od Sjedinjenih Američkih Država, koja vjerovatno neće biti upitna ni nakon dolazećih predśedničkih izbora u SAD. Nedavni sastanci između lidera SAD-a, Japana, Filipina i Velike Britanije pozvali su na zajedničke napore radi očuvanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu. Brojne zajedničke vojne vježbe SAD-a i njenih saveznika u bezbjednosti Filipina, Japana, Koreje i Australije takođe pokazuju međunarodnu zabrinutost zbog tenzija u Južnom kineskom moru.

U međuvremenu, predśednik Tajvana Vilijam Laj, izabrana potpredśednica Bi-Khim Hsiao i njihov novi tim stekli su povjerenje i podršku od strane SAD, Japana i EU po pitanjima kao što su očuvanje slobode međunarodnog pomorskog saobraćaja i protivljenje bilo kakvim jednostranim promjenama statusa quo u Tajvanskom moreuzu.

Republika Kina, Tajvan je suverena je država sa sopstvenom demokratski izabranom vladom, vojskom, stanovništvom, teritorijom i sposobnošću da se poveže s međunarodnom zajednicom. Nikad nije bila pod vlašću Narodne Republike Kine (NRK), ni jednog jedinog dana. To je status quo koji želimo da održimo, jer cijenimo slobodu i demokratiju koju uživamo nakon godina borbe protiv autoritarizma.

Na osnovu takvog pragmatizma, članice EU mogu se povezati sa Tajvanom na pragmatičan način s obostrano korisnim rezultatima. Tajvanske firme postale su vrijedni partneri evropskim kolegama kako bi ojačale industrijsku otpornost i izbjegle preveliku zavisnost od globalnih lanaca snabdijevanja. Najnoviji primjer je nova proizvodna baza TSMC-a u Drezdenu, Njemačka.

U Centralnoj i Istočnoj Evropi i Baltiku, Češka, Litvanija i Poljska sarađuju s Tajvanom. Zemlje Balkana pune su potencijala kad je riječ o mladoj i talentovanoj radnoj snazi i strateškim lokacijama. Sve više tajvanskih kompanija zainteresovano je za istraživanje tržišta Balkana, posebno u oblastima informacionih tehnologija, inovacija, pametnih gradova i zelene energije.

Tajvan nema namjeru da se politički takmiči s drugima na Balkanu. Naprotiv, Tajvan želi da ponudi svoja uspješna, transparentna i demokratska iskustva potencijalnim partnerima u regionu, uključujući i Crnu Goru. Tajvan je veoma pouzdan i vjerodostojan partner.

Autor je nerezidentni predstavnik Tajvana u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")