STAV

O jednom ofsajdu i kako ga izbjeći

Ima igrača koji čitavu karijeru provedu u dubokom ofsajdu, stalno pokušavajući da daju gol. A tajna je u poštovanju pravila igre

2944 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na početku da razjasnim. Riječ ofsajd ima svoju inačicu u našem širem jeziku koja glasi zaleđe. Sam pojam ofsajd je fudbalski pojam koji označava nedozvoljenu igru iza leđa protivničke odbrane. Nekada je ofsajd vidljiv golim okom, a nekada da bi se on utvrdio potreban je VAR sistem i specijalna kamera koja snima svaki pokret igrača na terenu.

Do ofsajda, to jest nedozvoljene igre iza leđa odbrane, najčešće dolazi tako što igrač nesmotreno utrči u prazan prostor, ne vodeći računa o svom predhodnom položaju, sve misleći da će se domoći novog boljeg položaja iz kojeg će zabiti gol. Postoje igrači koji su čitavu karijeru proveli u dubokom ofsajdu, sve iznova pokušavajući da daju gol.

Znam za takve igrače koji su dali na desetine poništenih golova iz ofsajda. Čak se iznova kandiduju da budu napadači koji će svojim potezom riješiti utakmicu i tako odvesti svoj tim u Evropu na neko takmičenje. Još kada i saigrači povjeruju svom centarforu iz ofsajda, onda eto gotovog poraza za taj tim. I nije nikakvo čudo što takvi timovi ne znaju za pobjedu i po dvanaest godina.

Ofanzivni vezni igrač koji je pred penzijom ne može da doda kvalitetan pas svom napadaču, ako vjeruje da je nezamenjiva poluga tima i da se bez njega ne može, taman pa da u svojim nogama ima fontanu nogometnih ideja. Lijepa lica oko njega ne garantuju njegovo umijeće.

Kako izbjeći ofsajd zamku? Kako biti uspješan centarfor na terenu? U čemu je fudbalska tajna uspješnog tima koji dobija utakmice? U golovima koje zabija na regularan način u protivničku mrežu, i u igri u kojoj svaki timski igrač ima svoju ulogu. Tajna je u poštovanju pravila igre. Utakmice ne dobijaju izjave na konferencijama za štampu u kojima se obećavaju golovi. Ne. Zonska odbrana i presing na sredini terena tokom cijele utakmice stvaraju šanse iz kojih centarfor postiže golove. Tim koji nema takvu igru, ima centarfora koji „spava“ u ofsajdu i glavnog veznog igrača koji živi na lovorikama prošle slave. Taj tim će i dalje da igra u opštinskoj ligi.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")