LOVAC NA ZMAJEVE

Podgorička skupština

Samo je Vučić mogao ovakvu sprdnju da smisli, zato su Spajić, Mandić i Knežević obični izvođači radova. A Aleksa i Joko nevoljni saučesnici

38727 pregleda 112 reakcija 109 komentar(a)
Foto: skupština.me
Foto: skupština.me

Sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije kazao „kako ne očekuje da će crnogorska Skupština sutra usvojiti rezoluciju o Jasenovcu“, te naglasio „da nije razgovarao s onima koji su je predložili“, vjerovao sam da Spajić, Mandić i Knežević nijesu tolike marionete, da nijesu baš na povocu, i da ne klikću svako malo AV-AV kao neki Vučević ili neka Ana Brnabić, odnosno Ivica Dačić!

Da je Vučić ćutao, pomislio bih da je sve zaista završeno unutar Crne Gore, da je bruka autohtona, ili da je čak predsjednik Srbije iz pijeteta prema žrtvama ustaškog logora, među kojima ima, ako mu je vjerovati, i njegovih bliskih rođaka, odlučio da se ne miješa i time participira u gruboj manipulaciji ubijenim i nestalim na tom strašnom mjestu.

Ipak, da AV nema zaista nikakve veze sa šovinističkom farsom Spajića, Mandića i Kneževića, uz asistenciju nevoljnog saučesnika Bečića, pomislio sam najviše zbog njegove zauzetosti unutrašnjim pitanjima u Srbiji. Kad stigne živi čovjek da sanira štetu od debakla reprezentacije na EP u fudbalu, onda uvede Rio Tinto u posao kopanja litijuma, i da ispegla i opravda već ugovorene dvije i po milijarde eura za „mali” Expo 2027, što miriše na “korupciju veka”, a onda povrh svega toga, stisne Spajića, Mandića i Kneževića da odrade prljavi posao u Crnoj Gori!

Međutim, loše sam tipovao. Jer kada se AV ukazao na Pinku, ili Prvoj, ili TV Informer, ili RTS, nevažno, i kazao kako nije bio u kontaktu sa bilo kim oko rezolucije, još kad je dodao da će čestitati svima ako se to i desi, postalo mi je jasno da iza svega stoji veliki majstor nestabilnosti, vanrednih stanja i državnih udara. Jer da Vučić zaista nije imao veze sa dešavanjima u crnogorskom parlamentu, njega novinar ne bi ni pitao za Rezoliciju, niti bi je on na bilo koji način pomenuo. Ovako, nije bio živ a da ne poentira i pokaže malom svetu i velikoj Srbiji kako nije zaboravio UN “antisrpsku” Rezoluciju o Srebrenici, kako im je obećao osvetu, i kako je evo obećano i ispunio! To je pravi AV. Bravo, majstore, samo si ti mogao ovakvu sprdnju da smisliš, Spajić, Mandić i Knežević su obični izvođači radova. A Aleksa i Joko nevoljni saučesnici.

Uostalom, davno sam napisao, nakon što sam ga ugostio na kanabeu, taj svuda stigne, za sve nađe vremena, i nikad ne odustaje i ne zaboravlja. I to je po pitanju CG najupečatljivije pokazao baš sada. Niko od Dubrovnika i “rata za mir” nije tako ponizio i ismijao Crnu Goru kao predsjednik Srbije Rezolucijom o Jasenovcu! I to nije uradio svojim rukama, već Spajićevim, Mandićevim, Kneževićevim i Bečićevim. To je bila velika osveta Aleksandra velikog serbskog za sve ono što je trpio od Đukanovića, skoro deceniju, koje je DPS slavio kao najbolje ikada u odnosima Srbije i CG! Samo zato što je AV bio marioneta Mila Đ. Isto ono što su Spajić, Mandić i Knežević sada njemu. Valja podsjetiti na najkrupnije stvari koje je od 2012. do 2020. AV isporučio gazdi Milu: aboliciju Caneta Subotića, podršku Filipu Vujanoviću nakon pokradenih izbora 2013, medijsku poslugu od Pinka do Informera, dokazni materijal za tzv. državni udar, sa sve svjedocima i izvršiocima, do nevoljne podrške čak i Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, uz konstataciju - ne sviđa mi se, nisam srećan, ali to je unutrašnja stvar CG! Tek kad su krenule litije a Đukanovićev truli, koruptivni brod počeo da tone - AV je promijenio stranu i od sluge postao gospodar.

Žao mi je zbog mladih i lijepih u današnjem DPS-u što moram da ih podsjećam na zaostavštinu njihovog vođe, ali bez suočavanja sa tim kardinalnim greškama i promašajima ne može se shvatiti ključna činjenica - nije Vučić pao s neba, još manje Spajić, Mandić, Knežević, Bečić ili Joković…

Zato današnji DPS i sateliti, kad s pravom i nadahnuto opisuju aktuelnu vlast, ne treba da koriste apsurdni argument da je sve ono što gledamo od avgusta 2020. rezultat političke promjene i pada režima - a ne onoga što je DPS sa partnerima radio do tog datuma. Da parafraziram Krležu kada je jednom odbrusio hrvatskim nacionalistima koji su svojatali Boku, ističući da je ona crnogorska jer je “logični nastavak svog logičnog zaleđa - slično ispada i sa onim što gledamo od avgusta 2020. na politickoj sceni, Spajić, Mandić, Knežević, Bečić, pa i Abazović, samo su logičan nastavak vremena koje je DPS utemeljio, razvijao i usavršavao pune tri decenije. Svako realan nije ništa drugo ni očekivao.

Zato danas slušamo Andriju Mandića, kako nam nakon najveće podvale i usvajanja tragikomične Rezolucije, pravda to svoje u biti kvislinško djelovanje, Zvicerom i Milovićem. I junacima Sky aplikacije! To je postala mantra svih marioneta Aleksandra Vučića, iako su isti taj Zvicer i Milović, sa Belivukom i Miljkovićem, do jedne ure bili partneri ne samo Đukanovića već i Vučića. To jest njihovih režima i službi. Mandić i Knežević čiju listu u Budvi ali i širom CG podupiru raznorazna BIL lica, čiji gazda u Beogradu ima svoje zvicere od Veselinovića, Radojičića, Bojovića, takav Mandić ućutkuje DPS pričom o kriminalu i korupciji, jer oni ne smiju da odgovore pošto bi odgovor podrazumijevao i odricanje od dijela Đukanovićeve zaostavštine i junaka!

Tako dolazimo do tragične, aktuelne situacije, gdje svako, a ne samo prvaci DPS-a, svaki pošteni crnogorski patriota koji nije tipa Oficir i Tigar, kome matica nije Srbija ili ko nije na platnom spisku AV, ima da ćuti na poniženje i sramotu države jer je odbrana Crne Gore u stvari odbrana neodbranjivog - junaka Sky i WhatsApp komunikacije.

Ali, ima valjda dovoljno onih koji su u vremenu DPS zla ukazivali na zlo, oni mogu i trebaju, bez pardona da kažu kako su Spajić, Mandić, i Knežević, uz nevoljnog saučesnika Bečića, marionete aktuelnog gazde Srbije, čak i svojevrsna organizovana kriminalna grupa, jer sa nepunih 30 odsto podrške, bez izbora i legitimiteta, gaze nacionalno dostojanstvo CG i direktno ugrožavaju njen građanski karakter, regionalnu saradnju i evropsku budućnost.

Na kraju priče, Vučić trenutno ima razloga da nazdravi, možda baš sa hrvatskom malvazijom, iako kaže da je to loše vino. Ali Pirova je to pobjeda. Ne nad Crnom Gorom, ona je samo još jednom podvedena i silovana, već nad Hrvatskom i civilizovanim svijetom! Jer slaba mu je utjeha što je na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koju su usvojile UN, i koji će dok je svijeta obilježavati sve njene članice, i one koje su bile uzdržane i one koje su bile protiv na glasanju (osim Srbije), slab mu je ritern ova lakrdija sa Spajićem, Mandićem i Kneževićem, jer će Rezoliciju o Jasenovcu pominjati, i to poneko, u Srbiji, CG ili RS dok je Vučić na vlasti. I dok je Mandić marioneta na vlasti. Kada pređu u opoziciju, brzo će se sve zaboraviti. Možda i zvanično poništiti. Ne zbog Hrvatske već zbog Crne Gore. Jer je donijela većina sumnjivog legitimiteta, u kojoj postoje lideri i poslanici pod osnovanom sumnjom da su za takav glas i djelovanje plaćeni. Ne od Zvicera ili Milovića već od nekog Radojičića, Veselinovića ili Parezanovića.

Neka nam je ibarićetno, poželje nam marioneta od premijera Spajića, crnogorski Andrija Radović 21. vijeka, i to iz Brisela, gdje se sakrio dok bruka prođe, pravdajući sramotu i bježaniju navodno važnim sastancima, gurajući svoje kerbere, iz stranke i van nje, da ga brane i pravdaju. Kakvo ismijavanje Crne Gore i njenih građana. I DPS se zgražava. A do juče su se kleli u njega. Ali, nema veze. Važno je da su ukapirali konačno sa kim imaju posla. I da im iskustvo i mudrost počasnog predsjednika nijesu više od pomoći. Odnosno nijesu odavno ali valjda su sada i oni to shvatili. Moje iskrene čestitke!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")