NEKO DRUGI

Scholz, geh nach Hause

Pa dobro, hvala Šolcu. Jedna iluzija manje. Mačku o rep evropske vrijednosti u čije ime se ovdje promovisalo članstvo u EU. Sama EU je pregazila te vrijednosti svojim učešćem u priči o litijumu

8433 pregleda 39 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Umesto, Scholz, vrati se kući (ili: Scholz, go home), trebalo je u naslovu da stoji - Zbogom EU. Ali, hajde da ta vrata (još) ne zatvaramo treskom. Moguće je da u EU ima i pristojnih političara. Moguće je da samo Srbija nije imala sreće, da najgori evropski politički kadar dopadne baš njoj, bilo kada se pregovara s Kosovom, bilo da je reč o litijumu. Moguće je i da nisu sve zemlje sebične kao Nemačka, to jest njen tekući politički vrh.

Jeste, na to mislim, notornom Borellu Lajčaku Stanu… sada se pridružio i Scholz. Jednom sam već napisao, i ponoviću - svima njima trebalo bi zabraniti ulazak u Srbiju ako dolaze u zvanične posete. To jednom, kada se oslobodimo domaćeg tekućeg režima s Vučićem na čelu. U toj (priželjkivanoj) budućnosti, oni bi u Srbiju mogli da uđu samo kao totalni anonimusi, takozvani obični ljudi, turisti…

Bila bi to neka vrsta lustracije prema spolja, tako sam to nazvao. Ali, to bi podrazumevalo i temeljnu lustraciju unutra. Pusti snovi, da.

Kako god, Scholz bez srama dolazi u Srbiju da se s Vučićem dogovori o litijumu. Otkud sad litijum? Zar nema prečih stvari? Ne, ne mislim samo na optužbe koje su s nemačkog političkog vrha stizale na račun Vučića i vlasti u Srbiji posle njihove krađe na decembarskim izborima. Mislim, recimo, i na to što Nemačka krije ubicu Olivera Ivanovića. Ne tvrdim to ja, to je onomad rekao Bratislav Gašić, trenutno ministar ovdašnje vojske.

Mislim i na zahteve iz EU da se akteri oružane borbe kod kosovskog sela Banjska uhapse i izvedu pred sud. Izgledalo je da neko i u EU razmišlja logično kada je tražio da Srbija položi račun za naoružanu grupu koja je s njene teritorije ušla na teritoriju Kosova. Konačno, mogao bi i Vučić da pita Scholza zašto se Nemačka služba mešala u izbore u Srbiji i pokušala da utiče na njihov rezultat. Ne tvrdim to ja, opet, to je sam Vučić rekao.

Mimo svega toga, možda bi sad trebalo konačno otkloniti sumnje i u to da je nemačka služba bila umešana u proteste protiv Rio Tinta. Vučić je nedvosmisleno rekao da su službe umešane u demonstracije bile sa zapada, iako to zvuči neverovatno. Jer, evo, ceo zapad kolektivno pritiska da se u Srbiji kopa litijum, i Vučić im spremno izlazi u susret. Al, evo, bar da znamo da jedna od dve službe nije bila nemačka.

Mislim, nije da ćemo time nešto dobiti. Odavno znamo da Vučić laže. Ali, bilo bi dobro znati da laže i Scholz. Nije to neka uteha, kao, evo i drugde su na čelu vlada licemeri i podlaci. Nego čisto da pribeležimo. Jednom kad dođe dan za onu pomenutu lustraciju. Do tada, trebalo bi odavde Scholzu jasno poručiti ne samo da se vrati odakle je došao, nego i da ulazak Srbije u EU više nije ni cilj ni želja žitelja Srbije.

Evo, neka Scholz sam kaže - da li bi on voleo da uđe u zajednicu koja ga ne samo nipodaštava i šikanira, nego još i direktno egzistencijalno ugrožava? Mačku o rep evropske vrednosti u čije ime se ovde promovisalo članstvo u EU. Sama EU je pregazila te vrednosti svojim učešćem u priči o litijumu. Evo, neka bude da je jedna od tih vrednosti demokratija i pravo na samoupravu.

U ime tih vrednosti, demonstrirali su žitelji Srbije u decembru. U ime tih vrednosti opozicija je pritiskala režim da se izbori od decembra ponove. U ime tih vrednosti, političari iz EU, ponajviše iz Nemačke, kritikovali su vlasti u Srbiji s Vučićem na čelu i tražili isto što i opozicija - da se izbori ponove. I ne samo to, nego i da se omogući da izbori budu slobodni i pošteni. Tako se nama barem onda činilo. Jer, verovali smo da ne mogu baš i u Nemačkoj političari na vlasti biti isti šljam kao u Srbiji.

Ali, gle, prevarili smo se. Dok smo mi ovde mislili na slobodu, demokratiju i samoupravu, Nemci (dobro, ne svi Nemci, ali Scholz sigurno) mislili su na litijum. Dok smo mi pritiskali za slobodne izbore, Nemci pritiskali za litijum. A nas zloupotrebili kao što nas zloupotrebljava i Vučić. Jer, sasvim je moguće da Vučić uopšte nije bio protiv kopanja litijuma, nego je samo sebi, a ne litijumu, podizao cenu, to jest pokušavao da skuplje proda dozvolu za kopanje. Nije bilo briga ni Scholza ni Vučića za demokratiju i slobodu žitelja Srbije.

Pa dobro, hvala Scholzu. Jedna iluzija manje. Nema saveznika za žitelje Srbije u njihovoj borbi za slobodne i poštene izbore. A pogotovo za želju da sami donose odluke o svojim životima i o zemlji na kojoj i od koje žive. Barem ne u Nemačkoj, sa Scholzom na mestu predsednika vlade. Ništa Nemci nisu naučili iz iskustva s Orbanom (da im Putina zaboravimo, neka ih na to podsećaju Ukrajinci). Sad više nije samo ne litijumu i Vučiću, to je sad već ne litijumu, Vučiću i Scholzu (doći će i EU na red, ako ništa uskoro ne promene).

Samo, ima jedna razlika između Vučića i Scholza. Scholz bi da pregazi preko žitelja Srbije jer veruje da će time doneti neko dobro žiteljima Nemačke. Vučić radi to isto, gazi preko žitelja Srbije, a za neko dobro žitelja Nemačke. Samo, i kad njih dvojica rade isto, nije isto. Jer Scholz je predsednik vlade Nemačke, a Vučić nije.

* * *

Da ne opterećujem čitaoca, beleška za posle kraja: kopanje litijuma za potrebe industrije električnih automobila neće doneti dobro nikome. To je jedan glupi pokušaj da se zadrže stare navike a tobože sačuva životna sredina. Samo što nije reč samo o navikama, nego i o interesima kapitala. Žele se sačuvati i industrija, i profit, i stare navike, i životna sredina. Ali to ne može ići zajedno. Jedno drugo isključuju. Životnu sredinu ugrozile su baš industrija, profit i navike zasnovane na njima. To mora da se menja, a ne da se kopa litijum. Ovo ne kažem ja, čitalac o svemu tome može da se obavesti, na primer, u knjizi „Kako se sve može urušiti“. Litijum je prevara na više nivoa. A na onom suštinskom, on je deo samozavaravanja koje nas sprečava da zaista rešimo problem očuvanja životne sredine. Jednom kada se čovečanstvo - recimo to tako, patetično - osvesti, videće se da nam umesto litijuma fale čista zemlja i pitka voda. Ali, tada će biti kasno, jer smo, recimo ovde, u Srbiji, izgubili i zemlju i vodu zbog litijuma.

(Peščanik.net)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")