LOVAC NA ZMAJEVE

Spajić ili Šojić - zbog radi toga

Iako svi mi osjećamo da nas premijer obmanjuje i ismijava, nama je neprijatno a ne njemu. On samo kaže: ja sam iznenađen i uvređen. Kao i Šojić

34649 pregleda 144 reakcija 76 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Kada sam prvi put sreo Milojka Spajića djelovao mi je zaista kao čudo iz dalekog i nama prijateljskog Singapura. Što bi rekao Srećko Šojić.

Sa neviđenom strašću i veselim okicama koje stalno kolutaju, uz zanosni osmijeh i na lošem maternjem, pričao mi je “o naše preduzeće i ogromni mogućnosti”. Djelovalo je kao i kod Šojića - “ima i iz čega”.

Njegovo tadašnje preduzeće bila je prva, Zdravkova Vlada, a “ima i iz čega” - prostorni plan Crne Gore. Ispalo je ima i gdje - nije bio Singapur već Dubai. Pričao mi je, dakle, Spajki o EXPO-u 2022. koji se za pola godine održavao u Emiratima. Idem sa prostorni plan za Adu Bojanu u Dubai, gdje ću svi svjetski milijarderi da ponudim ulaganje od 2.5 milijardi. Imam planovi, imam kadrovi, imam projekti, imam sve, sve, sve - govorio mi je ministar Spajić. Slušao sam ga kao Pantić onog Šojića.

Od svega nakon šest mjeseci, naravno, nije bilo ništa, ministar finansija Mickey S. je čak rekao da u državnim finansijama nema novca ni za štand i našu skromnu izložbu na EXPO-u! A kamoli za velelepni nastup od 2.5 milijarde za sve Singapurćane i Emiraćane. Ispalo je kao kod Šojića, “neće slonče u lonče” ili “to te june neće mune”.

Vrijeme leti a zaborav brzo prekrije dešavanja, posebno neprijatna. Opet sam ispao Pantić kada mi je Šojić saopštio kako će se kandidovati za predsjednika Crne Gore! Iako je on hirurg, a ne dijagnostičar, kao Jakov. Po sistemu, ko god da je, bolje i Šojić nego Đukanović, od srca sam mu čestitao. “Tačno se sećam da se toga ne sećam”, rekao bi Srećko Šojić. Jer nakon dva dana sam pao u očaj kada je javnosti predočen Milojkov srpski pasoš. Nisam htio da se sjećam čestitke na kandidaturi, čime sam je na neki način i podržao, iako je sve bilo off the record, iako niko osim nas dvojice nije znao da sam mu rekao bravo, momče - bilo me stid od sebe samog. “To je lepo Pantiću, i treba da budeš pošten. Samo ne treba ići u krajnos'” - nešto slično mi je odgovorio Spajić kad sam ga pitao kako je mogao da nas laže dvije godine, da tvrdi kako nema dvojno državljanstvo, i da onda, sa srpskim pasošem uđe u trku za predsjednika.

Tek tada, poslije godinu i po dana, shvatio sam kako je Milojko Spajić replika Pavićevog lika Srećka Šojića. Naoko naivan i simpatičan, u biti opsjenar i manipulator. I imun na korupciju. Kao i Šojić, koji u legendarnoj sceni objašnjava Pantiću kako će “za trećinu” da se ugradi u posao sa Singapurćanima i potom sve svali na njih. “Đubre jedno”, kaže mu Pantić, kada je, kao i ja oko pasoša, shvatio da ga je Šojić prevario i iskoristio za svoje lične interese. Umjesto napretka preduzeća ispalo je po Šojiću - “to će ti da izvineš”! Baš tako sam se osjećao, kao da sam ja slagao, a ne on.

Koliko ti dugujem!? Ja se za taj novac uopšte ne sećam”, rekao je Spajić Kotrelu dok je ovaj ulazio u privatni avion, bježeći iz Crne Gore nakon otkrivanja njegovog ilegalnog kriptomata u Porto Montenegru. Ili nešto slično. Jer kako ću ja znati kada se Spajić sam ne sjeća. A radilo se o podršci kontroverznog Kotrela nesuđenoj predsjedničkoj kampanji kandidata Milojka. Ali tu nije bio kraj. Nakon predsjedničke, Spajić je osmislio Kotrelu novu piramidalnu šemu za investiranje - PES i parlamentarne izbore. I ovaj se opet navukao. Rukopis britanskog prodavca magle bio je očit kada su počeli da pljušte intervjui lidera PES-a po svjetskim medijima, čak autorski PR tekstovi renomiranih likova koji su garantovali kako će neki Spajić u malenom Montenegru da napravi stariji i ljepši Singapur. Kampanja je kulminirala istraživanjem javnog mnjenja, opet renomirane britanske agencije, koja je Milojku i partiji prognozirala 44 odsto na izborima! Rahmetli DPS i Milo da pozavide. “Što me ispravljaš, pa toj sam i kaz’o”, uzvratio je ljutito Spajić novinaru, u izbornoj noći, na pitanje zašto je PES uzeo duplo manje od Kotrelovog projektovanog rezultata.

Ali, što reče Šojić, da remiziramo! Imam planovi, imam kadrovi, imam sve, sve, sve. Zato sam izlistao svih 18 dionica koje imam u planu da radim. PG-BG koja je trenutno skoro 7 sati, biće 3 sata. PG-SA trenutno 5 sati, biće duplo kraće - dva i po sata. PG-ZG koja je sada preko 8 i po sati, biće pet sati. PG-Priština koja je sada 4 i po sata, sramotnih 4 i po sata - će biti sat…

E tu Spajić ni sam nije mogao da izdrži! Prasnuo je u smijeh. Zbog radi toga, Pantiću. Jer u programu Vlade nema ni kilometra od ovih 18 dionica, a samo prije par mjeseci isti čovjek, premijer Spajić, a ne neki fiktivni lik Šojić, govorio je o deset dionica. Što je najgore, iako svi mi osjećamo da nas obmanjuje i ismijava, nama je neprijatno a ne njemu. On samo kaže: ja sam iznenađen i uvređen. Kao i Šojić. Kad god da ga novinari pitaju a da nije nešto obmanuo, ili se negdje ugradio, da nije sakrio ili podvalio, šta god da ga pitate, a nije ugodno pitanje kao na RTCG - on kao i Šojić uzvrati - iznenađen sam i uvređen.

Kada me nedavno jedan strani novinar, koji je došao do Podgorice, pitao kako ovakav lik i karakter može u jednoj zemlji da bude premijer, ja sam mu citirao Marksa - svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. A onda pokazao klip sa Šojićem, koji i konkretno objašnjava fenomen:

Srećko: Slušaj, Radiša, imam jedan poslić za tebe...

Radiša: Kakav poslić?

Srećko: Fin poslić bre, nema da se radi, plata debela...

Radiša: Gde to ima?

Srećko: Ima kod čika Srećka!

Zbog radi toga, Crna Gora za premijera ima Spajića koji je u stvari pljunuti čika Srećko. Fale mu jedino brčići. I meko ć. S padeži mu je sve kako treba.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")