REPOST

In memoriam

3705 pregleda 59 reakcija 0 komentar(a)

Jedan od najmarkantnijih i najomiljenijih korisnika X mreže (Tvitera) u Crnoj Gori @Mikica Vučinić, preminuo je 3. septembra 2024. godine.

Božidar – Mikica Vučinić (1956–2024) bio je inženjer geologije. Čitav radni vijek proveo je u Crnoj Gori, koju je iskreno volio. Bio je na rukovodećim mjestima u nikšićkim preduzećima Rudnici boksita, Zavod za građeviske materijale i geotehniku, Komunalno... a kasnije i konsultant u više privatnih kompanija. Kao odgovorni projektant, odgovorni inženjer i rukovodilac radova radio je na velikom broju značajnih projekata širom Crne Gore.

Vučinićevi prepoznatljivi, aforistički, postovi na X-u (Tviteru) odisali su inteligencijom, prefinjenom duhovitošću, poznavanjem pojava koje je komentarisao. Opraštajući se sa njim, tviteraši pišu da je bio vedrog duha i britkog uma, glas iskustva i razuma, kulturan i odmjeren, kao i da je na mreži ostavio neizbrisiv ljudski trag.

Zato su postovi Mikice Vučinića i bili neizostavan dio rubrike “Repost” u štampanom izdanju “Vijesti”. Bez njih će ona biti siromašnija. U znak sjećanja i poštovanja, objavljujemo posljednji post i neke od ranije postavljenih tokom ove godine:

- Za izbore nije dovoljna dobra energiija, potrebno je i malo poštenja. (2.9.)

- Kad antidržavni elementi naprave jedinjenje, hemiji je teško da ih razdvoji, ali je lako ljudima. Hemijskom olovkom. (30. 8.)

- Naknadna pamet nikome ne škodi, ali redovno iritira posmatrača sa strane. (29.8.)

- Piramida nije izlaz iz začaranog kruga. (28.8)

- Nepotizam traje koliko ova civilizacija i trajaće do njenog kraja. Ima ga svuda, samo što se kod nas nabolje vidi, jer smo malobrojni. (16.8.)

- Šlihtanje je takmičenje amatera na profesionalnom nivou. (10.8.)

- Ne bih da pravim frku, ali vam moram reći da boljitka neće biti prije nego što otvorene izborne liste omoguće meritokratiju. Do tada će sve biti približno isto. Partitokratija, ucjene, truli kompromisi, neznaveni funkcioneri, lični interesi, nepotizam... (26.7.)

- Najveći politički apetit imaju svaštojedi. (25.7.)

- Nekad smo u bivšoj Jugoslaviji svi bili fudbalski selektori, a danas smo u Crnoj Gori podijeljeni. Jedna trećina su sudije, druga tužioci, a treća advokati. Bez obzira na struku i stepen obrazovanja. (20.4.)

- Nekad je radnicima čiji je rad bio mjerljiv, osnovna plata uvećavana onoliko koliko su prebacili normu. Onda je zbog "kosmičke pravde" činovnicima uveden varijabilni dio, kako bi im se osnovna plata odokativno uvećavala. Danas je norma na umoru, a varijabila nikad življa. (6.4.)

- Ne treba nama vladavina prava, nego pravna diktatura. (13.3.)

- Nemojte da se čudite ako vam kažem da se država brani dobrim i poštenim radom. Da bi bila odbranjena, dovoljno je nekoliko stotina dobrih i poštenih radnika u svim strukama. Izuzetak čine policajci, kojih treba makar dvije hiljade takvih. (10.2.)

- Ne bih da pravim frku, ali vam moram reći da naši ateisti mnogo vole Molitveni doručak. (1.2.)

- Nekim ovdašnjim političarima su u karijeri najviše pomogli višak ambicije i manjak znanja. (30.1.)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")