STAV

Izbori u Podgorici: kome je ostavljen problem zagađenog vazduha?

Niko ne predlaže rješenje za vrlo značajan problem koji direktno utiče na zdravlje građana, a to bi trebalo da bude prioritet

4491 pregleda 33 reakcija 8 komentar(a)
Smog u Podgorici (arhivski snimak), Foto: Vijesti/Luka Zeković
Smog u Podgorici (arhivski snimak), Foto: Vijesti/Luka Zeković

U Podgorici je u toku izborna kampanja, a na 13 listi nalazi se 715 kandidata za odborničko mjesto. Među njima su: inženjeri, doktori, magistri... svi su dokazani u svojim profesijama i žele "konkretnim'' prijedlozima da poboljašaju uslove života i rada svojih građana. Niko, međutim, ne predlaže rješenje za vrlo značajan problem, koji direktno utiče na zdravlje građana.

Kome ste ostavili PM 2,5 i PM10 čestice?! Studija Švedske zdrastvene organizacije iz 2015. pokazala je da u Pljevljima, Podgorici i Nikšiću ima više od 250 prijevremenih smrtnih slučajeva i 140 prijema u bolnicu, na godišnjem nivou, od takozvanog "nevidljivog ubice iz vazduha". Alarmantna studija, a mi do danas, ništa značajno nijesmo uradili da zaustavimo ovaj trend.

Zastrašujuće je što svi građani, posebno naša đeca i bolesnici, udišu pet puta veću količinu PM 2,5 i PM10 od EU standarda.

Poznato je da sve škole i bolnice za zagrijavanje i proizvodnju tople vode koriste fosilna goriva (lož ulje, mazut, ugalj, pelet, drva, plin). Svi oni imaju dimnjake kroz koje izlaze gasovi koji zagađuju okolinu. Kada nema vjetra, svi ti štetni gasovi se talože u dvorištima škola, vrtića, bolnica, domova zdravlja, pekara, KAP… i naši građani, posebno naglašavam đecu i bolesnike, to udišu. Nijedna varijanta nije dobra, već vrlo ozbiljno ugrožava zdravlje građana.

Crne tačke zagađenja vazduha u Podgorici su: KBC sa 13,5 MW kotlova na mazut i ogromnim brojem automobila, univerzitetska kotlarnica 3 kotla: 3,3 MW,1,9 MW,1,9 MW koriste mazut, studentski dom i restoran 1,5 MW lož-ulje, RTCG 3 kotla po 800 Kw lako lož-ulje, Gimnazija "Slobodan Škerović" 2 kotla po 700Kw lož-ulje, industrijske pekare, KAP, vrtići, osnovne škole, srednje škole…

Kvalitet predizbornih kampanja nije plasiranje netačnih podataka, odnosno netačnog informisanja. Neću da vjerujem, da među vama, kandidatima, nema stručnjaka koji poznaju EU standarde. Nemamo vremena za odlaganje i treba da ponudite konkretna rješenja koja nudi tehnologija EU.

Jedno od njih je najsavremenija tehnologija VODONIKA za poboljšanje kvaliteta vazduha. Vodonik spaja ekologiju, ekonomiju i energetiku.

Tehhnologija sa vodonikom obezbjeđuje: stalno smanjenje PM 2,5 i PM 10 čestica za 6 do 8 puta, CO2 za 30%, SO2 za 30%, NO2 za 25%... Navedena tehnologija bi Podgoricu vodila ka karbonskoj neutralnosti, i to je idealna prilika i uslov za smanjenje zagađenja vazduha.

Pored ekoloških benefita, ova tehnologija štedi 40-50% goriva. Posebna pogodnost ovih sistema je što se poseban uređaj postavlja pored već postojećih kotlova, u kome se elektrolizom vode proizvodi vodonik.

Veličina uređaja i količina proizvedenog vodonika zavise od kapaciteta kotla. Uložena sredstva vraćaju se kroz uštedu u gorivu najdalje za dvije godine, a to znači dugoročnu uštedu za budžet Crne Gore i devizni debalans.

Ova tehnologija se koristi u svim zemljama EU i ima sve neophodne sertifikate po EU standardima. Novac za ovakve projekte se dobija iz Eko fonda, a sa projektima se kandidujemo kod EU fondova namijenjenih ekologiji. Značajan doprinos primjeni ove tehnologije su bespovratna sredstva.

Koordinator ovog posla treba da bude nova opštinska vlast, jer je u pitanju zdravlje njenih građana. Ponovo se odgovornost usmjerava na druge i time pokazuje nedovoljna sposobnost za rješavanje ozbiljnih i gorućih problema. Potrebno je uključiti i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstvo ekologije i održivog razvoja sjevera, kao i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo sporta i mladih.

Automobili, kamioni, autobusi koji koriste fosilna goriva takođe su veliki zagađivači vazduha. Nažalost, u Crnoj Gori vozila su prosječno stara 16 godina što drastično utiče na kvalitet vazduha u Podgorici. To je još jedan problem za čovjekovo zdravlje o kome sam već pisao i nudio rješenje. Naravno, potpuna nezainteresovanost i neangažovanje.

Stanje vazduha uzrokovano korišćenjem ovakvih vozila moguće je poboljšati uvođenjem dekarbonizacije - čišćenja motora vodonikom.

Dekarbonizacija predstavlja postupak "inhaliranja" motora vodonikom koji se može izvesti na gotovo svim SUS motorima bez obzira na vrstu goriva, zapreminu motora (automobila, autobusa, kamiona), sa ciljem da nakupljenu čađ izbaci iz motora u gasovitom stanju. Ovo bi trebalo uvesti kao obavezu prilikom godišnjih tehničkih pregleda vozila. Dekarbonizacija bi se odnosila na vozila koja nemaju ugrađen euro 6. Mogla bi se mogla vršiti u firmama ovlašćenim za tehničke preglede. U nabavku dekarbonizatora trebao bi se uključiti EKO fond, ova operacija košta 30-40 eura. Korisna je za smanjenje emisije izduvnih gasova, korisna je i za vlasnike vozila jer vozilo vraća na fabričko podešavanje motora, a sa tim se dobija smanjenje potrošnje goriva i poboljšanje snage.

U Podgorici postoji teoretsko i praktično znanje da za kratko vrijeme u svim kotlarnicama ugradimo tehnologiju vodonika i tako stanje vazduha usaglasimo sa EU standardima.

Ovako pomažemo dekarbonizaciju atmosfere. Potpisali smo da ćemo učestvovati u njenom oporavku.

Kampanje su pravi trenutak da se suočite sa ovim velikim problemom i ublažite ga na predloženi način, uz aktivno učešće Mašinskog fakulteta.

Novoizabrana uprava Podgorice mora u svom programu da ima, kao prioritet, poboljšanje kvaliteta vazduha.

Posljednji je trenutak da opravdamo postojanje Crne Gore kao ekološke države.

Autor je dipl. maš. ing; u dva saziva bio je odbornik u Podgorici od 1991. do 1992. i od 1995. do 1996. godine

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")