STAV

Upoređivanje neuporedivog, jake riječi i cifre nisu dovoljne za uvjerljivost

Osvrt na tekstove “EPCG u brojkama“ (1)

7767 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić (EPCG) Milutin Đukanović (dalje u tekstu: M. Đ. ili autor teksta) je od 07. do 15. septembra 2024. godine kao promo plaćeni sadržaj objavljivao na portalu Vijesti tekstove sa naslovom “Elektroprivreda u brojkama" 1 do 9.

Po pravilima kuće nijesu bili dozvoljeni komentari čitalaca. Ponudio sam stoga da se po okončanu objavljivanja osvrnem na određene navode iznesene u tekstovima, cijeneći da postoji javni interes da se čuje i “druga strana”, tim više što sam u profesionalnoj karijeri:

- skoro 40 godina radio u energetskom sektoru i u RAE - organu za ekonomsku i institucionalnu reformu sektora, dobar dio toga i na odgovornim funkcijama i

- što sam se u protekle dvije godine u 15-ak navrata u javnosti punim imenom i prezimenom kritički osvrtao na stanje u energetskom sektoru.

Moj osvrt ću usmjeriti isključivo na navode M. Đ. u vezi sa poslovanjem EPCG AD i Grupe EPCG koji su bili predmetom pažnje i konačnih, bilo pozitivnih ili negativnih, ocjena relevantnih institucija i državnih organa, a posebno nezavisnih revizora.

Sve mimo toga:

- kao priču iz teksta “EPCG u brojkama (2)” o navodnoj “šteti građanima, EPCG, Budžetu i EKO-fondu od preko 700 miliona eura”, ili stare demagoške priče s kraja 2022. godine, kako to sada u tekstu broj 9 priznaje i sam M. Đ., o navodnoj uštedi građanima preko milijardu eura zbog nepovećavanja cijene električne energije, shvatam kao lične impresije (zašto ne reći i manipulacije), autora tekstova.

Već na početku želim da upoznam javnost da ću u iznošenju stavova i zaključaka u vezi objavljenih tekstova, kao i uvijek do sada, koristiti:

- godišnje finansijske iskaze i menadžerske izvještaje preduzeća iz energetskog sektora od 2004. (godina početka sveobuhvatne reforme energetskog sektora) do 2023. godine;

izvještaje nadležnih ministarstava Vlade Crne Gore;

- godišnje izvještaje Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti o stanju u energetskom sektoru od 2004–2023. godine;

- monografije grupe eminentnih crnogorskih istoričara “100 GODINA CRNOGORSKE ELEKTROPRIVREDE” i “ISTORIJA CRNOGORSKE ELEKTROPRIVREDE – 110 godina”, i

- druge relevantne zvanične dokumente usvojene od nadležnih organa.

I: Komentar tekstova EPCG u brojkama:

(a) - stavovi M. Đ.:

Već u prvom tekstu M. Đ. vokabularom neprimjerenim ključnom rukovodiocu najvećeg preduzeća u Crnoj Gori kvalifikuje dio javnosti koji upućuje kritike na rad Elektroprivrede.

Dalje, M. Đ. iznosi tri stava koji nijesu novi a usmjereni su istom cilju, a to je:

- da ubijedi javnost da je u proteklih 40 godina Elektroprivreda bila kompanija koja loše posluje, i tako do marta 2021. godine kada je na čelo kompanije došla nova upravljačka i menadžerska struktura (novo rukovodstvo),

- da je novo rukovodstvo finansijski preporodilo EPCG u tekućem poslovanju, kao i da je već postiglo značajne investicione rezultate i stvorilo uslove da postigne investicioni preporod, i

- kao u više navrata ranije, i u ovim tekstovima M. Đ. pravda prekomjerno zapošljavanje u protekle tri godine tvrdnjama da se do 31. marta 2021. godine u EPCG niko nije mogao zaposliti ako nije bio poželjne partijske pripadnosti.

U kontekstu prvog stava M. Đ. u tekstu tvrdi: (i) da u poslednjh 40 godina u EPCG nije izgrađen ni jedan objekat za proizvodnju električne energije niti je povećan kapacitet proizvodnih objekata; (ii) da u istom periodu nije bilo nikakve politiku u oblasti elektro-energetike; (iii) da je vizija razvoja bila je na nivou 1945. godine; (iv) da se u poslednjih 30 godina iz, kako kaže, te kompanije nije pojavila ni jedna inicijativa za izgradnju obnovljivih izvora električne energije.

U vezi sa drugom tvrdnjom M. Đ. predočava tabelarni pregled sa upoređenjem poslovnih rezultata EPCG AD i Grupe EPCG u dva perioda:

- 19-godišnji period 2002–2020. godine kada je energetskim sektorom u najmanje tri različita organizaciona oblika, kako matične kompanije tako i zavisnih društava, upravljalo više različtih rukovodnih struktura,

- sa trogodišnjim periodom 2021–2023. godine kada je preduzećem upravljalo novo rukovodstvo u uslovima potpuno zaokružene strukture Grupe EPCG.

(b) - Reagovanje B. K.:

b.1. Neću komentarisati vokabular M. Đ., znamo da svaka ružna riječ koju uputimo drugome najbolje govori o nama, pa neka svako nosi teret takvog ponašanja.

Dalje, prije svega je netačna tvrdnja M. Đ. da se u periodu od 1982. godine do juna 2022. (40 godina) EPCG nije svoj kapacitet povećala niti za jedan jedini novi MW izvora električne energije.

Naime:

- u periodu od 1982, kada je ukupna snaga tri velika proizvodna objekta EPCG bila 859 MW, do 2019. godine snaga je povećana za 15 MW (2011. godine za 8,5 MW i 2019. godine za 6.5 MW), tako da,

- od 2019. godine EPCG u svom posjedu ima kapacitet od 874 MW u velikim priozvodnim objektima.

Nažalost, od 2019. godine do danas nije izgrađen nijedan megavat više u vlasništvu EPCG i pored toga što je godišnjim planovima novog rukovodstva za 2022, 2023. i 2024. godinu bila predviđena izgradnja više solarnih elektrana na njenim posjedima u Nikšiću.

Takođe, nejasno mi je zašto je M. Đ. kao granicu posmatranja postavio jun 2022. godine? Nije valjda da računa kapacitet solarnih elektrana kupaca proizvođača u kapacitet u vlasništvu EPCG.

U vezi sa ostalim sličnim tvrdnjama M. Đ., kratko ću reći da su više nego netačne. Navodim projekte: Tara, Tara – Morača, Morača, Komarnica – Perućica, Komarnica, Buk Bijela, Perućica povećanje kapaciteta, TE Pljevlja II blok… O razlozima zašto nije došlo do realizacije ovih i mnogih drugih projekata u sektoru proizvodnje, a i u drugim sektorima energetike, preporučujem da zainteresovani pregledaju gore navedene monografije EPCG sa istorijskim činjenicama, a M. Đ. da dodatno napravi uvid u obilje dokumentacije koju su razvojne službe EPCG uradile sa renomiranim institutima iz SFRJ u toku nekoliko decenija.

b.2. Potpuno prihvatam stav M. Đ. da treba govoriti o tome šta je ko uradio u vrijeme kada mu je pružena prilika da rukovodi preduzećima u energetskom sektoru. Međutim, u cjelosti osporavam njegov pristup da poslovni rezultat perioda 2002–2020. upoređuje sa rezultatom perioda 2021–2023, jer je to jednostavno neuporedivo.

U obrazloženju ovog stave navodim sljedeće.

Grupu EPCG čine Matično društvo Elektroprivreda Crne Gore AD - Nikšić i njegova zavisna društva koja su u potpunom ili djelimičnom vlasništvu matičnog društva,

Zavisna društva koja obavljaju energetske djelatnosti od javnog interesa a članovi Grupe od 2018. godine i ranije, su:

1. Crnogorski elektrodistributivni sistem d.o.o. Podgorica (100%), od 2016. godine,

2. Zeta energy d.o.o. Danilovgrad (51%), od 2010. godine,

3. EPCG d.o.o. Beograd (100%), od 2009. godine,

4. Rudnik Uglja a.d. Pljevlja ( 100%), od 2018. godine, od kada energetski dio Grupe posluje u sadašnjem sastavu.

Zavisna društva koja obavljaju neenergetske djelatnosti su:

5. EPCG Solar Gradnja d.o.o. Nikšić (100%) – preduzeće za postavljanje električnih instalacija, član Grupe od 2021. godine i

6. EPCG Željezara Nikšić (100%) – preduzeće za mašinsku obradu metala član Grupe od 2023. godine.

Zaključujem stoga da je M. Đ. pogrešno odabrao uporedne periode i da za sve korektne analize poslovanja EPCG AD i Grupu EPCG treba analizirati šestogodišnji period 2018–2023. godina i to:

- upoređenjem rezultata poslovanja trogodišnjeg perioda 2018–2020. kada je na čelu kompanija bilo prethodno rukovodstvo, sa

- rezultatima trogodišnjeg perioda 2021–2023. godina sa novim rukovodstvom.

Toga ću se držati, a svi komentari će biti praćeni tabelarnim pregledima sa ciframa koje oslikavaju tvrdnje koje ću dalje iznositi.

Autor je dipl. el. ing, dugogodišnji radnik elektroenergetskog sektora Nikšić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")