Neumorni tragači ljepote zvuka i pokreta

Na smotri folklora u Nikšićkom pozorištu, upriličenoj povodom 10 godina Udruženja, učestvovalo je 12 ansambala iz Crne Gore i gosti iz Čačka, iz Folklornog ansambla “Dukati”
833 pregleda 0 komentar(a)
Sa smotre folklora, Foto: Privatna arhiva
Sa smotre folklora, Foto: Privatna arhiva

Jednom folkloraš, uvijek folkloraš. Srce folkloraša uvijek je u istom ritmu”, kazala je Danijela Bokan, predsjednica Udruženja folklornih ansambala Crne Gore koje je, zajedno sa JU “Zahumlje” organizovalo Druge susrete veterana folklora Crne Gore.

Na smotri folklora u Nikšićkom pozorištu, upriličenoj povodom 10 godina Udruženja, učestvovalo je 12 ansambala iz Crne Gore i gosti iz Čačka, iz Folklornog ansambla “Dukati”.

Bokan je podsjetila da Udruženje broji 18 članica i da su prvi susreti bili organizovani prošle godine u Podgorici. Deceniju postojanja Udruženje obilježava nizom događaja, a susreti veterana folklora su samo jedan od njih.

“Organizovali smo okrugli sto na temu gusala kao narodnog instrumenta, bili smo suorganizatori dva festivala dječijeg folklora, ovi susreti veterana, a već sledećeg mjeseca priredićemo veče horske i klapske muzike na temu crnogorskih izvornih pjesama”, kazala je Bokan.

Podsjetila je da su na inicijatu koreografa iz “Zahumlja”, Marka Đokića, postali dio evropske mreže MATEO, mreža kulturnih stvaralaca koji se bave folklorom, ali i drugim vidovima kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

“Zahumlje je od samog početka članica i dio je osnivačkog tijela ovog udruženja, tako da su njihove ideje uvijek dobrodošle. Očekujemo da će biti više različitih projekata po tom pitanju”, kazala je Bokan i dodala da namjeravaju da razmišljaju o školici ili kampu folklora za najmlađe jer, ističe ona, folklor doprinosi fizičkom i psihičkom razvoju djeteta.

“Nije samo da se uči o kulturi, istoriji, tradiciji, već i pravilnom držanju, načinu ponašanja, plesu i igri”, zaključila je ona.

Program u kome su folkloraši pokazali da jednom kada naučiš „noge uvijek vezu“, vodio je Miro Nikolić.

“Pjesnik nije slučajno kazao da se u pjesmi i igri krije duša jednoga naroda, njegov ponos i prkos, njegova slava i veličina, njegovo juče, danas, a možda i njegovo sjutra. Jer pjesma i igra se nude, a naš folklor ima dušu bogatu snom, kao što su zimske gore bogate bajkama, a crnogorski pejzaž kamenom. U folkloru je našem narodu sačuvana njegova ljepota, smisao i trajanje, a ljubav ovih ljudi, entuzijasta prema tradiciji načinila je od njih neumornog tragača ljepote zvuka i pokreta”, poručio je Nikolić.

Bonus video: