Put ka pronalasku sopstvenog ritma, prostora i trenutka

Grupna izložba “Ritam, prostor, trenutak” tri mlade umjetnice biće otvorena danas u kotorskoj Gradskoj galeriji

2562 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba “Ritam, prostor, trenutak” tri mlade likovne umjetnice iz Nikšića Isidore Sarić, Vladane Mirković i Milene Krivokapić, biće otvorena danas u Gradskoj galeriji Kotor u 16 časova i trajaće do desetog marta.

Umjetnice u razgovoru za “Vijesti” najavljuju da će biti izloženo oko 90 radova sortiranih po serijama koje su nastale u različitim periodima. Radovi iz tih serija su kasnije grupisani i sada čine “logičku cjelinu”.

“Ipak, ono što čini ovu izložbu ‘našom’ jeste sličan izraz i koncept koji je svaka na svoj, jedinstven način sprovela. Prilikom organizovanja postavke izložbe vodile smo se time da izložba bude jedinstvena cjelina u kojoj svaka od nas ima mogućnost da dođe do izražaja i bude cjelina za sebe”, kazala je Krivokapićeva “Vijestima”.

Sve tri umjetnice su kazale da ne nameću svoju viziju niti bilo kakav doživljaj publici, već da očekuju da sami dođu upravo do sopstvenog ritma, prostora i trenutka.

“Ono što publika može vidjeti nije nužno nametnuto radom svake od autorki, već posmatrači unutar svog doživljaja mogu pronaći sopstveni trenutak, ritam i prostor. Ritam je odraz unutrašnjeg bića, one duhovne energije koja se odražava na svaki potez koji oblikuje likovni izraz u djelo. Važan je u tom smislu jer je odraz stvaraoca koji tu energiju transformiše u djelo bilo kojom formom umjetničkog izražavanja. Isto to čini i prostor u kojem, pored onog prostora u djelu, važnu ulogu čini i onaj prostor koji je van djela, odnosno u kojem djelo egzistira, kao i prostor u stvaraocu, onaj koji formira posmatrač - u psihološkom smislu. Ideja o trenutku u ovom slučaju nema vremensku odrednicu. Ili ona barem nije toliko kratka. Riječ je o trenutku koji počinje od jednog osjećanja, to jest prepoznavanja, a koje može biti prolongirano na duži vremenski period samim radom, da bi iz tog ‘trenutka’ izašla jedna faza - cjelina”, objašnjava Krivokapićeva.

Kada je njihovo stvaralaštvo u pitanju, svaka pronalazi sopstveni izraz, drugačiji od druge dvije.

Vladana Mirković objašnjava “Vijestima” da prikazuje distorzije prostora kojima se na dvodimenzionalnoj površini uvodi perspektiva koja odstupa od ustaljenih načina posmatranja i tako uvodi nove likovne mogućnosti.

Rad Vladane Mirković
Rad Vladane Mirkovićfoto: Privatna arhiva

“Svaki rad je predložak, odnosno razmišljanje o skulpturi, ali može da funkcioniše kao samostalno likovno djelo”, kaže ona.

Isidora Sarić konstruiše svoj rad na drugačiji način birajući kadrove koji svjedoče o ličnom i proživljenom.

“Moj rad je svojevrsno svjedočanstvo emotivnog i iskustvenog... Taj unutrašnji doživljaj otvoreno prikazujem u kombinovanoj formi fotografije, filma, crteža”, objašnjava Sarićeva.

Rad Isidore Sarić
Rad Isidore Sarićfoto: Privatna arhiva

Kada su djela Milene Krivokapić u pitanju, ona objedinjavaju suprotnosti.

“Impuls kao naboj nastao usljed potrebe za osvješćivanjem i objedinjavanjem suprotnosti - duhovnog i materijalnog, dinamičnosti i statičnosti, svijetla i tame je problematika koja prožima moja djela. Putem likovnog gesta, odnosno kombinovanjem više njih u samom radu, uspostavljeni su kontrastni odnosi koji grade cjelinu”, priča Krivokapićeva.

Rad Milene Krivokapić
Rad Milene Krivokapićfoto: Privatna arhiva

Tehnike koje preovladavaju na djelima prikazanim na izložbi su uglavnom kombinovane, u zavisnosti od likovnog izraza svake od nas. Mirković se predstavlja radovima koji su nastali kombinovanjem drveta, pigmenta, metala, pastela...

Svoje skulpture realizuje u metalu, drvetu i staklu. Sarićeva primjenjuje filmove koje kombinuje sa različitim crtačkim i slikarskim materijalima, a u likovnosti Krivokapićeve prevladavaju ulje, fasadna boja, pijesak, tuš, olovka, ugljen...

S obzirom na bogatstvo tehnika, motiva i ideja, postavka obećava raznovrsnost koja se suptilno pretapa i međusobno nadovezuje.

Mlade umjetnice kažu da planiraju zajedno da izlažu i u budućnosti i nadaju se boljoj situaciji sa pandemijom.

“Svakako imamo u planu da izlažemo zajedno i ubuduće, onda kada nam se za to ukaže prilika i kada se trenutna situacija sa koronom koja utiče na izlagačku djelatnost popravi. Drago nam je da imamo priliku da se prvom zajedničkom izložbom predstavimo u Kotoru i nadamo se da ćemo se preko radova povezati sa samim posjetiocima”, zaključuju one.

Potrebna veća podrška i bolji strateški plan za podršku umjetnicima

S obzirom na to da su sve tri mlade umjetnice, na pragu svojih karijera, “Vijesti” je zanimalo i kako vide aktuelnu likovnu scenu u Crnoj Gori, odnosno podršku mladim umjetnicima i mogućnosti za usavršavanje, afirmaciju, saradnju...

“Što se afirmacije likovne, i umjetnosti uopšte, tiče potrebna je veća podrška i bolji strateški plan za podršku umjetnicima, a mladim ljudima naročito. Na primjer, regulisanje statusa slobodnog umjetnika, veća mogućnost plasiranja i prodaje radova, izložbe, mogućnost dodjele prostora za rad u skladu sa doprinosima i aktivnošću samih umjetnika, art festivali... Nadamo se da će se stvari na tom polju promijeniti na bolje i da će se naći konkretna rješenja. Umjetnost zavređuje i zaslužuje to”, ističe Krivokapić a sa njom su saglasne i Sarićeva i Mirkovićeva.

One ističu i da je korisno i značajno to što se umjetnici međusobno podržavaju i ujedinjuju.

“U cilju da se umjetnici ujedine u zajednicu koja bi dovela do rješenja problema koje smo prethodno pomenuli, formirano je udruženje InstArt-Umjetnici Nikšića. U tom udruženju su afirmisani crnogorski umjetnici i drago nam je da smo dio te priče”...

Bonus video: