Izložba Krsta Andrijaševića: Postavka “Dezeni kao apstraktno slikarstvo”

“Radi se o naizgled netipičnim radovima za Andrijaševića, svojevrsnom radikalnom iskoraku u odnosu na njegovu prepoznatljivu poetiku, tematsku zaokruženost i formalnu cjelovitost koje se temelje na figurativnom modelu izražavanja, bliskom arhetipskoj i primitivnoj umjetnosti", navodi se u najavi izložbe

1701 pregleda 0 komentar(a)
Andrijašević, Foto: Svetlana Mandić
Andrijašević, Foto: Svetlana Mandić

Izložba “Dezeni kao apstraktno slikarstvo” poznatog crnogorskog umjetnika Krsta Andrijaševića biće otvorena danas u galeriji Art u Podgorici, ali usljed epidemiološke situacije neće biti klasičnog otvaranja postavke.

Na izložbi će biti predstavljena 22 Andrijaševićeva rada nastala 2019. godine, a postavka se može pogledati do 20. maja. Kustos izložbe je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a najavljeno je i javno vođenje kroz izložbu, uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera.

“Radi se o naizgled netipičnim radovima za Andrijaševića, svojevrsnom radikalnom iskoraku u odnosu na njegovu prepoznatljivu poetiku, tematsku zaokruženost i formalnu cjelovitost koje se temelje na figurativnom modelu izražavanja, bliskom arhetipskoj i primitivnoj umjetnosti. Ovom serijom radova koji su nastali uramljivanjem gotovih, serijski proizvedenih tkanina sa različitim partnernima, umjetnik propituje status apstraktne umjetnosti. Ako se imaju u vidu sa jedne strane autorovi isključivi stavovi o čistoj apstrakciji kao dekorativnoj umjetnosti, a sa druge, frekventna upotreba jarkih boja i izvanumjetničkih materijala u njegovim skulpturama, nameće se kao mogući poriv za novu seriju radova fascinacija bojom i njenom izvanrednom izražajnom snagom, kao i ljepota dezena samog po sebi”, navodi se u najavi izložbe.

Andrijašević je rođen 1948. godine u Balosavama kod Vilusa, nekadašnja opština Grahovo. Osnovnu školu završio je na Vilusima, a gimnaziju u Nikšiću, kao i Pe­dagošku akademiju, likovni odsjek. Završio je FLU u Beogradu u klasi vajara Jovana Kratohvila. Živi i radi u Nikšiću. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi, a dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima čak pet nagrada ULUCG i najvećeg državnog priznanja Trinaestojulske nagrade.

Bonus video: