Magija, spletke i romanse

Radnja serije smještena je na fiktivnim kontinentima Vesterosa i Esosa i prati događaje članova nekoliko plemićkih porodica u borbi za Gvozdeni prijesto i vlast nad Sedam kraljevstava

8011 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od ilustracija, Foto: Laguna.rs
Jedna od ilustracija, Foto: Laguna.rs

Za ljubitelje serijala „Pjesma leda i vatre“ i fanove HBO-ove serije pravo prijatno iznenađenje biće novo izdanje kultnog romana „Igra prestola“ Džordža R.R.Martina, sa kojom je počeo uzbudljivi serijal. Knjiga je štampana na oko 800 strana uz obilje raskošnih ilustracija, prevodilac je Nikola Pajvančić, a izdavač Laguna.

Ovo specijalno izdanje sa predgovorom Džona Hodžmana opremljeno je divnim umjetničkim radovima - slikama u boji koje su posebno izdvojene i crno-bijelim ilustracijama koje prate svako poglavlje. Crteži su udahnuli novi život spletkama i tajnama, romantici i avanturama ove veličanstvene sage, remek-djelu epske fantastike koje je preraslo u kulturni fenomen. Ilustrovano izdanje „Igre prijestola“ Džordža R.R.Martina objavio je 2016. godine Rendom haus povodom dvadesetogodišnjice od prvog izdanja knjige kojom je ova saga započeta, a prema kojoj je snimljena i jedna od najgledanijih televizijskih serija na svijetu.

„Igra prijestola“ (A Game of Thrones) prvi je roman serijala „Pjesma leda i vatre“ Džordža R.R.Martina. Objavljen je 6. avgusta 1996. godine. Roman je 1997. godine dobio nagradu Lokus, a bio je nominovan 1998. za Nebula nagradu. Džordž R.R. Martin je stvorio istinsko remek-djelo, objedinivši sve ono najbolje što žanr epske fantastike može da pruži. Magija, spletke, romanse i pustolovine ispunjavaju stranice prvog toma ovog epskog serijala, koji već godinama ne oduševljava samo ljubitelje žanra, već i mnogo širi krug čitalaca.

Radnja serije smještena je na fiktivnim kontinentima Vesterosa i Esosa i prati događaje članova nekoliko plemićkih porodica u borbi za Gvozdeni prijesto i vlast nad Sedam kraljevstava, kao i dolazak zime i mističnih bića sa sjevera. Nad zemljom u kojoj ljeta mogu trajati decenijama, a zime pokoljenjima, nadvili su se crni oblaci. Ledeni vjetrovi ponovo duvaju i u sniježnim bespućima sjeverno od Zimovrela, mračne i natprirodne sile okupljaju se iza velikog zida koji štiti kraljevstvo. U središtu sukoba nalazi se porodica Stark od Zimovrela, ljudi nepopustljivih i tvrdih kao što je i zemlja kojom vladaju. Prostirući se od predjela okovanih surovom hladnoćom do dalekog ljetnjeg kraljevstva obilja i raskoši, ovo je priča o vitezovima i damama, vojnicima i čarobnjacima, plaćenim ubicama i kopiladima, ljudima koji žive u vremenu zlih predskazanja. Kroz mnoge zavjere i spletke, tragedije i izdajstva, bitke i opsade, rješava se sudbina porodice Stark, njihovih saveznika i neprijatelja, dok svi oni pokušavaju da pobijede u toj najsmrtonosnijoj od svih igara: igri prijestola. Knjiga se bavi temama kao što su socijalna hijerarhija, religija, lojalnost, seksualnost, građanski rat i kriminal.

Specijalno izdanje slavnog romana
Specijalno izdanje slavnog romanafoto: Laguna.rs

Radnja romana i njeni likovi djelimično su inspirisani istorijskim događajima Evrope. Engleski Ratovi ruža između plemićkih kuća Lankaster i Jork oslikani su u sukobu kuća Lanister i Stark. Veći dio Vesterosa, njegovi zamkovi i viteški turniri podsjećaju na srednji vijek zapadne Evrope dok kraljica Sersej Lanister pokazuje osobine Izabele od Francuske, žene Edvarda II. Takođe uočljive su i paralele između Hadrijanovog zida i Martinovog zida, legende o Atlantidi i drevne Valirije, kao i Mongolskih hordi i Dotraki naroda. Sama popularnost serije smatra se posljedicom Martinovog umjeća da spoji ove elemente u cjelinu tako da oni podsjećaju na vjerodostojne događaje iz alternativne istorije.

Džordž Martin posjeduje snažan dar za karakterizaciju likova, koji se isprva možda i čine jednodimenzionalnim, no kako radnja napreduje i odnosi se sve više komplikuju, a sudbine preokreću, to i njegovi likovi sve realnije i slikovitije tkaju priču o Sedam Kraljevina i ostalim kontinentima. Dijalog je brz i iznenađujuće duhovit, a prikazi sukoba na bojištu, smrtnih presuda i dvoboja natopljeni su krvavim i okrutnim detaljima. Niko nije pošteđen, ni djeca ni starci. Zbilja rata znalački je dočarana, kao i zakulisna spletkarenja i političke intrige. „Igra prijestola“ savremeno je remek djelo epske fantastike.

Posebna vrijednost izdanja su likovni prilozi
Posebna vrijednost izdanja su likovni prilozifoto: Laguna.rs

Džordž Martin je rođen 1948. u Nju Džerziju kao Džordž Rejmond Ričard Martin. Sklonost ka pisanju razvio je još kao dijete, pišući priče o čudovištima i prodajući ih komšijskoj djeci. Kasnije, u srednjoj školi, postao je ljubitelj stripa i predani kolekcionar, usmjerivši svoje literarno djelovanje na pisanje strip scenarija za različite opskurne fanzine. Prvi profesionalni ugovor sklopio je 1970. prodavši priču za strip Heroj. Godine 1971. diplomirao je žurnalistiku na univerzitetu Nortvestern. Nekoliko sljedećih godina radio je u administraciji okruga Kuk, organizovao šahovske turnire i bio predavač na katedri za novinarstvo univerziteta Klark u Ajovi. Tokom sedamdesetih samo je povremeno pisao. Pošto se 1979. razveo, svu energiju usmjerio je ka pisanju. Sve ostalo je legenda: za svoj literarni rad Džordž R. R. Martin dobio je sve važnije nagrade u žanru epske fantastike, nekoliko nagrada Nebula i Hugo. Godine 1986. seli se u Holivud, gdje radi kao urednik serijala Zona sumraka, konsultant na scenariju za Ljepoticu i zvijer, producent istog projekta, a na kraju i supervizor. Martin danas živi u Santa Feu u Novom Meksiku. Potpredsjednik je Američkog udruženja SF pisaca.

Martinov serijal knjiga „Pjesme leda i vatre“ se sastoji od pet djelova koji su objavljeni u osam knjiga: „Igra prijestola“, „Sudar kraljeva“, „Oluja mačeva - dio prvi“, „Oluja mačeva - dio drugi: Krv i zlato“, „Gozba za vrane - dio prvi“, „Gozba za vrane - dio drugi“, „Ples sa zmajevima - dio prvi: Snovi i prah“, „Ples sa zmajevima - dio drugi: Posle gozbe“.

Bonus video: