Sloboda i iskrenost obojili novi broj „Mozaika”

Recenzentkinja “Mozaika” Anđela Peković, kazala je da se u Zborniku nalazi “probrana, umjetnički vrijedna poezija koja odgovara duhu vremena u kojem živimo”.

1784 pregleda 50 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Književni klub (KK) “Poenta poetika” JU “Zahumlje” Nikšić promovisao je “Mozaik 3”, bornik koji je po riječima urednika, mr Gorana Radojičića, postao рокаzаtelj napretka, usavršavanja i nadgradnjе kojoj teže mladi pjesnici pomenutog kluba.

”Novi broj ‘Моzaika’ donosi najbolje što Književni klub ‘Pоenta poetika’ u ovom trenutku može da ponudi, i u kvalitetu i brojem objavljenih pjesnika. Pjesnici koji su se u prethodnom periodu uspješno borili sa nemogućnošću interakcije sa publikom zbog еpidemije virusa korona, pronalazeći brojne inovativne načine predstavljanja svog rada, pomogli su uveliko i afirmisanju kluba i njegovom etabliranju na сrnogorskoj književnoj sceni”, riječi su urednika zbornika i predsjednik Književnog kluba.

Recenzentkinja “Mozaika” Anđela Peković, kazala je da se u Zborniku nalazi “probrana, umjetnički vrijedna poezija koja odgovara duhu vremena u kojem živimo”.

”U ovoj broju našla se uglavnom poezija novije generacije koja kroz jednu čistu emociju zaneseno svjedoči o čovjeku kao pojedincu, o ženi i ljubavi koja je vječito neiscrpna tema, o Nikšiću kojeg slave kroz pisanu riječ, o nesporazumu čovjeka sa svijetom u kojem se zadesio. Ali ono što je najveća radost za čitaoca jeste to što poezija prećutno stupa u dijalog sa vama. Dakle, ako im vi to dozvolite, ako se prepustite svijetu koji su kreirali ovi mladi ljudi, zagarantovano je da ćete nanovo otkriti sve ono što ste mislili da poznajete, sve ono što ste mislili da ste već istražili i osvojili”, poručila je Peković.

Ona je istakla da, ako bi se za trenutak izmjestila iz kože recenzentkinje u kožu čitaoca i ljubitelja stiha, morala bi “sasvim subjektivno i na nivou impresije” istaći da u zboriku posebno uvažava “bunt koji su autori uspjeli da prikažu, ne samo kroz emocije, već i kroz formu, tako da su sloboda i iskrenost” njene prve asocijacije “Mozaika 3”.

”A to je, rekla bih, sasvim dovoljno da bi jednog čitaoca zasijenila poezija onako kako to kvalitetnoj poeziji i dolikuje”, kazala je Peković.

Lektorka, mr Milica Radojičić, istakla je da zbornik čini cjelinom “sazrijevanje u svakoj značenjskoj dimenziji ovog pojma”.

”Ako posmatramo lirskog subjekta u zborniku, vidimo da je on u isto vrijeme opijen ljubavlju, usamljeni romantik koji pati zbog neispunjenih ljubavnih nadanja, a već u nekom drugom probija sferu transcedentalnog, prelazi u onostrano u neke više semantičke nivoe, postaje hermetičan. Paradoksalno lirski subjekt je istovremeno i lutalica, sanjar, Don Kihot, ili boem u nekoj nikšićkoj kafani u gustom dimu cigareta ili nekom pariskom salonu ojađen splinom…Sa jedne strane imamo zaljubljenog pjesnika romantika, po definiciji bliskog Jesenjinu, kao i nesrećnog, s plinom pogubljenog Bodlera ili Poa”, kazala je Radojičić.

Poetske “sladokusce” koji su prisustvovali promociji “Mozaika”, Rada Draganić, Anđela Backović, Miloš Jocović, Nikolina Todorović, Lazar Šćekić i Šćepan Popović, “počastili” su, kako i dolikuje, stihovima.

Promociju je organizovao KK “Poenta poetika” JU “Zahumlje” u okviru “Septembarskih dana” i “Nikšićke kulturne scene”.

Bonus video: