Izložba savremenog slovenačkog dizajna

Zastupljeni dizajneri i njihova djela reprezentuju autentičnost, značaj i visoku međunarodnu reputaciju slovenačkog savremenog dizajna, povezujući na jedinstven način tradiciju s inovativnim rješenjima i novim tehnologijama, istakao je Ćetković

2037 pregleda 0 komentar(a)
S otvaranja izložbe, Foto: Djordje Cmiljanic
S otvaranja izložbe, Foto: Djordje Cmiljanic

Priče malih robnih marki koje nose znak izvrsnosti “Made in Slovenia”, od preksinoć su dostupne i u Podgorici, u sklopu izložbe savremenog slovenačkog dizajna pod nazivom “The Future of Living” koja je otvorena u Modernoj galeriji.

Izloženo je oko 90 proizvoda nastalih u posljednje dvije godine, koji izražavaju funkcionalnost, strast prema životu i prirodi, inovativne načine primjene lokalnih materijala, te nove tehnike proizvodnje koje se nadovezuju na regionalno zanatstvo i napredne tehnike održive proizvodnje, ističe se u opisu izložbe uoči ranijeg predstavljanja u Kotoru.

Izložba je projekat​ ljubljanskog Centra za kreativnost (Muzej arhitekture i dizajna), kustoskinja izložbe je Mika Cimolini, dizajn postavke potpisuje kolektiv Kabinet 01, a grafički identitet Studio Kruh iz Ljubljane. Dio produkcionog tima za realizaciju postavke u Crnoj Gori je i umjetnica Milena Živković koja je i realizatorka postavke u Modernoj galeriji.

Ona je istakla da ova izložba može biti veoma podsticajna za nova kretanja u oblasti crnogorskih kreativnih industrija, kroz intenziviranje saradnje i koordinacije među stvaraocima.

Prisutnima se na otvaranju obratio direktor JU Muzeji i galerije Vučić Ćetković koji je zahvalio Ambasadi Republike Slovenije u Podgorici što je kroz realizaciju ove izložbe omogućila neposredan uvid u aktuelna dostignuća slovenačkog održivog dizajna.

”Zastupljeni dizajneri i njihova djela reprezentuju autentičnost, značaj i visoku međunarodnu reputaciju slovenačkog savremenog dizajna, povezujući na jedinstven način tradiciju s inovativnim rješenjima i novim tehnologijama”, istakao je Ćetković.

Ambasador Slovenije, Gregor Presker izrazio je zadovoljstvo što se ova izložba nakon Kotora preselila i u Podgoricu. On je podsjetio da je postavka dio šireg kulturnog programa koji se realizuje u okviru slovenačkog predsjedavanja Savjetom Evropske Unije u 2021. godini. Naglasio je i da kreativne industrije predstavljaju jednu od oblasti na kojoj je započeta saradnja između dvije zemlje, te izdvojio doprinos crnogorskih predstavnika na Kreativnom forumu, koji je bio organizovan u Sloveniji protekle sedmice.

Bonus video: