Žene ne zanimaju samo cvjetići i lagan život

Izložba “Umjetnost je praznik” otvorena je u foajeu Nikšićkog pozorišta do 14. marta

2878 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

”Ako je umjetnost praznik, onda ste vi umjetnost koja prazniku daje ljepotu. Ostajući često nedorečen pred ljepotom, pred vama, pitam se šta bih to mogao reći da bih nadjačao nemogućnost da kažem ono što osjećam. Odlučio sam da ništa ne govorim jer vi, vašom pojavom i stvaralaštvom, nadilazite riječi. Stoga poštovani posjetioci, prepušam vas ljepoti naših dama, njihovom stvaralaštvu, da vidite kako je meni kad riječi ostaju nijeme, a ljepota progovori”, ovim riječima je Radinko Krulanović, direktor Nikšićkog pozorišta, otvorio izložbu “Umjetnost je praznik”.

Radinko Krulanović
Radinko Krulanovićfoto: Svetlana Mandić

Izložbu je Nikšićko pozorište, zajedno sa JU Muzeji i galerije, organizovalo povodom Međunarodnog dana žena.

U foajeu Nikšićkog pozorišta 22 umjetnice su izložile radove, a ideja o izložbi je, ističe slikarka Vesna Sušić, potekla od njene koleginice Ankice Bjelice.

Vesna Sušić
Vesna Sušićfoto: Svetlana Mandić

”Nije bilo neke posebne selekcije. Jedina selekcija je bila da se umjetnica bavi svojim poslom duže vrijeme i da to radi zaista ozbiljno. U Nikšiću postoji još mnogo umjetnica koje stvaraju, ali prosto široj publici nije poznato šta one rade ili nisu bile zainteresovane za ovakvu vrstu izlaganja”, kazala je Sušić.

Ona je dodala i da se nadaju da će osmomartovska izložba postati tradicionalna i da će narednih godina “razmišljati o zvaničnoj i ozbiljnoj selekciji i zvaničnom i ozbiljnom žiriju, pa možda i o nagradama”.

”Ovih dana se puno priča o ženskim pravima, o tome kako su žene zapostavljene u izvjesnim branšama života, pa bi možda bilo dobro da se skrene pažnja na to da žene ne zanimaju samo cvjetići i lagan život, serije i slično, već da se zaista ozbiljno bave svojim poslom”, poručila je Sušić i dodala da umjetnost zaista jeste praznik jer ona je ta koja ljude nadahnjuje.

Izložba, koja je organizovana u sklopu Nikšićke kulturne scene, biće otvorena do 14. marta, a publika će imati priliku da pogleda radove rađene različitim tehnikama - crteže, grafike, slike, skulpture, čak i slikanje na vuni.

Bonus video: